‘Bir an önce Lice’yi sahiplenmeliyiz’

Lice Belediye Eş başkan Yardımcısı Hamdullah Suphi Aydın, Türk devlet güçleri bu operasyonlarla Lice’yi tarihten silmeye çalıştıklarını belirterek, derhal Lice’ye sahiplenme çağrısı yaptı.

Amed'te 19-20 Haziran tarihlerinden bu yana Hezro, Licê, Hêne, Piran, Pasur ve Kara ilçelerinde 100'e yakın köyde "Sokağa çıkma yasağı" adı altında dağlar, ovalar ve yaşam alanları Türk ordusunun savaş uçakları ve top atışlarıyla bombalanıyor. Lice ilçesinin ise 39 köylerinde askeri operasyon kapsamında Türk savaş uçakları köyleri bombalamaya devam ederken ilçeye helikopterler eşliğinde askeri sevkiyatlarda yapılmaya devam ediyor.

AKP/Saray çetelerinin ilçeye saldırılarına Lice Belediye Eş başkan Yardımcısı Hamdullah Suphi Aydın, tepki göstererek bir an önce Türk ordusu savaş uçaklarıyla köylerimizi bombalamaktan vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

Aydın, devlet güçleri ilk önce 13 köyde sokağa çıkma yasağı ilan ettiklerini ve şuan 39 köyde yasağın devam ettiğini söyledi. Aydın, yasak edilen köylerde giriş çıkışların olmadığını ve vatandaşların çoğu köylerinden çıkmak zorunda kaldığını belirtti. Türk devletinin esrar, kenevir adı altında köyleri bombaladıklarını ve bunun yalan olduğunun altını çizen Aydın, “ Bu esrar ya da kenevir olayı değildir. Tamamen mevzilere yönelik bir çatışma sürecidir. Yaklaşık olarak 8 bin askerin bulunduğu söyleniyor ama 17 bin askerin üzerinde asker, koruyucu, özel tim güçleri mevcuttur” ifadelerini kullandı.

‘KÖYLERDEKİ VATANDAŞLARIMIZA ULAŞAMIYORUZ’

Şehir merkezi Türk devlet güçleri tarafından abluka altına aldığını belirten Aydın, her gün vatandaşlarımız gözaltına alınırken bugün de 8 tane vatandaşın gereksiz sebepler nedeniyle gözaltına alındığını söyledi. Kaymakamlıkla görüştüklerini fakat hiçbir şekilde yardımcı olmadıklarını dile getiren Aydın, “Köylerimizin, tarlalarımız, evlerimizi yakıp yıkıyorlar. Köylerde bulunan hayvanlar aç susuz durumdayken birçoğu da öldü. Ramazan ayında olduğumuzdan dolayı köylülerle bağlantımız kopmuş durumda. Köylerde kalan vatandaşlarımızın gıda ihtiyaçları varken aynı zamanda hasta vatandaşlarımızda var. Şebeke bağlantılarını kestikleri için vatandaşlarımıza ulaşamıyoruz” diye konuştu.

‘LİCE’Yİ TARİHTEN SİLMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Lice’nin tarihine bakıldığı zaman Türk devlet güçleri merkez ve köylerde 3. Keredir Lice’yi yaktıklarının altını çizen Aydın, geçmiş yıllarda yüzlerce insan göç etmek zorunda kaldıklarını ve yeni yeni döndüklerini söyleyerek şimdi aynı göç sürecini AKP/Saray çeteleri burada yaşayan insanlara yeniden yaşattıklarını belirtti. Geçmiş yıllarda göç sürecini doğrudan yaptıklarını şimdide esrarı bahane ederek insanları buradan göçe zorladıklarını söyleyen Aydın, “Devlet bu kirli operasyonlarıyla sadece Lice’yi tarihten silmeye çalışmasıdır” dedi.

‘BİR AN ÖNCE LİCE’Yİ SAHİPLENMELİYİZ’

Aydın, Milletvekilleri başta olmak üzere bütün Sivil Toplum Kuruluşlarına Lice’yi sahiplenme çağrısı yaptı. Aydın, Dünya tarihinde hiçbir yerde 17 binlik ordu ile esrar bulunamayacağını bu operasyonun siyasi süreçle ilgili olduğunu ifade etti. Bir an önce herkesin duyarlı olup kamuoyu oluşturup Lice’ye sahip çıkılmasını gerektiğini belirten Aydın, Lice ilçemizi şimdi sahiplenemezsek daha kötü manzaralarla karşı karşıya gelebileceğimiz vurgusu yaptı. 

...