Eğitim Sen oturma eylemi başlattı

Üyelerinin sürgün edilmesine tepki gösteren Eğitim Sen, Amed’de oturma eylemi başlattı.

Amed’de Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin zorunlu tayin adı altında farklı şehirlere sürülmesine ilişkin Eğitim Sen 1 Nolu Şube’de oturma eylemi düzenlendi. Emekçilerin eylemine, HDP milletvekilleri Ahmet Yıldırım, Sibel Yiğitalp, İmam Taşçıer ve Ziya Pir de destek verdi. Eylemin gerçekleştirildiği salonda, “Sürgünle sürüleşmeyiz, mücadelemiz ve irademizle her yerdeyiz”, “OHAL’e, KHK’lere, ihraçlara, sürgünlere, herhal’e direneceğiz”, “Çocuklarımız ölmesin diye barış diyoruz”, “Sürgün psikolojik şiddettir” ve “Ne askeri ne sivil darbe çözüm demokraside” afişleri asıldı. Eylemde konuşan Eğitim Sen 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Recep Şimşek, Eğitim Sen’in bir yıldan beridir iktidar tarafından ciddi baskılara maruz bırakıldığını buna rağmen sendika olarak teslim olmadıklarını dile getirdi.

Çıkarılan KHK’ler ile birçok üyelerinin ihraç edildiğine dikkat çeken Şimşek, ihraç edilmeyen üyeleri üzerinde sürgün politikalarının devreye sokulduğunu söyledi. Sürgün politikalarının 1920’den bugüne değişik şekillerde uygulandığının altını çizen Şimşek, “1920’den bu yana denemedikleri yöntem kalmadı. Ama unuttukları bir şey var; Türkiye 1920 Türkiye’si değil” dedi. Şimşek, arkadaşlarının gittikleri yerlerde onurlu mücadelelerine devam edeceğini sözlerine ekledi.

‘EĞİTİM KÖTÜYE GİDİYOR’

HDP Grup Başkanvekili ve Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ise milletvekili olarak desteklemeye gelen kişilerin çoğunun geçmişte emekçi sendikaların yönetiminde yer aldığını belirterek, ülkenin, eğitimi dert etmeyen bir iktidar tarafından yönetildiğini söyledi. Eğitimdeki kalitenin gün geçtikçe kötüye gittiğini belirten Yıldırım, “Üç beş yıl öncesine göre bile eğitimin kalitesi düşmüş durumda. Neredeyse kendini üçüncü dünya ülkeleri ile kıyaslayacak bir durumdadır” dedi.

‘ÜLKEYE DEMOKRASİ GELMESİNDEN KORKUYORLAR’

Siyasi iktidarın sadece dersin dolu geçmesiyle ilgilendiğini dile getiren Yıldırım, derse giren eğitimcinin kalitesiyle ilgilenilmediğini ifade etti. Eğitim politikalarının cihadist bir müfredatla yürütüldüğünü vurgulayan Yıldırım, üniversitelere rektör atamalarının dahi bir kişiye bağlandığını hatırlattı. Yıldırım, OHAL, KHK’leri ile kalıcı düzenlemeler yapıldığını söyleyerek, “Demokratik katılım adına ülkede tek bir nokta kalmadı. Kendi teşkilatlarını dahi suçlu ilan eden bir zihniyet tarafından yönetilen bir ülkede demokrasiden bahsedilemez. Ülkeye az bir demokrasinin gelmesi halinde ne ile yargılanacaklarını bildikleri için buna izin vermiyorlar” ifadelerini kullandı.

‘EĞİTİMCİNİN ALIN TERİNDEN KORKANLAR ÜLKE YÖNETEMEZ’

Yıldırım sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bugünler geçicidir. Bu günlerde bir arada olmak zorundayız. Eğitim emekçileri Ankara’da da Çankırı’da da çalışır. Eğitim emekçisinin haksızlıkla kazandığı tek bir kuruşu yoktur. Diyarbakır, Urfa ve Van’da çalışan eğitim emekçisinden korkuyorlar. Eğitimcinin alın terinden örgütlü halinden korkanlar ülke yönetemez. Bu bağlamda belirtmek isterim ki biz HDP olarak eğitim emekçilerinin yanında değil, onlarla beraberiz.”

Konuşmaların ardından oturma eylemine başlayan eğitimciler, “Direne direne kazanacağız” sloganı attı. Eğitimcilerin oturma eylemi 18.00’de son bulacak.