Beştaş: Tahir Elçi'nin katillerini saklıyorlar

Devlet güçlerince katledilen Tahir Elçi için düzenlenen eylemde konuşan HDP'li Beştaş, AKP'nin istemesi durumunda cinayetin 24 saatte aydınlatılabileceğini söyledi.

Amed Barosu'nun Sur'da devlet güçlerince katledilen Baro Başkanı Tahir Elçi'nin faillerinin bulunması, soruşturma dosyasının hızlı ve etkili yürütülmesi talebiyle her hafta adliye önünde yaptıkları eylem 90'ıncı haftasına girdi. Çok sayıda avukatın cübbeleriyle katıldığı eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da katıldı. Üzerinden Elçi'nin fotoğrafının yer aldığı Kürtçe ve Türkçe yazılı "seni unutmayacağız" pankartının açıldığı açıklamada, Baro adına açıklamayı Başkan Yardımcısı Sertaç Buluttekin yaptı. Elçi Cinayeti üzerinden 1 yıl 9 ay geçmesine rağmen, davanın soruşturmasında henüz olumlu bir gelişme yaşanmadığını ifade eden Buluttekin, "Artık sabrımızın, adalet sistemine olan güvenimizin ve yetkililerin verdiği sözlerden kaynaklı umutlarımızın son noktasındayız" dedi.

'ERDOĞAN SORUMLU'

Elçi Cinayeti'nin aydınlatılması için dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın verdiği sözleri hatırlatan Buluttekin, "Bu sözlerinizin ve açıklamalarınızın gereklerini yerine getirmenizi istiyoruz. Umarız ki; 'Devlet Adamı' olma bahanesiyle Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin sorumluluğunuzu göz ardı etmiyorsunuzdur ve varsa konuya ilişkin bilgilerinizi soruşturma dosyasından ve kamuoyundan saklamıyorsunuzdur. 'Devlet adamlığı' bahanesi Hakkın Divanında Sizi aklamayacaktır" dedi.

Eylemde, cinayetin aydınlatılmamasında Erdoğan'ın da sorumluluğu olduğuna dikkat çekildi.

'EN KISA ZAMANDA YANIT BEKLİYORUZ'

HDP'li Meral Danış Beştaş ise şöyle konuştu: "Türkiye'de ve dünyaca tanınan bir insan hakları savunucusunun, bir hukukçunun Diyarbakır gibi bir şehirde ve kameraların önünde öldürülmesi aydınlatılmıyor. Eğer isterlerse saatlerle ifade edilebilecek bir zaman diliminde, maksimum 24 saatte Tahir'in katillerini bulup burada (Diyarbakır Adliye Sarayı) ifadesini alabilirler... Bunun adı şudur, 'Biz bu faili açıklamayacağız. Biz biliyoruz diyorlar. Biz biliyoruz ama faili meçhul kalacak.' Bununla tüm topluma ve tüm insan hakları savunucularını ve tüm hukukçulara bir gözdağı veriliyor. Biz bu mesajınızı aldık ama cevap veriyoruz size. Tahir Elçi'nin katillerini ömrümüz yetene kadar arayacağız. Asla onun katilini bilmediğinize inanmayacağız. Biz bunu kabul etmiyoruz, kabul etmeyeceğiz. En kısa zamanda yanıt bekliyoruz. Yanıt vermediğiniz takdirde bunun sorumlusunun zaten siz olduğunuzu daha güçlü şekilde söylemiş olacaksınız."