Arap Gençliği demokratik ulus bilinci ile kimlik ve kültürüne kavuşuyor

Arap Gençliği İnisiyatifi Yönetim üyesi Rênas Ezda Şêr: Arap gençliği demokratik ulus perspektiği ile giderek kimliği ve kültürü ile buluşuyor.

Suriye’de kaos’un başlamısının ardından gelişen Rojava devriminin en aktif gücü gençliğin Kürdü, Arabı, Asuri-Süryani, Çeçen ve Türkmeni ile tüm halkları kucaklayacak olan bir örgütleme yapmaya karar verdiklerini anlatan Rojava Yekitiya Ciwanên Demokrat çatı koordinasyon üyesi ve Arap Gençliği İnisiyatifi Yönetim üyesi Rênas Ezda Şêr, aslen Derezor Arap halkından olan Şehit Hozan hamlesi çerçevesinde Arap gençlik inisiyatifini kurduklarını söyledi. Derik’den Minbic’e kadar Arap halkının olduğu yerde gençlik inisiyatifi oluşturduklarını anlatan Ezda Şêr, “Arap gençliği demokratik ulus perspektiği ile giderek kimliği ve kültürü ile buluşuyor” tespitinde bulundu.

Rojava Yekitiya Ciwanên Demokrat çatı örgütüne üye alan Arap gençlik insiyatifinin kendi içinde özerk olduğunun bilgisini veren Ezda Şêr, Suriye’de demokratik ve federal bir sistemin oluşması için rol almak isteyen gençler ile birlikte çalışmak istediklerini ifade etti. Suriye ve Rojava topraklarını terk eden gençlere geri dönüp, devrimin inşa çalışmalarını birlikte yapma çağrısı yapan Ezda Şêr, Arap gençlik insiyatifinin kuruluş ve çalışmaları hakkında ANF sorularını yanıtladı.

Arap gençlik inisiyatifi ne zaman kuruldu, kuruluş amacınız neydi?

Kürdistan gençiliği Kürdistan Özgürlük Mücadelesini kendisine amaç edinerek örgütlendi. Hareketin Önderlerinden Haki Karer ve Kemal Pir birer gençlik önderleriydiler. Bu her iki yoldaş Kürt olmadıkları halde öncülük ederek canlarını feda ettiler. Kuzey Küdistan gençliği bu yoldaşların yolunda yürüdü. Rojava Kürdistan’ında harekete katılan ilklerden birisi Aziz Arap adlı yoldaştı. Bu yoldaş Arap halkından olup Halep köylerinden harekete katılıyordu. Bu yoldaş 1986 yılında Kürdistan’ın başkenti Amed’te canını Kürdistan Özgülük Mücadelesi’ne adadı.

Biz Arap gençlik inisiyatifi olarak halkların kardeşliği üzerine Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde canını veren tüm yoldaşlara borçluyuz. Suriye’de kaosun başlamasının ardından gelişen Rojava devriminin öncü gücü olan gençlik olarak tüm Rojava gençliğini Kürdü, Arabı, Asuri-Süryani, Çeçen ve Türkmeni ile tüm halkları kucaklayacak olan bir örgütleme yapmaya karar verdik.

Neden Arap gençliği?

Kürt halkından sonra Rojava ve Kuzey Suriye’de en fazla Arap halkı yaşıyor. Bu gerçeklikten hareketle devrime de aktif katılan gençliği örgütleme ihtiyacı doğdu. Kurumsal çalışma içinde bulunan Arap gençleri, kültürleri, kimlikleri ve renkleri ile bir gençlik inisiyatifi oluşturma önerisi geldi. Umudunu Rêber Apo’nun felsefesinde gören gençler, bu şekilde on yıllarca geri bırakılan Arap toplumunu bilinçlendirip, aydınlatmak istiyorlardı. Haziran 2016’ta Arap insiyatifi bu istem yerinde ve ihtiyaçtan kaynaklı kuruldu.

Bu inisiyatif ile Rojava gençliğinin geldiği aşamaya ulaşmak ve çalışmaları geliştirmeye çalıştık. Kuruluşumuzdan bu yanaki üç aylık süre zarfında önemli gelişmelersağladık. Hesekê’de Arap gençlik insiyatifinin kuruluşunu ilan ettik. Hemen ardın tüm Rojava’da Derik’ten Girê Spî’ye ve yeni özgürleşen Minbic’e kadar nerede Arap halkı varsa, gençler çıkıp bu inisiyatifi tanıdıklarını ve bu inisiyatifin gelip yanımızda da örgütlensin ki çalışmalar yürütelim. Yani bu inisiyatifin kurulması ve yaygınlaşması tamamen Arap gençliğinden geldiğini söylemek istiyorum.

Ortak ve birlikte yaşam fikri Arap gençleri arasında nasıl ele alınıyor?

Hegemonik güçler varlığını oluşturdukları kadrolar üzerinden yürütüyorlar. Her sistem de kadrolaşmasını gençlerden oluşturuyor. Hegemonik sistem gençleri çalıştırarak ekonomik varlığını güçlendiriyor. Aynı şekilde askeri güçlerin tümü gençlerden oluşuyor. Baas rejimi ve ona muhalif olan Müslüman Kardeşler gençlere el atıyorlardı. Suriye’de savaş patladığında daha fazla gençleri etkileyip, saflarına çekmeye çalıştılar.

Rojava devrimi başladığında kirli ve faşist güçler Arap gençliğini etkileyerek devrime karşı kullanmak istediler. Arap gençliği geride kalan 5 yıllık süre içinde ister rejimin, isterse çete güçlerinin kirli oyunlarını açık bir şekilde gördüler. Toplumu kadar Arap gençliği de Rojava devrimine karşı söylemlerin doğru olmadığını, devrimin halklar için yeni umutlar doğurduğunu, birlikte yaşamı inşa ettiğine tanıklık ettiler. Rêber Apo’nun demokratik ulus felsefesine dayanan devrimin sorunlara çözüm oluşturduğunu ve çelişkiler yerine özgürlükler getirdiğini, bu felsefenin sadece bir halkın, bir bayrağın ve bir kültür için olmadığını gördüler. Bu gerçeklik en fazla gençliği etkiledi ve devrim saflarında yerini almasını sağladı.

Arap gençliği Rojava devriminin öz savunması ve kurumsal çalışmaları içinde çok aktif bir şekilde yerini aldı ve büyük bedeller de ödedi. Artık Rojava’da bir halkın sorunu sadece onu değil, herkesi ilgilendirdi noktasına getirdi. Yeni bir çıkışın ne eski Baasçı, ne de çete zihniyeti ile olamacağını gören Arap gençliği yeni bir oluşum ile örgütlemesini oluşturmak için Rojava gençlik tecrübelerinden faydalanmak istedi. Arap gençlik insiyatifi Rojava gençlik tecrübelerinden faydalandığı kadar tüm Rojave Kuzey Suriye gençlerini kapsayan Yekîtiya Ciwanên Demokrat çatı örgütünde üyesidirler. Biz de tecrübe ve desteklerimizi Arap genç kardeşlerimizle paylaşmak için hiçbir şeyi esirgeyemedik. Araplar dışında birisinin gelip onların sorunaları ile ilgilendiğini, onları örgütleyip birlikte yürüdüğünü gördüklerinde oldukça seviniyorlar.

Örgütleme çalışmalarını geliştirip, bilinçlenmeyi geliştirdikçe katılımları daha farklı gelişiyor. Bize, “Devlet on yıllarca bizi nasılda kandırıp, Kürtleri bize düşman diye gösterdi. Şimdi görüyoruz ki, Kürtler bizim özgürlüğümüz için canını veriyor.” Rejim ve çeteler Kürtlerin İsrail gibi bir devlet kurmaya çalıştığını iddia etmiş. Devletin yaratmaya çalıştığı bu çelişki kafalarından netleştikçe sisteme ve çetelere karşı daha fazla tepkileri gelişiyor, mücadeleyi daha çok sahipleniyorlar.

Rojava gençliğinin tecrübelerinden faydalanmak istediğine işaret ettiniz. Arap gençlik inisiyatifinin Rojava gençliğinden farkı nedir?

Demokratik Gençlik Hareketi 2. kongresinden sonra ismini ve tüzükte kimi maddelerde değişime gitti. Yekîtîya Ciwanên Demokrat tüm toplumsal kesimin gençliğinin çatı örgütüdür. Arap inisiyatifi sadece Arap gençliğinin örgütlenmesini hedefliyor. Üzerinde yıllardır devam eden egemenlik Kürtlerde arayış ve çelişkilerin özgürlüğe doğru yürümesini sağladı. Aynı çelişkiler Arap toplumunda bulamazsınız. Sistem Arap toplumunu milliyeçilik üzerinden şişirdi, ama içini tamamen boşalttı, dünyasını küçülttü. Arap toplumu zengin bir külterel ve derin bir tarihi geçmişe sahip olmasına rağmen, ister sistem, ister dini ideolojilere dayanan güçler bu toplumu giderek kendisine yabancılaştırdı, sadece kendisine hizmet eden bir duruma getirdi. Buna Avrupa’nın da sömürgeci ve talancı zihniyeti eklenince Arap toplumu giderek kültürel ve sisayi olarak bitirme noktasına getirdi. Biz Arap gençliği inisiyatifi olarak bu çelişkilerin giderilmesi ve yerine yeniyi inşa etmeye çalışıyoruz.

Arapların kardeşliğine dayanan bu düşünce görüldüğünde nasıl bir şey gelişiyor?

İlginç bir örnek vereceğim. Bazı toplantılarda Kürt Halk Önderliği diyoruz. Arap arkadaşlarımız çok kızıp daralıyorlar. “Abdullah Öcalan’a Kürt Halk Önderi demenizi kabul etmiyoruz. Halkların birlikteğiline dayanan Rojava devriminin düşüncesi sadece sizin değil, bizim de Önderimizdir. Onun için Rêber Apo demenizi istiyoruz” şeklinde itirazlarda bulunuyorlar. Bu yaklaşım dikkatimizi çekiyor. Önder Apo’nun felsefe ve düşüncesi giderek bölgede halkların kurtuluş umudu haline geliyor. Onun için “Öcalan sizin için öncülük etti, ama şimdi bizim de varlık gerekçemizdir, onun için sadece kendi Önderiniz olarak görmenizi kabul etmiyoruz. Rêber Apo tüm halkların önderidir” diyorlar.

Düşünce ve yaşam için önderliği kendilerine daha iyi görüyorlar. Önder Apo, Arap toplumunun yeniden yaratılmasının kimliği olarak görüyorlar. Rêber Apo düşüncesi ve felsefesi ile tüm halklarda olduğu gibi Arap kimliğini ortaya çıkarıyor, uyanmasını ve geleceğini özgür bir şekilde kurmasını sağlıyor. Kirli güçlerin oyunlarına girmemesi için uyarılarını yapıyor.

Arap halkı Önder Apo’nun bu gerçeğini gördükleri için kendileri için bir efsane ve kurtarıcı olarak görüyorlar. Tartışma ve sohbetlerimizde Rêber Apo ismi geçince herkes durup dinliyor ve “dur Rêber Apo ne söylemek istiyor, anlayalım” diyorlar.

Çete işgalinden yeni kurtarılan Minbic’e gidip gençler ile tartıştık, sohbet ettik. İlk söyledikleri söz, “Heval bize kitaplarınızı getirin. Okuyup anlamak istiyoruz” dediler. Araplar içinde okuyan çok ama aydın azdır. Okuyanlar almak için okumamış. Ama biz onlarla yaşamın gerçeğini tartıştığımızda, Rêber Apo’nun Kürt toplumunun yok oluştan nasıl alınıp, bir tanrı gibi yeniden yaratıldığını söylediğimizde, “O tanrıya şimdi ihtiyacımız var, bizi de kurtarabilir” diyorlar. Demokratik ulus sistemini Arap toplumu anormal bir şekilde kabul ediyor ve bin yıllık acıdan kurtuluşun bu yolda olduğunu açık bir şekilde dile getiriyorlar. Bu felsefeyi kendi kimlik, kültür ve geleceklerinin korunma gerekçesi olarak görüyorlar. Rêber Apo bu topraklarda yüzyıllardır halkların birlikte yaşamlarını bozan sisteme karşı yeni ve bilinçli birşekilde demokratik ulus gerçeğinde yaşatmak istiyor.

Arap gençlik inisiyatifi hangi aşamadadır?

Efrîn Kantonu Şehba gençliği olarak örgütlemişti. Arap gençlik inisiyatifi olarak bunun dışında Derik’ten Minbic’e kadar, Hol ve Şeddadê dahil Arap halkının yaşadığı her yerde örgütlülüğe sahibiz. Merkezler açıldı, toplantılar yapılıyor, spor vb. etkinlikler ile örgütlemeleri gelişiyor. İnisiyatif adına yürüttüğümüz çalışmalar kongre hazırlık aşamasını oluşturuyor. Örneğin Girê Spi ve Minbic’te yüzlerce genç inisiyatif adına çalışıyor. Çalışmalar tamamen demokratik ulus ve demokratik kimlik adına yürütülüyor. Gençler bu çalışma içinde yeniden kendilerini tanıyor, keşfediyor ve aktif bir şekilde çalışmalara dahil oluyor.

Çalışmalarımız Rojava demokratik gençlik ile ilişki içinde olup kendi içimizde özerk bir yapıya sahibiz. Demokratik gençlik genel çatı örgütü misyonunu oynadığı için ortak çalışmalarda ortak katılıyoruz. Ancak şunu belirtelim Rojava demokratik gençliği tüm imkanları ile bizi destekliyor. Demokratik gençlik içinde kimi Arap genç arkadaşlar vardı. Şimdi o arkadaşlarla beraber çalışıyoruz. Kısaca şunu belirtelim, ister demokratik gençlik olsun, ister PYD gençliği, Yekitiya Jinên Ciwan ile ilişki ve ortak çalışmalarımız var.

Kongre oluşuncaya kadar çalışmalarımız daha çok bu şekilde devam edecek. İleriki, süreçte federasyon ilanı ile birlikte gençlik çalışmaları daha fazla genişleyecektir. Kongre çalışmalarımızı demokratik esaslar üzerine yürütüyoruz. İster Suriye’nin Şam, Helep, Latqiya gibi şehirlerinde olsun, siter bir şekilde dışarı giden gençlik olsun sistem mantığını taşımayan ve halkların ortak demokratik çıkarlarını benimseyen tüm kesimleri bu kongre içinde görmek istiyoruz. Bu yönlü ile birçok kesim ile ilişkilerimiz vardır.

Rojava gençliği öz savunma başta olmak üzere birçok alanda aktif bir şekilde çalışıyor. Toplumsal alandaki aktiviteniz nasıl?

Devrimsel bir süreçteyiz ve toplumumuza saldırılar gelişiyor. Toplumun öz savunmasını sağlamak için Arap gençliği aktif bir çalışma içerisinde. Birkaç ay içerisinde inisiyatif içinde yer alan genç arkadaşlarımızdan onlarcası YPG içerisine dahil oldu. Kimileri gönüllü öz savunma, askerlik görevine, kimileri de asayişe gitti. Çalışmalarımızın yeni olmasına rağmen Arap gençliğinin ilgisi oldukça fazladır. Çalışma yürütüğümüz köyler oldukça dağınık. Biz bazı yerlere henüz tam ulaşamadık.

19 Temmuz sonrasında Arap gençliğini harekete geçirmek gerekirdi. Geç kaldığımız için öz eleştirimizi verebiliriz. Gençlik çalışmaları Kürtlerle sınırlı kaldı. Kürt gençliğini kurup geliştiren arkadaşlarımızdan biri Arap Aziz’di. Bu arkadaşında üzerimizde borcu var. Bu gerçeklikten hareket ile Şehit Hozan intikam hamlesi ile Arap gençlik insiyatifini geliştirdik. Hozan arkadaş gençlik üyesiydi. Bu arkadaş Dirbesiyê’de katıldıktan sonra Hol’da çetelere karşı mücadelede şehit düştü. Kendisi Arap kökenli olup Derezor doğumludur. Şehit Hozan’ın intikam hamlesini geliştirmek için böyle bir hamle başlattık.