Doğan: Terolar direnişine tüm Aleviler destek vermeli

Maraş’ta devam eden Terolar direnişine destek olmak için hafta sonu 12 Alevi kurumuyla birlikte kente gideceklerini belirten HDP Milletvekili Müslüm Doğan, tüm Alevi canları desteğe çağırarak, böyle bir mevzinin kaybedilmemesi gerektiğini belirtti.

Maraş’ta devam eden Terolar direnişine destek olmak için hafta sonu 12 Alevi kurumuyla birlikte kente gideceklerini belirten HDP Milletvekili Müslüm Doğan, tüm Alevi canları desteğe çağırarak, böyle bir mevziinin kaybedilmemesi gerektiğini belirtti.

Maraş Dulkadiroğlu’nda Alevi köylerinin bulunduğu Terolar bölgesine köylülerden habersiz Suriyeli sığınmacılar için konteynır kent yapılması kararı köylüleri harekete geçirdi.

Meranın kendilerinden habersiz önce TOKİ’ye, ardından konteynır kent için inşaatın AKP’ye yakın Kalyon inşaata devredildiğini öğrenen köylüler 7 haftadır bölgede eylem yaparak direniyor.

Maraş Valiliği de bölgede tüm eylemleri 1 ay süreyle yasakladı. Köylüler, Suriyeli mültecilere konteynır kent yapılmasına karşı olmadıklarını ancak kamplara IŞİD ve El Nusra çetelerinin yerleştirilmesinden endişe duyduklarını, bölgede mezhepsel sorunlar yaşanmasından kaygılandıklarını belirtiyorlar.

24 Alevi köyünün 6 bin nüfusu olduğunu belirten köylüler, 27 bin kişilik konteynır kentin Alevi köylerinin bulunduğu bölgeye yapılmasının kendilerini endişelendirdiğini vurguluyor.

Alevilerin yaşam alanlarına cihatçı çeteleri yerleştirmek üzere yapılmak istenen konteyner kentine karşı direnişi büyütmek için 12 Alevi kurumu 13 Mayıs Cuma günü yola çıkacak.

İstanbul’da bulunan bazı Alevi kurumlar tarafından oluşturulan Maraş Girişimi üyeleri, “Yaşamıma, Maraş’ıma, Ovama dokunma” sloganıyla direnişe katılacak. Direnişe katılmak isteyenler için araçlar kaldıracak.

‘DEMOGRAFİK YAPI BOZULMAK İSTENİYOR’

12 Alevi derneği ile birlikte hafta sonu Maraş’ta olacaklarını belirten HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Terolara sahip çıkmanın, Anadolu’nun her yerine sahip çıkmak olduğunu belirterek, “Böyle bir mevziinin kaybedilmesi göze alınamaz. Pazarcık bölgesine selefi grupların yerleştirilmesi buradaki demografik yapının bozulmasına dönük bir adımdır. Buradaki yapının bozulması demek tüm Alevi yaşam alanlarına da yansıyacaktır. Bu anlamda buradaki direniş çok önemlidir. Kesinlikle sahip çıkılıp geliştirilmelidir” dedi.

‘DİRENİŞE SES OLALIM’

Toplumsal dinamiklerin en direngen ve mücadeleci yönünü Alevilerin oluşturduğuna dikkat çeken Doğan, Alevilerin yaşam alanlarına müdahale ederek, toplumsal dokunun bozulmak istendiğini söyledi. Doğan, “Alevilerin geliştirdiği toplumsal sistemin bozulması toplumsal muhalefetin de bozulması anlamına geliyor. Yönelim bu yöndendir. Sahip çıkılması gerekiyor. Tüm canları Terolar direnişine ses olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

...