Başkalelilerin yüzde 91’lik iradesi hiçe sayıldı

DBP’li Başkale Belediyesi, seçimde aldığı büyük başarı karşısında çaresiz kalan saray, darbe yoluyla halkın iradesini kayyumla gasp etti.

Özellikle kadın çalışmalarıyla ön plana çıkan Başkale Belediyesi, ilçe halkının büyük hizmetler yaparken, kayyımın gelmesiyle tüm çalışmalar durdu.

Seçim yoluyla elde edemeyen saray ve AKP kayyımlar yoluyla DBP’li belediyeleri gasp etmeye devam ediyor. En son 22 Ocak’ta AKP tarafından Başkale Belediye Eşbaşkanları Ayla Aynur Tarhan ve İhsan Gülerin yerine ilçe kaymakamı Abdulselam Öztürk kayyum olarak atandı. 2014 yerel seçimlerde Van’ın Başkale ilçesinde DBP 91 oy çıkarken AKP’ye ise yüzde 7 oy çıktı. AKP, seçimle kazanamayınca kayyım yöntemiyle el koydu. Türkiye de ilk kez kadın ve erkeğin eşit temsiliyle DBP’li belediyelerde eş başkanlık sistemiyle Ayla Aynur Tarhan ve İhsan Güler eş başkanlık görevine seçilmiş, aynı zamanda belediye meclisinde de en az yüzde 40 kadın kotası uygulanmıştı. Aşiretçiliğin ve feodal yapının baskın olduğu ilçede öncelikle kadın çalışmalarına öncelik verildi. Kayyumun atanmasından sonra tüm çalışmalar durdurulurken ve projeler askıya alınırken DBP’li belediyenin şu ana kadar yapmış olduğu çalışmalar şöyle:

KADIN İŞHANI HİZMETE AÇILDI

2016 yılının ilk baharında yapımına başlanılan Belediye Kadın İş Hanı'nı Kürdistan bölgesindeki birçok mimari eserden faydalanarak inşa edildi. Amed’teki Hasan Paşa Hanına benzer bir gürünüm verildi. Ayrıca Belediye Kadın İş Hanı bünyesinde oluşturulan kadın konuk evi ile uzak yerlerden gelen kadınların, dinlenme, çocuklarını uyutma, televizyon izleme ve gün içindeki ihtiyaçlarını daha rahat karşılayabilecekleri bir alan yaratıldı. İkinci katta ise kadınların ekonomik kazançları için pazar ortamı oluşturuldu. Kadınlar bu alanda kendi ürettikleri ürünleri pazara sunabiliyor. Ayrıca kadınları spor ve çeşitli etkinliklerin yapılabileceği alanlar oluşturuldu.

KADIN EMEĞİ KOOPERATİFİ OLUŞTURULDU

Kadın Emeği Kooperatifi "Kooperatifa Keda Jinê" kadınlara, tasarım, çizim, dikiş nakış, yorgan, yastık, nevresim yapımı, yöresel kıyafet dikimi, kuaför, elbise üzerine taşlar ile panel yapımı, el işi, turşu, pekmez yapımı, kara kalem çalışması gibi farklı dallarda eğitimler veriliyor. Kooperatifte ayrıca okuma yazma bilmeyen kadınlara okuma yazma dersleri ile çocuklarını kooperatife getiren kadınların çocuklarına da okul öncesi eğitim ve eğitici oyunlar oynanıyor. Kooperatifin bahçesinde kurulan serada sebze ve meyvelerin uygun şartlarda ekimi ve bakımı eğitimi veriliyordu.

KADIN YAŞAM PARKI AÇILDI

Yapımına geçen sene başlanan Kadın Yaşam Parkı, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma gününde açılarak halkın hizmetine açıldı. Tamamen doğal malzemelerle yapılan park, 540 metrekare üzerinde ve içinde 6 oturma grubu, 1 kamelya, 1 çocuk oyunu grubu, mavi ladin, top akasya, çınar yapraklı dut, süs Eriği, akçaağaç, katalpa ve Ihlamur türlerinde ağaçlar bulunmakta.

20 BİN FİDAN DİKİLDİ

‘Bir Ağaç, Bir Nefes, Bir Toplum’ şiarıyla başlatılan fidan dikme projesi ilçenin ilk ekolojik çalışması olarak hayata geçti. Hafiziye Mahallesi’nin kale mevkiindeki alana 20 fidan dikildi. Sarıçam, servi, yabani akasya ve dişbudak fidanlarından oluşan fidanlar, ilçe halkıyla birlikte dikimi yapıldı.

HALKIN SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Öz kaynaklarıyla 2009 yılından buya ilçene halkını su sorununu gidermek için çalışmalar yürütüldü ve ilçenin su sorun giderildi. İlçe merkezinden 9 km uzaklıkta İspiriz Dağı Nedîrok yaylasında bulunan su kaynağından ilçeye kadar döşenen borularla halkın su sorunu çözüldü. Normal maliyeti 1 milyon olması beklenirken halkın, DBP ve belediyenin kolektif çalışması sayesinde sadece 200 bin TL’ye mal oldu.

EĞİTİM DESTEK EVİ VE KREŞ PROJESİ TAMAMLANDI

Belediyenin 2016 yılı faaliyetleri içerisinde bulunan eğitim destek evi ve kreş projesi tamamlandı. Bina 5 katlı 3 katı eğitim destek evine, 1 katı ise kreşe ayrıldı. Kürtçe eğitimin verileceği kreşte, eğitim odası, oyun odası, uyku odası, yemekhane, oyun bahçesi ve yönetim odası bulunmakta. Eğitim destek evinde ise, 30 kişilik 6 derslik, kütüphane, etüt salonu, arşiv odası, bilgisayar odası, rehberlik, soru çözüm odası, toplantı odası, bulunmaktadır. Engellilerin de unutulmadığı yapıda engelsiz bir yaşam için her şey düşünülmüş ve bütün olanaklar sağlanmış.

TARIMSAL ÇALIŞMALARA AĞIRLIK VERİLDİ

Başkale Belediyesi tarafından birçok tarım alanında çalışmalar yaparak halka hem tarıma teşvik etti hem de hasatta elde edilen ürünler dar gelirli halka dağıtıldı. Öncelikle 800 dönümlük araziye 10 ton nohut ekimi yapıldı. Ayrıca tarım işlerinde kullanılmak üzere belediye tarafından 2 Mibzer, 1 Patates Ekme Makinası, 1 Patates Çıkarma Makinası ve 1 Toprak ufalama ve karıştırma makinesi alındı.

MAHALLELERE ÇOCUK OYUN GRUBU VE PARKE TAŞI DÖŞENDİ

İlçe genelinde yoğun yol yapım çalışmalarına ağırlık veren Başkale Belediyesi, 28 mahalle ve köyde yolları parke taşı döşeyerek ulaşım sorunu çözdü. Yapılan çalışmalar sonucunda ortalama 70 bin metrekare parkı taşı döşenerek ilçenin yol sorunun yüzde 80’ni çözüldü. Yolların yanı sıra halkın yoğun kullandığı cami, taziye evi ve okul çevreleri de parke taşı döşendi. 25 kırsal mahallede çocukların daha hijyenik ortamlarda oynaya bilmesi için çocuk oyun parkları kuruldu.

GEVER HALKININ YARALARINI SARMA ÇALIŞTI

Başkale ilçesine 86 km uzaklıkta olan Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 13 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağından itibaren zarar gören ailelere Başkale Belediyesi yardım eli uzattı. Yaklaşık 79 gün süren sokağa çıkma yasağının ardından büyük bir yıkımın yaşandığı Gever’de binlerce aile, kenti terk etmek zorunda kalarak, çevre il ve ilçelere göç etti. Zorunlu göçe maruz kalan ailelerden 600’ü ise Başkale ilçesine geldi. Belediye, ‘Gever ile el ele’ kampanyası kapsamında 600 ailenin yeme-içme ve barınma gibi temel yaşam ihtiyaçlarını karşıladı.