GÖRÜNTÜLÜ

Emin: Hewlêr Katliamı'nın karartılmasına izin verilmemeli

Goran Milletvekili Emin, "Brakuji çatışmaları bütün Kürt güçlerinin kırmızıçizgisi olmalıdır" dedi. Emin, parlamentonun sorumluluk almasını ve katliamın karartılmasına izin verilmemesini istedi.

Çoğu yaralı ve hasta 80’den fazla PKK’li ve PKK sempatizanının, 16 Mayıs 1997’de Hewlêr’de KDP ve Türk ordusu güçleri tarafından katledilmesinin 19. yıl dönümüne dolayısıyla anma yapıldı. Anma, Güney Kürdistan Parlamentosu'nun Süleymaniye bürosu önünde PKK Güney Kürdistan Şehit Aileleri Komitesi tarafından gerçekleştirildi.

Eyleme katılan Goran Hareketi Milletvekili ve aynı zamanda Parlamento Süleymaniye Bürosu Sorumlusu Şêrko Heme Emin, ANF'ye değerlendirmede bulundu.

Emin, katliamın aydınlatılmasına dair, “Kürt partileri arasında yaşanan çatışmalarda öldürülen ve failleri açıklanmayan bütün olayların aydınlatılması için bir başlangıç olacak” dedi.

'ÇALIŞMALAR ENGELLENİYOR'

Parlamentodaki İnsan Hakları Komisyonu'nun katliamın aydınlatılması için bazı çalışmalar yaptığını ancak kimi güçlerin tavrından dolayı sonuç alınamadığını söyledi. Emin, şöyle devam etti: "Var olan durumda parlamento devre dışı bırakıldığı ve çalışmasına izin verilmediği için sonuç alıcı bir çalışma yürütülemiyor. Önümüzdeki süreçte Kürdistan Parlamentosu yeniden çalışmaya başladığında, bu katliamı gerçekleştirenlerin failleri ve yaşamını yitirenlerin mezarlarını açığa çıkarmak için komisyonlar yoluyla çalışmalarınıza hız vereceğiz."

'KIRMIZIÇİZGİ OLMALI'

Emin, "Bu katliamı gerçekleştirenleri nefretle kınıyoruz. Kürt partileri arasında bir daha Brakuji savaşı çıkmaması için ulusal siyasi bir stratejiyle hareket etmemiz gerektiğini her yerde söylüyoruz. Tarihimizde birçok kez yaşadık bu tür savaşları ve hepsinde de gördük ki, bu tutum sadece Kürt halkının düşmanlarına hizmet ediyor. Brakuji savaşı Kürt partilerinin kırmızıçizgisi olmalıdır” şeklinde konuştu. 

KDP ÜYESİ: SAĞ KURTULAN OLMADI

Katliamda yaşamını yitirenler hakkında ellerinde net bir bilginin olmadığına dikkati çeken Emin, KDP üyesi bir yetkilinin zamanında herkesin öldürüldüğünü aktardığını hatırlattı. Emin, şunları dile getirdi: "Şimdiye kadar bu yaşanan katliamın faillerinin ortaya çıkarılmaması ve katliamda yaşamını yitirenlerin hayatta olup olmadığı veya mezarlarının nerede olduğuna dair bir bilginin verilmemesi tabii ki kabul edilemez. Bu konuda parlamentonun İnsan Hakları Komisyonu ısrarcı olmalı. İlk olarak bu soruşturmayı başlatan ve bilgi sahibi olan komisyon üyeleri vefat ettiği için topladıkları bilgilerin ne olduğu veya kimlerin bu katliamı üstlendiği bilinmiyor. O bilgiler ortada yok. Fakat komisyonun zamanında KDP üyesi olan parlamento başkan yardımcısı ile yaptığı görüşmede, hepsinin öldüğünü sağ kurtulanın olmadığı belirtilmiştir."

Goran Hareketi Milletvekili Şêrko Heme Emin, kimin yaptığı belli olan katliamın karartılmasına izin verilmemesini istedi.

...