Digor Katliamı'nın polisleri Yüksekova'da!

Digor'da 1993 yılında yapılan katliamda yer alan polislerin, Yüksekova'da görev yaptıkları iddia edildi.

Kars'ın Digor ilçesinde, 1993 yılında 17 kişinin öldürüldüğü Digor Katliamı'nda yer alan polislerin, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde görev yaptıkları iddia edildi.

Yüksekova’da yaşayan ve güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemeyen bir kişi, söz konusu polislerin hâlâ bölgede olduğunu aktararak, "Her yerde 1993’te Digor Katliamı'nda görev yapan polisler olduğunu açıkça söylüyorlar" dedi.

NE OLMUŞTU?

15 Ağustos atılımını kutlamak için, 14 Ağustos 1993'te binlerce kişi Kocaköy (Nexşan) köyünde bir araya gelerek Digor'a doğru yürüyüşe geçmek istemişti. Aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu binlerce kişinin önünü Digor'a 2 kilometre kala özel harekat polisleri tarafından kesildi ve hiçbir uyarı yapılmadan kitle tarandı. Yaylım ateşi sonucu 5'i çocuk 17 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi ise yaralandı.

Katliam sonrası özel harekatçıların kullandığı silahlara ait boş kovanların dışında ne roketatar ne de silahın izine rastlandı. 2006 yılında çıkan kararda, polisler hakkında, "meşru müdafaa" yaptıkları iddiasıyla, beraat kararı verildi.

Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları bu kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı. AİHM, Türkiye'yi maddi-manevi tazminata mahkum etti. 

Kars Cumhuriyet Başsavcılığı, 2006 yılında hazırladığı soruşturma raporu ile polisleri beraat ettirdi.