Batman'dan AKP/Saray'a mesaj: Kayyumu tanımayacağız!

Belediyelere kayyum atanması ile ilgili Batman Belediyesi basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, AKP/Saray'ın kayyum uygulamasının tanınmayacağı mesajı verildi.

Batman Belediyesi, belediyelere kayyum atanması ile ilgili Belediye Konferans Salonu’nda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, şunlar katıldı: "HDP Batman İl Yönetimi, DBP Batman İl Yönetimi, Batman KJA Bileşenleri, Batman Belediyesi Eş Başkanları Sabri Özdemir ve Gülistan Akel, Batman Belediyesi Eş Başkan Vekili Hürriyet Kaytar, Beşiri Belediyesi Eş Başkanları Mustafa Öztürk ve Dicle Tekik Erdem, Balpınar Belediyesi Eş Başkanı Gülcemal Erdinç, İkiköprü Belediyesi Eş Başkanları Osman Karabulut ve Hidayet Tiryaki, Gercüş Belediyesi Eş Başkanları Abdülkerim Kaya ve Zeynep Oduncu, belediye meclis üyeleri ve belediye çalışanları."

'TANIMAYACAĞIZ'

Toplantıda konuşan, görevden uzaklaştırılan Eş Başkan Akel, halkların direnerek demokrasi mücadelesini kazanacağını söylerken Özdemir ise atanacak kayyumları tanımayacaklarını söyledi.

Akel, şu değerlendirmede bulundu: "Bugün aylardır hem yerel yönetimlere dönük hem genel Türkiye toplumunun siyaset kurumlarına dönük çok büyük bir baskı, kıyım ve yok etme politikası ile karşı karşıyayız. Bugün Demokratik Bölgeler Partisi'ne bağlı tüm belediyelere dönük yaklaşık sekiz aydır farklı uygulamalar ile karşı karşıyayız. Son süreçte yaşanan kayyum tartışmaları algısı üzerinden sanki hükümet yeni yeni belediyeler ile ilgili politikalar geliştiriyor gibi görünüyor. Ama biz bunu çok iyi biliyoruz ki, bu süreç Kürdistan’da, belediyelerin olduğu yerde başlatılan savaş ve yıkımla başlayan bir süreçtir. Biliyorsunuz ki, bütün devletlerin yasalarında, siyasi kurumlarında temel söylem şudur: Demokrasiyi gerçekleştirme hedefi. Merkezi yönetmenin artık tüm dünyada halklar açısından, yönetme şekli açısından reddetmesi gerekirken artık ademi merkeziyetçi yani yerelin kendini yönetmesi üzerine demokrasiyi tartıştığımız bir süreçte Türkiye Cumhuriyeti devletini yöneten hükümet ‘ben demokrasiyi tanımıyorum’ savaşı başlatmıştır. Ve bunu başlatırken belediyeler üzerinden başlatmıştır. Yakarak ve yıkarak başlatmıştır. Kentlerde sivilleri katlederek başlatmıştır. Kentlerde yaşayan halkın iradesini tanımamakla başlatmıştır, yok etmekle başlatmıştır."

Akel, halkın bu uygulamayı kabul etmeyeceğini vurguladı.

'TÜM CANLILARA KARŞI KATLİAM KARARI ALDILAR'

Lice'ye dönük soykırımcı saldırılara da değinen Akel, "Her gün belirli noktalarda patlamalar oluyor, sivil insanlar hayatlarını kaybediyor. Her gün kentler yakılıp yıkılıyor. Bugün Kürdistan’da Lice’nin neredeyse bomba görmemiş tek metrekaresi kalmamıştır. Bu topraklarda tüm canlılara, tarihi yapılara karşı katliam kararı alınmıştır. Biz halkımızın buna dönük tepkisini, refleksini çok iyi biliyoruz" dedi. 

Akel, konuşmasının sonunda Atatürk Havalimanı'ndaki katliamı da kınadı.

'HALK DİKKATE ALMAYACAK'

Batman Belediyesi Eş Başkanı Özdemir ise, kayyum uygulamasının 'sivil darbe' niteliği taşıdığını söyleyerek, "Biz yine halkımıza hizmet vermeye devam edeceğiz. Gelen kayyumu da tanımayacağız. Biz arkadaşlarımızla birlikte Batman halkına hizmet vermeye devam edeceğiz. Batman halkının kendi iradesine sahip çıkarak o kayyumları kayda almayacağını düşünüyorum’’ diye konuştu.

Katılımcılar adına açıklama yapan DBP Batman İl Genel Meclis Eş Başkanı Salih Altun da şunları söyledi: "Korkutarak, sindirerek, yalanla yapamadıklarını hukuku ayaklar altına alarak,12 Eylül’ün faşist zihniyeti ile yapmaya çalışmaktadır. İşin trajikomik yanı, her daim kendilerinin yüzde 49 halk iradesi ile geldiklerini, sandıktan daha meşru bir güç olmadığını, bunun için anayasa ve yargı mercileri dâhil tüm kurumların bu milli irade önünde engel teşkil etmemesi gerektiğini söyleyen zihniyet, yüzde 60-90 arası oylarla seçilmiş belediye yönetimlerini halk düşmanı ilan edip el koymaya çalışıyor."

Altun, Sur, Nusaybin, Şırnak, Yüksekova, Cizre ve Silopi’de yapılan yıkımlarla, belediyelere kayyum atanması arasında bağın olduğuna dikkati çekerek,  sözlerini "Verilecek bir hesabımız varsa halkımıza veririz. Faşistlere, hırsızlara, haramilere verecek hesabımız yoktur” diye tamamladı.

...