BM uyardı: 'Evet' çıkarsa hak ihlalleri artacak!

OHAL altında gerçekleşecek bir referandumun kaygı verici olduğu ifade eden BM özel raportörleri, referandumda 'Evet' çıkması durumunda ülkede yaşanan insan hakları ihlallerinin artarak devam edeceğine vurgu yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) Basın-İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, Aşırı Yoksulluk ve İnsan Hakları Özel Raportörü Philip Alston, Örgütlenme Özgürlüğü Özel Raportörü Maina Kia ve Eğitim Hakkı Özel Raportörü Koumbou Boly Barry, yaptıkları ortak yazılı açıklama ile referandum hakkında Türk devletini uyardı.

OHAL yasaları altında gerçekleşecek referandum konusunda endişeli olduklarını ifade eden BM özel raportörleri, OHAL ile birlikte Türkiye’de eğitim, çalışma, basın özgürlüğünün ihlal edildiğine vurgu yaptı.

'TÜRKİYE İNSAN HAKLARINDAN UZAK'

OHAL yasaları kapsamında çıkarılan kararnamelerle 134 bine yakın insanın işinden edildiğine dikkat çeken raportörler, "Türkiye uzun süreden beridir uluslararası insan hakları yükümlülüklerinden uzak. Bunlardan ötürü Pazar günkü referandum için endişeliyiz” dedi.

OHAL altında bile temel insan haklarının temeli olan ifade özgürlüğü, ekonomik, sosyal ve kültürel hakların korunması gerektiğinin altını çizen BM uzmanları, devamla, "Ancak Türkiye’de OHAL ile birlikte temel insan haklarını koruyacak hiçbir girişimde bulunulmadı” dedi.

İHRAÇ VE BASINA SALDIRILARA DİKKAT ÇEKİLDİ

Eğitim hakkının sorunlu bir şekilde yok sayıldığına da işaret eden raportörler, çok sayıda öğretmenin işinden edildiğini ifade etti. OHAL yasaları kapsamında 1000 okul, 15 üniversitenin kapatıldığını, bunun yanı sıra sendika üyesi olan 10 binden fazla öğretmenin işinden edildiği de hatırlatıldı.

Basına yönelik saldırıları da hatırlatan özel raportörler, “Basına yönelik yapılan saldırı, kapatma ve gazetecilerin tutuklanması ile, 16 Nisan’da yapılacak referandum öncesi farklı kesimlerin sesleri kısılmak istendi” diye belirtti.

'CİDDİ ŞEKİLDE ENDİŞELİYİZ!'

BM özel raportörleri, “Türkiye’de OHAL yasaları altında uzun süreden beri devam ettirilen insan hakları ihlalleri ve devam eden baskılar, 16 Nisan referandumunun demokratikliği konusunda bizi ciddi şekilde endişelendiriyor. Bu anayasa değişikliği cumhurbaşkanına büyük yetki alanı acıyor. Referandumda cumhurbaşkanı istediğini elde ederse Türkiye’de yaşanan hak ihlalleri artarak devam edecek” tespitinde bulundu.