Asya direnerek serhildanın simgesi oldu

Katledilen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Asya Yüksel, son yolculuğuna uğurlandı. Töreninde konuşan baba Abdulkerim Ürün, "Direnerek serhildanın simgesi oldu. Asya, Kürdistan'ın özgürlüğü için direndi" dedi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Saray çetelerinin 78 gün süren soykırım saldırılarında katledilen Cizîr Halk Meclisi Eşbaşkanı Asya Yüksel'in cenazesi, ailesi tarafından aylar sonra memleketi Uludere'de toprağa verildi. Yüksek'in naaşı, yanlış kimlik eşleştirmesi sonucu yine vahşet bodrumlarında yaşamını yitiren Azime Yıldızgörer ile karıştırılarak, Yıldızgörer ailesi tarafından Cizre'nin Düzova köyünde defnedilmişti. 

Yüksel ailesinin girişimleri sonucu, cenazesi 3 ay önce defnedildiği yerden dün sabah çıkarılan Asya Yüksel'in cenazesi, ailesi tarafından defnedilmek üzere Uludere'ye getirildi. Cenaze konvoyunun geçiş güzergâhında bulunan köylerdeki halk, yollara çıkarak "Şehid namirin" ve "Jin jiyan azadî" sloganları ile tabutu içerisindeki Yüksel'i selamladı. Yüksel'in tabutu, omuzlara alınarak önce ilçe merkezinde bulunan aile evine getirildi. Komşularından helallik alınması sırasında annesi, kardeşleri ve çocukları Yüksel'in tabutuna sarılarak dakikalarca ağıt yaktı. 

Daha sonra kadınlar tarafından PKK bayrağına sarılı tabutu omuzlanan Yüksel, defnedileceği Özelli Mahallesi Mezarlığı'na getirildi.

'SLOGANLARLA UĞURLANDI'

Yüksel'in tabutu arkasında yürüyen kitle, "Jin jiyan azadî", "Bijî serok Apo", "Şehîd namirin" ve "Asya yoldaş ölümsüzdür" sloganları attı. Mezarlığa gidilen yol boyunca Yüksel yine vasiyeti gereği, Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'a atfen yazılan "Sê jinên azad" şarkısı eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı. 
Mezarlıkta son bulan yürüyüşün ardından önce devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

'ONLARIN MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Saygı duruşunun ardından konuşan HDP Uludere İlçe Başkanı Mesut Paksoy, özyönetim direnişi alanlarında yaşamını yitirenleri anarak, "Asya yoldaş, Botan'ın özyönetim direnişine öncülük ederek, kanıyla Kürt Özgürlük Mücadelesini yükseltmiştir. Biz de Asya'nın yoldaşları olarak bütün devrim şehitlerine söz veriyoruz ki, onların mücadelesini aynı kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi. 

KARDEŞİNİN YANINA DEFNEDİLDİ

Baba Abdulkerim Ürün ise şunları söyledi: "Asya candır, Asya serhildandır. Asya hem Jiyan'ın hem de Şivan'ın annesidir. Asya hepinizin kızıdır, hepinizin annesidir. Herkes bizim için Asya'dır. Direnerek serhildanın simgesi oldu. Asya Kürdistan'ın özgürlüğü için direndi. Asya ile gurur duyuyoruz."

Yapılan konuşmaların ardından Yüksel, 1995 yılında devlet tarafından katledilen kardeşi Necmettin Ürün'ün yanına, kendisine ait puşi ve gül tohumları ile defnedildi. Definin ardından üzerinde Yüksel'in fotoğraflarının bulunduğu pankartlar mezarlığa asıldıktan sonra kitle sloganlar ve alkışlar eşliğinde mezarlıktan ayrıldı.