Cizreliler ablukayı aşarak 'HAYIR' için sandığa gitti

Devlet güçlerinin ablukası altındaki Cizre'de halk 'HAYIR' oyu vermek için sandığa gitti. Katledilen Cemile Çağırga ve Mehmet Tunç'un anneleri halka sandığa gitme çağrısında bulundu.

Sokağa çıkma yasakları döneminde yerle bir edilen Cizre’de güvenlik ablukasına rağmen yurttaşlar oy kullanmaya akın ediyor. 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde devlet güçlerinin ablukasına rağmen halk 'HAYIR' için akın akın sandığa gidiyor. 5 kez ilan edilen "sokağa çıkma yasakları" esnasında 300’e yakın kişinin yaşamını yitirdiği ilçede halk, gruplar halinde oy kullanmaya gidiyor. Birçok okulun önünde kuyruklar oluşurken, hasta ve yaşlılar için HDP ilçe örgütü araç sağlıyor. Oy kullanan birçok kişi de okulu terk etmeyerek, sandık güvenliği için bekliyor. Kent merkezi ve okul binaları etrafında zırhlı araçlar ile abluka altına alan polis, oy kullananları uzaklaştırmaya çalışıyor. 

ABLUKA VE AÇIK OY BASKISI

Polis oy kullanmaya giden halkı okul girişlerinde üst ve GBT aramasından geçiriyor. Adı öğrenilmeyen bazı kişiler sandık başında gözaltına alındı. Polisler oy kullanmaya zırhlı araçlarla giderken, özel harekât kıyafeti ve silahları ile sandık başında giden bazı polislere HDP müşahitleri tepki gösterdi. 

Zêwik (Ulaş) köyünde, AKP İlçe Başkanı Cihan Güven ve akrabaları halkı açık oy vermeye zorladı. Bunun üzerine köye giden HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik köyde oyunu kullanarak duruma müdahale etti. Güven daha sonra AKP rozeti ile ilçe merkezinde bulunan İmam Hatip Lisesine girmeye çalışmasına sandık başkanı müdahale etti. Bunun üzerine Güven’in yanında bulunanlar, sandık başkanını tehdit etti. 

AİLELER: SANDIĞA GİDELİM

Yasak döneminde katledilen ve cenazesi buzdolabında bekletilen Cemile Çağırga’nın annesi Emine Çağırga ve Cizre Öz Yönetim Eş Başkanı Mehmet Tunç’un annesi Esmer Tunç, halka sandık başına gitme çağrısı yaptı. 

Köylerle birlikte 200 sandığın kurulduğu ilçede bir önceki seçime göre seçmen sayısı, 4 bin 136 artarak 70.433'e ulaşmış durumda.