Bayık: Erdoğan-Bahçeli çamura saplanıyor

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Bayık, Erdoğan-Bahçeli'nin Kürt düşmanlığı ile çamura saplandığını söyleyerek, "Ortadoğu’da PKK’siz ne savaş ve ne de barış olabiliyor. Bu yüzden de PKK’nin rolü temel ve stratejik bir roldür" dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, Ronahî TV’de yayımlanan ‘Nêrîna Azad’ programına katılarak, Kürdistan ve Ortadoğu'daki gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bayık, Êzidî fermanında Güney Kürdistan ve Irak hükûmetlerinin Êzidîlere sahip çıkmadığını belirterek, “Êzidî katliamında gerilla müdahalesiyle insanlığın ve Kürtlerin onuru korundu. Sonrasında ise Êzidîler örgütlenip kendi kurumlarını kurdular. Şimdi ise özerkliklerini ilan ettiler. Bu yerinde bir adımdır, onlar için gereklidir. Herkes bu konuda Êzidîlerle dayanışmalı. Çünkü Êzidîlerin özerk olmasıyla Kürtler ve insanlık korunacak” dedi.

'ERDOĞAN-BAHÇELİ ÇAMURA SAPLANIYOR'

Bayık, Erdoğan-Bahçeli’nin daralma yaşadığına değinerek, şöyle konuştu:

“Erdoğan-Bahçeli faşizmi büyük bir sıkıntı yaşamakta. Bu yüzden de yeni bir devlet modeli yaratmak istiyorlar. Çok güçlü oldukları için değil, aksine çok güçsüz oldukları için böyle davranıyorlar. Erdoğan Ortadoğu’da Sünni lideri olmak istiyordu. Bu yüzden DAİŞ ve El-Nusra ile ilişkileniyordu. Ama bu çetelerin Ortadoğu ve Avrupa’da yarattıkları tahribat yüzünden, Erdoğan ve Bahçeli yalnız kaldılar. Türkiye’de de toplumu parçaladılar, kutuplara ayırdılar. Aynı zamanda PKK’nin mücadelesi karşısında da bir daralma yaşıyorlar. Ne zaman PKK’yi bitirmek isteyip, soykırım yapmak istediklerinde, Erdoğan-Bahçeli çamura saplanıyorlar, kör bir kuyuya düşüyorlar.

Bütün siyasetlerini Kürt halkını yok etmek üzerine kurmuşlar. PKK’yi bitirmekle ayakta kalabilirler. Bu yüzden bütün imkan ve olanaklarıyla PKK ve Kürt halkını yok etmek istiyorlar. Bu yüzden de İran’la ilişki kuruyorlar, Irak’la kuruyorlar. Herkesten bu konuda yardım istiyorlar. Bunun için de taviz üstüne taviz veriyorlar. Satmadıkları şey kalmadı. Ama bu politika onları düze çıkaracağına, var olan sorunları daha da derinleştirmekte.”

'PKK VE KÜRT HALKI STRATEJİK BİR ROL OYNUYOR'

Bayık, PKK’ye yapılması planlanan operasyon hakkında da, “Türkiye, Irak ve İran’ın desteğini alarak PKK’ye karşı bir operasyon yapmak istemekte. Bu devletlerin bu operasyonda bir çıkarları yok. Türkiye ‘İran ile birlikte Şengal, Rojava ve Qendîl’e operasyon yapacağız’ dedi ama İran ‘Böyle bir planımız yok’ dedi. Türkiye iç ve dış siyasette PKK ve Kürt halkını ortadan kaldırmak üzerine diplomasi yapmakta. Erdoğan-Bahçeli sadece Kürt halkı için değil, bölge üzerinde de bir tehdit oluşturuyor. Çünkü göz göre göre faşizmi kurumsallaştırıyorlar. Çok açık bir şekilde DAİŞ’e yardım ediyorlar. Bu yüzden kimsenin onların isteklerini kabul edeceklerini sanmıyorum."

‘KÜRTLER OLMADAN NE SAVAŞ NE DE BARIŞ OLUR'

Bayık, konuşmasının devamında “Herkesin gördüğü gibi, Ortadoğu’da PKK’siz ne savaş ve ne de barış olabiliyor. Bu yüzden de PKK’nin rolü temel ve stratejik bir roldür. Herkes bunu görüyor ve bu yüzden de bu gerçeğe uygun olarak siyaset yapıyor. Herkes Erdoğan-Bahçeli’nin durumunu da görüyor ve kimse onları esas almıyor” dedi.

Bayık, QSD, YPG ve YPJ’nin olmadığı toplantıların başarıya ulaşamayacağını da belirterek, “Şimdiye kadar Astana, Cenevre ve Moskova’da birçok toplantı yapıldı. Ama QSD ve Kuzey Suriye temsilcileri çağrılmadığı için bu toplantılar başarıya ulaşmadı. Bundan sonra da PYD ve QSD, YPG, YPJ gibi güçler bu toplantılara katılmadıkları sürece, bu toplantılar başarıya ulaşmaz. Bu güçleri esas alanlar, Suriye’de sorunları çözebilir. Ama bunun dışında çözüm yok" diye ekledi.