Êzidî Koordinasyonu: Şengal’den çıkacak bir güç var ise o da KDP’dir

KDP’nin Êzidîlere dönük geliştirdiği baskılar ve en son 12 Mayıs’ta Şengal’in Xanesor nahiyesinde bir Êzidî gencini katletmesi üzerine bir açıklama yaptı.

KDP’nin Êzidîlere dönük geliştirdiği baskılar ve en son 12 Mayıs’ta Şengal’in Xanesor nahiyesinde bir Êzidî gencini katletmesi üzerine bir açıklama yapan Êzidî koordinasyonu, KDP’nin Êzidîlere dönük bu uygulamalarını kınayarak, “KDP derhal bu politikalarından vaz geçmeli” çağrısında bulundu.

Êzidî koordinasyonu, KDP’nin bir süredir Şengal ve Rojava’yı açlıkla terbiye etmeye çalıştığını, son uygulamaların bunun somut kanıtı olduğunu belirterek, kimsenin bu tür teslim alma politikalarıyla özgürlüğe susamış bir halkı teslim alamayacağını belirtti.

KDP’NİN ‘YA BENİMLESİNİZ YA DA DÜŞMANIMSINIZ’ POLİTİKASINA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

12 Mayıs’ta KDP Başkanı Mesut Barzani’nin Duhok’un Sıhêle askeri alanında ‘Êzidî peşmergelere’ yaptığı toplantıyı hatırlatılan Êzidî Koordinasyonu açıklamasında: “KDP, Mesut Barzani’nin bizzat yaptığı bu toplantıyla baskılarını en üst düzeye çıkarmıştır. Êzidî halkına açık şekilde dayatılan, ‘ya benimle olursunuz ya da düşmanımsınız’ ikilemidir. Bizler hiçbir şekilde bu politikaya boyun eğmeyeceğiz” denildi.

Koordinasyon, 14 Mayıs’ta Şengal’in Xanesor nahiyesinde 21 yaşındaki Seid Xwedêda Kasım isimli gencin KDP tarafından infaz edilmesinin ise, bu düşmanlaştırma, baskı ve zor kullanarak, sindirerek, korkutarak teslim alma politikasının bir sonucu olduğunu kaydetti.

KDP’nin bu baskı ve korkutma uygulamalarıyla Şengal’de gelişen özgür halk iradesini teslim almayı amaçladığına dikkat çekilen açıklamada: “KDP esas olarak da öz savunma temelinde gelişen ve büyük başarılar kazanan Êzidî halkının öz savunma güçleri olan YBŞ ve YJŞ’yi zayıflatmayı amaçlamaktadır” denildi.

KDP, AKP’nin KÜRT POLİTİKASINI UYGULUYOR

KDP’nin Êzidî gençlerini katletmeye varan baskı politikalarının yanı sıra, esnafa da kendileri dışında kimseye bir şey satmaması konusunda baskı yaptığına dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti.

“AKP nasıl ki kuzey Kürdistan'da halkımızın iradesini kırarak, teslim almayı amaçlıyorsa, KDP’de aynı uygulamalarla Êzidî halkının iradesini kırarak teslim almayı amaçlamaktadır.  Açıktır ki, KDP Şengal’de, AKP’nin kuzey Kürdistan Kürtlerine uyguladığı politikanın aynısını uygulamayı yol edinmiştir. Ancak bilinmesini isteriz ki, bizim bu politikalara boyun eğeceğimizi sananlar kesinlikle büyük yanılacaklardır.”

BASKI VE PROVOKASYONLARA KARŞI ÖRGÜTLENEREK MÜCADELEMİZİ BÜYÜTECEĞİZ

Açıklamada, bu tür baskı ve provokasyonlara karşı halkın tahrike gelmeden, bireysel tutum ve davranışlardan uzak durarak örgütlülüğünü geliştirmesi gerektiği belirtilerek, şunlar kaydedildi.

“Şunu bir kez daha belirtmek istiyoruz; Biz hiçbir provokasyona gelmeden demokratik mücadelemizi en üst düzeyde yürüteceğiz. KDP’nin Xanesor’da Seit Xwedêda Kasım gencimizin katletmesini kesinlikle tekil bir olay olmadığını biliyoruz. O açıdan tüm gençlerimize ve halkımıza çağrımız tepkisel davranışlar içerisine girmeden ve provokasyonlara gelmeden örgütlü mücadelesini geliştirmesidir. Özellikle gençlerimiz dar, tepkisel duruşlar yerine öz savunma güçlerimiz olan YBŞ ve YJŞ saflarına katılarak öz savunmayı güçlendirmeyi esas almalıdırlar.  

12 Mayıs’ta yapılan toplantıda belirtilen “ya bizimlesiniz ya da düşmanımızsınız” söylemine karşı Êzidî koordinasyonu olarak cevabımız, özgür, demokratik yaşam ve yönetimimizi kendi halk irademizle geliştireceğimizdir. Kaldı ki, eğer Şengal’den mutlaka çıkacak bir güç var ise, o da halkımızı DAİŞ barbarlığına teslim ederek kaçan ve halkımızın artık burada istemediği KDP’dir.”