Barzani’den Êzidîlere “PKK’ye karşı savaşın” baskısı

Mesut Barzani, Êzidîlerden PKK'ye karşı savaşmalarını istedi. Êzidî peşmerge ve muhtarlar ise bu talebe tepki göstererek kendilerini katliamdan kurtaran bir güce karşı savaşmayacaklarını belirtti.

Mesut Barzani’nin dün Duhok’taki Sıhêle askeri alanında 300 Êzidî peşmerge ve muhtarını toplayarak, “PKK’ye karşı savaşın” baskısı yaptığı öğrenildi.

Toplantıya ilişkin ANF’ye konuşan ve güvenlik gerekçesiyle isminin açıklanmasını istemeyen peşmerge, toplantıya kendisinin de katıldığını aktardı. Peşmerge, Mesut Barzani’nin dün Duhok’un Sıhêle askeri alanında Êzidî peşmerge ve muhtarlarla yaptığı toplantıda, “PKK’ye karşı savaşın” baskısı yaptığını söyledi.  Êzidî peşmerge, toplantıya katılanların ise Barzani’in bu talebine sert tepki gösterdikleri bilgisini verdi.

‘PKK’YE KARŞI GEREKİRSE SAVAŞIN’

Mesut Barzani’nin toplantıda, Şengal’deki PKK varlığına artık son vermek gerektiğini savunarak, bunun için Êzidî peşmergelerinin ve halkın PKK’ye karşı açık tavır almasını istediği öğrenildi.

Barzani’nin, toplantıda şu ifadeleri kullandığı aktarıldı: "Artık Şengal’de iki başlılık istemiyoruz. Buna son vermemiz gerekir. Onun için peşmerge olarak sizlerin ve halkın PKK’ye karşı açık tutum alarak Şengal’den çıkmalarını talep etmesini istiyoruz. Eğer PKK çıkmazsa sizinle birlikte gerekirse PKK’ye karşı savaşı başlatırız."

'BİZİ DAİŞ'E KARŞI KORUYAN PKK İLE SAVAŞMAYIZ'

Bilgi veren peşmerge, "Toplantıda, Barzani’nin bizi PKK gerillalarına karşı savaştırma talebine tepki gösterdik. DAİŞ’in Êzidî katliamını PKK’nin önlediğini söyledik. Bunun Êzidîler içinde PKK’ye karşı büyük bir sevgi ve bağlılık yarattığını, onun için de bizi katliamdan kurtaran bir güce karşı savaşmayacağımızı söyledik" diye konuştu.

Barzani'nin Êzidîleri ikna edemediği öğrenildi. Toplantıya katılanların, PKK’ye karşı başlatılacak bir savaşın Kürt ulusal birliğine de zarar vereceğini, bunun için böyle bir savaşta olmayacaklarını söylediği belirtildi.

'ULUSAL BİRLİK BÜYÜK ZARAR GÖRÜR'

Toplantıya katılan peşmerge, son olarak şunları söyledi: "PKK’nin halkımızı savunmada yürüttüğü mücadele ve verdiği bedeller Kürtler arasında ulusal birlik yönünde büyük gelişme sağladı. Eğer PKK’ye karşı böyle bir savaş başlatılırsa bu ulusal birliğe büyük zarar verecek. O açıdan biz böyle bir savaşta kesinlikle yer almayacağız."