Dersim'de gözaltılar kınandı: Diktatörlüğe boyun eğmeyeceğiz

Dersim'deki toplantıda konuşan ESP Genel Başkan Yardımcısı Gümüştaş, gözaltına alınan Genel Başkanları Otlu’nun için darp edildiğini söyledi. Toplantıda, kadınların diktatörlüğe boyun eğmeyeceği belirtildi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi'ne (ESP) yönelik Dersim merkezli 11 ilde yapılan baskına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi. Emek ve Demokrasi için Güçbirliği üyelerinin düzenlediği toplantıda, gözaltına alınan ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu’nun darp edildiğini duyuruldu.

İHD Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, ortak açıklamayı okudu. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen soruşturmalarda tüm evrensel hukuk ilkelerinin dışına çıkıldığını vurgulayan Solmaz, “Tüm demokrasi ve özgürlük güçlerini, muhtarları, seçilmişlerimizi, siyasi temsilcilerimizi ve halkımızı baskı ve zor ile susturmaya, referanduma sayılı günler kala Dersim’in ‘Hayır’ sesini ve onurlu duruşunu boğmaya dönüktür. Bizler emek ve demokrasi güçleri olarak süren bu saldırganlığa verilecek en büyük yanıtın güçlü ve birleşik bir ‘Hayır’ olduğunu biliyoruz” dedi. 

ÖNLÜ: HERKES SES ÇIKARMALI

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ise Dersim’e özel bir konseptin uygulandığını, Güç Birliği’ne yönelik artan saldırılara karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Önlü, Dersim dışında bulunan Dersimli sanatçıların, Dersimlilerin de bu gözaltı ve tutuklamalara karşı ses çıkarması çağrısında bulundu. 

GÜMÜŞTAŞ: DARP EDİLDİ

ESP Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gümüştaş ise, referanduma sayılı günler kala “Hayır”ın sesini boğmak için yaygın bir gözaltı furyasının yürütüldüğüne dikkati çekti. Gözaltına alınanlar arasında bulunan Otlu hakkında da bilgi veren Gümüştaş, şunları kaydetti: 

“Çiçek Otlu, Dersim Hastanesi’ne muayeneye götürülürken darp edildi. Darp edilmesinin bir tane gerekçesi vardı. Otlu, hastane girişinde bir slogan haykırdı ‘Diktatöre Hayır’, ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ dedi. Bu sloganı attığı için, ‘Sana bu sloganla Dersim’de ses çıkarma hakkı vermeyeceğiz’ dedikleri için darp edildi. Slogan nettir o sloganı bugüne kadar tutuklanan arkadaşlarımızda paylaşıyorlar. Tutuklanan arkadaşların söyledikleri tek şey vardı. Oyumuzu kullanabilecek miyiz? Çok güçlü bir ‘Hayır’ iradesi var, bunlar da başımıza bu yüzden geliyor. Hepimiz doğru yoldayız. 16 Nisan’da mutlaka güçlü bir ‘Hayır’ çıkacak. Tek adam değil hepimizin kazananı olduğumuz bir günü yaşayacağız."

'KADINLAR DİKTATÖRLÜĞE BOYUN EĞMEYECEK'

EMEP İl Yöneticisi Hıdır Demir de şöyle dedi: “Gelinen bu sonucun tehlikelerine Demokrasi için Güçbirliği çalışmalarını sürdürdüğü zaman işaret etmiştik. Güç Birliği halkla et ve tırnak gibi birleşseydi bugün bu sonuçlarla karşılaşmazdık. Bu halkla buluştuğu zaman bu saldırılarında böyle sürdürülemeyeceğini hep beraber göreceğiz.." 

SKM MYK Üyesi Deniz Aktaş ise, bu gözaltıların kadın iradesine dönük yapıldığını vurgularken, kadınların faşist diktatörlüğe boyun eğmeyeceği mesajını verdi.