Amed’e binler “Hayır” demek için toplanmaya başladı

Amed İstasyon Meydanı’nda yapılan “Hayır” final mitingi, polis engellemelerine rağmen dolmaya başladı. Polisin alanda atılan sloganlara “Yasak” uyarısına karşı halk, “Direne direne kazanacağız" ve “Bijî Serok Apo”  sloganları atılarak karşılık veriyor.

Referanduma saatler kala “Hayır” mitinginin yapıldığı Amed’e halk İstasyon Meydanı’na aktın etti. HDP, DBP ve TJA’nin “Hayır” ve “Na” bayraklarıyla süslendiği meydana, “Bütün bir toplumu bir parti başkanı yönetebilir mi? Hayır hepimiz kazanalım”, “Güdümlü meclis mi olur? Hayır hepimiz kazanalım” pankartları asıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren kent merkezinden ve köylerden binlerce kişi, toplu taşıma ve özel araçlarla miting alana ulaşmaya çalıştı. Polis uzun süre miting alanında arama yapıldığı gerekçesiyle halkı içeri almazken, halk polis arama noktası önünde şarkı söyleyerek hala durdu. Mitingin başlama saatine az bir süre kala 5 koldan içeri alınmaya başlayanlar, polisin ince arama adı atında tacizine maruz kalırken, çok sayıda kadının kişisel eşyalarına el konuldu. Alana girişlerin engellemek için sık sık sorun çıkaran polis, çantasında kalem, defter ve benzeri eşya bulunanları alan almadı. Alana sarı kırmızı yeşil yöresel kıyafetleriyle katılan kadınlar, zılgıtlarla polis tacizini ve engellemesini protesto etti. 

Miting alanında bulunan Sümer Cami’nde öğle namazını kılmak isteyen halk ile polis arasından kısa süreli gerginlik yaşandı. Namaz kılmak için camiye alınmayan yurttaşlar, HDP bayraklarını yere sererek namaz kıldı. Platformdan çalınan şarkılara polis sürekli müdahale ederken, alanda sık sık “Bijî Serok Apo”, “Selam selam İmralı’ya bin selam” sloganı yükseldi. Polis atılan slogan ve zafer işaretlerine "Yasak" denilerek müdahale uyarısında bulunmasına ise, kitle “Yuh” diyerek,  “Be Serok jiyan nabe” sloganı ile karşılık verdi.  Miting alanına çıkan tüm yollarda kitlesel bir şekilde HDP’nin yasaklanan “Bejin na” seçim şarkılarını söyleyen halk, alana gelmeye devam ediyor. 

Miting alanında çalışan şarkılarla hayal çekilirken, halk yağmura rağmen alana akmaya devam ediyor.