Erciş’te cami Kentsel Yıkım’ın tam ortasında kalınca olanlar oldu

Van’ın Erciş İlçesinde Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılan inşaat sahasının ortasında kalan Cami’ye giden yollar tamamen kapandı.

Caminin etrafına örülen beton duvarlar ve tel örgüler nedeniyle cemaat 500 metrelik yolu yürüyerek camiye girebiliyor.

Türkiye'de teorik olarak ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ olsa da pratikte Kentsel Yıkım Projeleri ile yerleşim yerleri büyük tehdit altında. Kentsel Yıkım Projeleri sadece yeşil alanları değil, hayatın her alanında olumsuz sonuçlar doğuruyor.

Son olarak Erciş’te yaşananlar bunu net bir biçimde ortaya koyuyor. Erciş’in en büyük camisi olan Karayusuf Paşa Camisi Kentsel Yıkım Projesinin tam ortasında kalınca olanlar oldu. Cemaat Cami’ye kısa yoldan ulaşmak için tel örgüleri ve beton bariyerleri aşarak gidiyor. Camiye normal yollardan gitmek isteyenler çevrede ki 500 metrelik yolu kullanarak camiye ulaşabiliyor.

Karayusuf Paşa Camisinin kentsel yıkım projesinin ortasında kalması cemaat için büyük sorunlar yaratırken, konuyla ilgili kaymakam ile görüşen cemaate, Kaymakamın, ‘Size bir yol açarım. Ama bugün yarın inşaat sahasında başınıza bir kaza gelirse sorumluluk kabul etmem’ dediği öğrenildi.

Cami Kebir Mahallesi’nde bulunan Karayusuf Paşa Cami, 2011 depreminde yıkıldıktan sonra yeniden yapıldı. Caminin etrafında ki kazı ve inşaat çalışmaları ise tüm hızıyla sürüyor. Caminin etrafına ise TOKİ tarafından iş yeri ve konut yapılıyor.