Bitlis’te köylülerin tapularına el konuldu

16 Nisan referandumuna 2 gün kala HDP’nin güçlü olduğu Bitlis’te seçmene ve parti çalışanlarına yönelik baskılarda artıyor.

Köylerde ise köylülerin tapularına el konularak ‘Evet çıkarsa tapularınızı geri alırsınız, çıkmazsa tapularınıza tamamen el konulacak’ denildiği öğrenildi.

Geçen hafta birçok nokta ev baskınlarıyla çalışanları ve bazı yöneticileri gözaltına alınan HDP Bitlis İl Örgütü bunlara rağmen çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. Özellikle kayyumların atandığı Bitlis, Tatvan ve Güroymak belediyelerinin HDP’ye yönelik tutumu üzerine söz konusu belediyeler hakkında ‘Görevi kötüye kullanmak’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.

Bitlis’te bu baskıların yanı sıra ilginç bir baskı yönteminin daha uygulamaya konulduğu ortaya Bitlis merkeze bağlı Başhan ve bazı köylerde, köylülerin tapularına el konulduğu ve “Evet çıkarsa tapularınızı geri alırsınız” denildiği ve birçok köyde de “Bu köyden evet çıkmazsa tapularınıza devlet el koyacak” şeklinde tehditlerde bulunulduğu belirtildi.

Baskılara ve referandum çalışmalarına ilişkin bilgi veren HDP Bitlis İl Yöneticisi Hamza Özkan, özellikle köylerde muhtarlar devreye konularak halka baskı yapıldığını söyledi. Muhtarların köylere giderek ‘Evet demezseniz tüm tapularınıza el konulacak’ şeklinde tehditler savurduğunu kaydetti.

Konuyla ilgili görüştükleri köy muhtarlarının talimatı validen aldıklarını söylediğini ifade eden Özkan, “Birçok noktada köylülerden tapular alınmış ve referandumdan sonra Evet çıkarsa iade edileceği söylenmiş. AKP Bitlis’te YSK kararlarını dinlemeden bir çalışma yürütmesine ve bu konuda İlçe Seçim Kurulu’na başvurmamıza rağmen herhangi bir işlem yapılmadı ama bizim anons araçlarımıza bile izin vermediler” diye konuştu.

Uygulanan tüm baskı politikalarına rağmen referandum seçimlerinden zaferle ayrılacaklarını ifade eden Özkan tüm Bitlis halkını baskılara karşı sandığa gitmeye ve iradesine sahip çıkmaya çağırdı.