‘DAİŞ çete emirleri Türkiye’ye geçiş yapıyor’

Minbic Askeri Meclis üyesi ve Suwar Mınbic Komutanı Mıstefa Mınbiç, büyük bir bozguna uğrayan DAİŞ’in emirlerinin Türkiye’ye geçiş yaptığını söyledi.

Minbic’te özgürleştirilen alanlardan aralarında emirlerin de olduğu çok sayıda DAİŞ’linin aileleriyle birlikte Cerablus’a, oradan da Türkiye’ye geçtiğini belirten Mıstefa Minbic, bu geçişlere MİT ve Türk ordusunun aracılık ettiğini söyledi.

Mıstafa Minbic ile yapılan operasyonun öncesi, geldiği aşama ve bundan sonraki hedefleri ve beklentileri üzerine konuştuk.

HALKIMIZI DAİŞ’E TERK ETMEMEK İÇİN BİR ARAYA GELDİK

Minbic Askeri Meclisi hangi koşullarda ortaya çıktı ?

Suriye’de 2011’de başlayan halk ayaklanmalarının kısa bir süre içerisinde uluslararası ve bölgesel güçlerin denetimine girmesi ile birlikte Suriye halkları kendisi iç savaşın ortasında buldu.

Yaşanan iç savaş beraberinde birçok farklı çete grubunu da ortaya çıkardı. Bunların başında da DAİŞ, El Nusra, Ehrar El Şam, Ceyş El İslam, Sultan Murat Tugayı vb... Bu çete grupları Suriye’nin birçok kentini işgal ederek kendilerince bir devlet, emirlik vs kurmaya çalıştılar.

Çete gruplarının işgaline uğrayan yerlerden biri de Mınbiç oldu. Suriye iç savaşının başlaması ardından Minbic Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) işgaline, ardından da El Nusra, Ehrar El Şam gibi çete gruplarının işgali altına girdi.

Minbic 2014 yılı itibariyle de DAİŞ çetelerinin işgali altına girdi. Mınbiç halkı ne Baas rejimini ne DAİŞ, El Nusra, Ehrar El Şam gibi çete gruplarını istiyordu. İşte böylesi bir denklemde Suriye halkları özelde de Minbic halkı alternatifsiz kaldı. İşte Minbic Askeri Meclisi tam da böylesi bir denklemde ortaya çıktı.

Biz de Minbic Askeri Meclisini oluşturan güçler olarak halklarımızı alternatifsiz bırakmamak ve DAİŞ vb. çete gruplarının insafına terk etmemek için birçok kez bir araya geldik. Yaptığımız toplantılar sonucunda Minbic Askeri Meclisi adı altında birleşmeye karar verdik. Bu birleşmeyi de 2 Nisan 2016 günü resmi olarak halklarımıza açıkladık ve Minbic Askeri Meclisi’nin kuruluşunu ilan ettik.

KAÇAN EMİRLER CERABLUS ÜZERİ TÜRKİYE’YE GİDİYOR

Minbic’te son durum nedir ?

Bildiğiniz gibi Minbic ve çevresinde yaşayan halkların Minbic Askeri Meclisi bileşenlerine sık sık bölgeyi DAİŞ çetelerinden temizlenmesi ve kentteki çete işgaline son verilmesi çağrıları oluyordu.

Minbic Askeri Meclisi olarak 1 Haziran 2016 günü Minbic’i özgürleştirme hamlesi başlattık. Bu hamle bölgesel ve uluslararası alanda oldukça ses getirdi.

Minbic Askeri Meclisi olarak Rakka - Minbic, Cerablus – Minbic ve son olarak DAİŞ çetelerinin Halep ile bağlantısını kurduğu stratejik El Bab – Minbic yolunu da denetime alarak bu alanlardaki çete işgaline son verdik. Minbic şu anda güçlerimiz tarafından tümden kuşatılmıştır.

Ayrıca Minbicte gerek gözlemlediğimiz kadar gerekse de aldığımız bilgilere göre DAİŞ çete emirleri kentten eşleri ve çocuklarını alarak Cerablus hattına geçiyor. Özellikle şunu belirtmek ve herkesin dikkatini de şu noktaya çekmek istiyorum; DAİŞ çete emirlerinden bazıları Cerablus üzerinden Türkiye’ye geçiyor. Bunlar bu geçişleri MİT ve Türk ordusu’nun aracılığıyla yapıyor.

SİVİLLERİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK BİZİM İÇİN ÖNCELİK

Son 2 gündür gündemi oldukça meşgul eden ve aslında herkesin merak ettiği bir konu var. Minbic Askeri Meclis savaşçıları kent merkezine girdi mi? Minbic ve çevresinde durum ne?

Minbic Askeri Meclisi olarak dün süre gitmekte olan Minbic’i özgürleştirme hamlesine dair bir açıklama yaptık.

Bu konuda söyleyebileceklerim dünkü açıklamadan farklı olamayacaktır. Minbic’in doğu yakasında bulunan tüm köyleri özgürleştirdik ve kenti çembere aldık. Ancak 1 Haziran’da başlattığımız Minbic’i özgürleştirme hamlesi kapsamında şuana kadar sivillere zarar verecek herhangi bir tutum, tavır ve tarz içerisinde olmadık.

Sivillerin can güvenliğini sağlamak bizim için önceliktir. Minbic merkezindeki sivillerin can güvenliği için ağır ve dikkatli ilerledik, ilerliyoruz. Minbic Askeri Meclisi olarak, sivil halktan DAİŞ çetelerinin üslendiği alanlardan uzak durmalarını istedik.

Minbic Askeri Meclisi olarak, bir haftasını geride bırakan ‘Şehit Komutan Faysal Ebû Leyla hamlesinin’ sonuçlarını, yine dün düzenlediğimiz basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurduk.

An itibariyle yine belirtecek olursak güçlerimiz Minbic merkezdeki çeteleri hedef alabilecek mesafeye ulaşmışlardır. Bu haliyle kentin artık özgürleştiğini belirtebiliriz. Ancak kentteki sivillerin can güvenlikleri için ağır adımlarla ve çok dikkatli ilerliyoruz.

Bir yandan DAİŞ çeteleri ile amansız bir savaş yürütülüyor. Diğer yandan da sivillerin güvenliği konusu var. Minbic çevresindeki sivillerin durumu ne ?

O zaman bir kez daha cümlemi tekrarlamakta fayda var; güçlerimiz Minbic merkezdeki çeteleri hedef alabilecek mesafeye ulaşmışlardır. Ancak kentteki sivillerin can güvenlikleri için ağır adımlarla ve çok dikkatli ilerlemek zorundayız. Daha önce de söylediğim gibi bizim hassas olduğumuz birinci nokta sivillerin can güvenliğidir.

Minbic çevresinde özgürleştirdiğimiz köylerde birçok sivil insanmızı DAİŞ çetelerinden kurtardık. Güçlerimiz çete kuşatması altında bulunan sivilleri kurtararak, kontrolümüzde bulunan güvenli alanlara sevk etmiştir.

Olağanüstü durumlar için oluşturulan meclise bağlı komite ve meclis de sivillerin temel gıda ve ilaç ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Güçlerimiz şimdiye kadar onlarca köyü DAİŞ çetelerinin döşediği mayın ve patlayıcılardan temizlemiş ve sivillerin yaşam alanlarına güven içinde geri dönebilmeleri için gerekli güvenlik koşullarını oluşturmuştur.

HALK DAİŞ ALANLARINDAN VE KARARGAHLARDAN UZAK DURSUN

Özgürleştirme hamlesi bu hassasiyetler göz önüne alındığında önümüzdeki süreçte nasıl devam edecek?

Minbic Askeri Meclis olarak sivillerin can güvenliğini tehlikeye atacak her tür eylem ve davranıştan kaçınmaya devam edeceğiz.

Minbic Askeri Meclisi tam olarak bu temelde özgürleştirme hamlesini tüm hızıyla sürdürecek, Minbic ve çevresini DAİŞ çetelerinden temizleyerek özgürleştirecektir. Bir kez daha belirtmek istiyorum; yine bu alanlarda halkımızın güvenliğini de teminat altına alabileceğimizi belirtiyor, özgürleştirme hamlesinin zafere ve özgürlüğe kadar devam edeceğini ifade ediyoruz

Son olarak halkımıza da şu çağrıda bulunmak istiyoruz; Minbic halkımızı DAIŞ çetelerinin üslendiği alanlardan ve çete karargahlarından uzak durmaya ve güçlerimize yardımcı olup kolaylık sağlamaya, Minbic kent merkezi tümden çetelerden temizleyinceye kadar duyarlı davranmaya çağırıyoruz.

Ancak bu şekilde adalet, eşitlik temelinde Demokratik bir Suriye kurulabilir, Suriye halkları da bu şekilde özgürleşebilir.

...