Dewrêşê Evdî’nin yanında olsaydım!

Şengal dağının girişinde kurulan 'Baxçê Serok Apo' ile, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yazdığı Dewrêş’e şiirinde Şengal Dağı'nda bulunma temennisi yıllar sonra gerillalar tarafından gerçekleştirildi.

Öcalan'ın "Sincar Dağları'nda Dewrêşê Evdî'nin yanında olsaydım!" temennisinde bulunduğu şiiri Şengal Dağı'nda Kürtçe ve Arapça olarak yerini aldı.

2015 yılında yapımına başlanan ve açılışı bir yıl sonra 2016 yılının 4 Nisan'ında gerçekleştirilen 'Baxçê Serok Apo' (Başkan Apo'nun Bahçesi), şimdilerde 18 yıldır İmralı Adasında tecritte bulunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ruhunu ve fikirlerini Şengal'de yaşatıyor. Öcalan, Eylül 2011 yılında Kürt destan kahramanı Dewrêşê Evdî'ye yoldaşlık yapma isteğini ve verdikleri mücadele ile Evdî'ye "Kesinleşen Kürtlük ve özgür yaşamın" ebedi gerçekliği söyleme arzusunu dile getirdiği şiiri 5 yıl sonra Öcalan fikirlerini yaşamsallaştıran savaşçılar tarafından gerçekliğe kavuşturuldu.

BAHÇE İLE ÖCALAN'IN ŞİİRİNDEKİ DUYGU GERÇEKLEŞTİ

Şengal dağının girişine kurulan 'Baxçê Serok Apo' günden güne düzenlenerek ve ağaçlandırılarak geliştiriliyor. Şengal'i özgürleştirme hamlesinde yaşamını yitiren HPG, YJA-Star, YPG ve YPJ, YBŞ ve YŞJ savaşçılarından 100'ünün resimleri ile Öcalan'ın fotoğrafının olduğu ve Dewrêşê Evdî şiirinin Arapça ve Kürtçesinin yer aldığı Baxçê Serok Apo, Öcalan'ın şiirindeki duygunun gerçekleştiğini somut bir kanıtı oluyor. 

TÜRK DEVLETİ, ÖCALAN'I VE ŞİİRİ DEWRÊŞ'İ VURDU

Öcalan'ın yıllar önce arzuladığı özgür Kürtlüğün Şengal'de gerçekleştiğini gören Türk devleti, aralarında 'Baxçê Serok Apo'nun da bulunduğu birçok noktayı 25 Nisan tarihinde gece saat 02.00'de uçaklarla bombaladı. Bombardımanda ilginç olan ise Öcalan'ın fotoğrafının ve şiirinin olduğu noktanın özellikle hedef alınması oldu.

'ÊZIDÎ HALKI BAHÇEYİ GÜNLERCE TERK ETMEDİ'

'Baxçê Serok Apo' için bilgi aldığımız savaşçılardan Argeş Hêşet, bahçenin Êzidî halkı için önemli bir değer haline geldiğini ifade ederek, bahçenin vurulduğu günden sonra Êzidî halkının günlerce bahçeden çıkmayarak Öcalan'ın fikirlerine ve felsefesine sahip çıktığını ifade etti. Savaşçı Hêşet aynı zamanda devletin de Öcalan'ın fikirlerinin Şengal'den sökülemeyeceğini anladığını, devletin saldırdıkça kendilerinin bahçeyi yapmaya devam edeceklerini ifade etti.

Öcalan, Eylül 2011 yılında yazdığı Dewrêş'e şiiri ile şimdilerde Şengal'de binlerce savaşçısı ile Dewrêşê Evdî'ye eşlik ediyor.

Abdullah Öcalan’ın şiiri şöyle:

"Dewrêş’e

Sincar Dağları’nda

Dewrêşê Evdî’nin yanında olsaydım!

Beyaz atların sırtında

Musul ovasına dalsaydım!

Dewrêş vurulduğunda

sırtlayıp Kürdistan dağlarına götürseydim!

O’na, bak!

Binlerce Edûlê ve onikiler var deseydim!

Tanrıçaların taht kurduğu bu dağlarda

Rahat uyu deseydim!

Ölüm…

Nerelerden…

ve nasıl gelirse gelsin

Artık gam yeme!

Kesinleşen Kürtlük ve özgür yaşam

Ebedi gerçekliktir deseydim!"