GÖRÜNTÜLÜ

Cizre’de binler Newroz alanında

Şırnak'ın Cizre ilçesinde halk Newroz'un kutlanacağı alana binlerce polisin ablukası altında akan etti. Newroz alanında binlerce kişi toplandı.

Sabahın erken saatlerinde Kasaphane, Terminal ve HDP ilçe binası önünde toplanan halk dolmuşlar ile Newroz'un kutlanacağı Konak mahallesindeki alana gelirken çok sayıda kişi eski köprü üzerinde yürüyerek alana geldi. Halk "Mutlaka Kazanacağız" şiarıyla düzenlenen Newroz'a şal û sepik, tirgal, xeftan, batuyani gibi yöresel kıyafetleri ile katılması dikkat çekti. Alana yürüyüş halinde gelen bazı yurttaşlar alkışlarla "Newroz pîroz be" sloganı atarken, Cizreli kadınlarda alana zılgıtlar ile giriş yaptı. 

Birçok öğrenici okulları boykot ederek kutlamalar katılırken, birçok noktada kurulan polis noktaları yüzünden kenttin büyük caddelerinde trafik yoğunluğu yaşanıyor. Polisler alana gelen halkı yarım saat alan girişinde beklettikten sonra girişlerine izin veriyor. Girişte arama yapan polisler üzerinde yıldız olan bazı pankartlara el koydu. 

Öte yandan şehir dışından gelenler de Silopi BOTAŞ arama noktasında bazı engellemelerle karşılaştı. İki polis arama noktasından geçen halk sık sık "Şehid namirin", "Bijî berxwedana Cizire" "Bijî Serok Apo" sloganları attı. "Newroz piroz be 2017" yazılı büyük pankart asıldığı alan HDP ve DBP bayrakları ile süslendi. Alanda toplanan halk söyledikleri şarkılar eşliğinde halaya dururken, kitle her geçen dakika artıyor. 

'ŞEHİTLER İÇİN ALANA GELDİK'

Yine alanda toplanan Kürdistanlılar bodrumlarda yakılan başta Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç'un ailesi olmak üzere çocuklarını kaybeden ailelere yoğun ilgi gösterdi. Bodrumlarda yakılarak katledilen oğlu Orhan Tunç’un bebeği Bêkes ile kutlamalara katılan anne Esmer Tunç, Newroz Bayramı’nı kutlayarak, “Dört parça Kürdistan ve tüm hakların Newroz’u kutlu olsun. Şehitleri için alana geldik. Kutlama yüzünden çok mutluyuz” dedi. 

Cemile Çağırga'nin annesi Emine Cağırga ise Newroz’un umutları yeniden yeşerteceğini söyleyerek, halkın yeniden toparlanması gerektiğini kaydetti. Kasım Yana'nin annesi Saliha Yana da oğlunun ruhunu alanda gördüğünü ifade etti.