Cizre’nin Cudi Mahallesi için ‘Kentsel dönüşüm’ kararı

Devletin yakıp yıktığı Cizre’nin Cudi Mahallesi için ‘Kentsel Dönüşüm’ kararı alındı. Kimseye bilgi verilmeyen projeyi, billboardlardaki afişlerden öğrenen Cizreliler ise, karara tepkili.

“İnşaat çalışmaları başlıyor. Hak sahipleri evlerine kavuşuyor” bu sözler Cizre’nin en işlek caddesindeki billboardlarda koca puntolarla yazılarak asılmış. Afili fotoğraflarla da desteklenmiş bu afişler, aslında koca bir mağduriyetin habercisi. Aylarca yakılıp, yıkılarak boşaltılmaya çalışılan kentte, bu sefer de ‘kentsel dönüşüm’ projesi denenecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın üstlendiği, Cizre 1. Etap Kentsel Dönüşüm (Cudi Mahallesi) projesini, kimse nedir ne değildir bilmiyor. Mahalle muhtarlarına dahi bilgi verilmemiş. Tapuda kayıtlı olan mülkiyete göre bedel belirleneceği ve 20 yıllık evlerin tapusu olsa dahi gecekondudan sayılacağı kulaktan kulağa yayılanlar arasında.

Cudi Mahallesi, 90’lı yıllarda köyleri zorla boşaltıldığı için kente göç etmek zorunda kalan ailelerin oluşturduğu bir yer. Projede, konut alım-satımlarında bedelin hesaplanmasında güncel piyasa koşulları esas alınacağından, hak sahipleri uzun yıllar borçlandırılacak.

Projeyle ilgili kimseye bilgi verilmiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın web sitesinde dahi projeden bahsedilmiyor. Cizre halkını yeniden mağdur edecek bu projeye sıcak bakılmıyor.

Geçtiğimiz yıl çatışmalardan kaynaklı hasar gören binaları için ödenmesi gereken meblağ hala ödenmiş değil. Gerçek sayının çok altında hesaplanan hasar tespiti için de Cizreliler, mahkemeye başvurmuş durumda.

Cizre halkının tepkisini çeken ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’yle ilgili insanların kafasında cevaplanmayı bekleyen onlarca soru var. Mahallelerini terk etmek istemeyen Cizreliler, arazilerine kendi olanaklarıyla ev yapmak istiyor.

‘ARAZİMİ VERMEK İSTEMİYORUM’

Cudi Mahallesi’nde oturan A.Ö. isimli kişi, arsasını kentsel dönüşüm için vermek istemediğini ifade ederek, “Sürekli bir belirsizlik var. Arsamızı verdik bina dikecekler ve bize bir daire ancak veriyorlar. Bu haksızlık değil mi? Bir kesim buradan rant elde etmenin peşinde. ‘Ağır hasarlı’ diye tespit edilen hiçbir hane sahibine şimdiye kadar tek bir kuruş ödeme yapılmadı. Ne iç ne de dış hasara ödeme var. Çok az bir kesime yapıldı onlarda çok büyük uğraşlar sonucunda aldılar. Kendilerine muhtaç olmamız için ellerinden geleni yapıyorlar” dedi.

‘CİZRE’Yİ ONLARA BIRAKMAYAZAĞIZ’

Ahmet Tokgöz ise, bir yıldır başvurmalarına rağmen kendilerine hasar tespiti konusunda bir dönüş yapılmadığını belirterek, “Kapı kapı bütün dernek ve vakıfları dolaşmamız isteniyor. ‘Kira desteği verilecek’ sözleri hep boş çıktı. Bir yıldır bu mahalledeki ağır hasarlı ve oturulamayacak evlerdekilere henüz bir kira desteği verilmiş değil. Bir de şimdi TOKİ yapılacak deniliyor. Biz evlerimizi devlete vermek istemiyoruz; karışmasalar yeniden yaparız evlerimizi. Muhtar bile ne olacağını bilmiyor. İç hasarların yarısını; on bine kadar olanları iki taksitle ödüyorlar. Bizim evlerimizde daha fazla eşya vardı; on binin üstündeki eşya bedelleri henüz ödenmedi. On binin altında hasarı da kabul bile etmiyorlar. Adaletsiz bir hesaplama yapılıyor. Evin değerine bakarak içeride eşyaya değer biçiyor. İç hasarı, dış hasarın yüzde 12’si olarak hesaplıyorlar. Bundan bir kuruş fazla vermiyorlar. Keyfi bir hesaplama var. Eski evleri gecekondu olarak hesaplıyor. 20 yıllık evleri, oturulabilecek saymıyorlar. Nasıl bir mantıkla hesaplıyorlar anlamadık. Bütün mahalle olarak mahkemeye başvurduk. Cizre’yi onlara bırakmayacağız, hakkımızı da bırakmayacağız” şeklinde konuştu.