Eutelsat'a çağrı: Türk devletinin suçlarına ortak olmayın

Kerküklü gazeteciler, Eutelsat'ın Türk devletinin talebi doğrultusunda 3 Kürt kanalını kapatmak istemesine tepki gösterdi. Gazeteciler Eutelsat'a "Türkiye'nin suçlarına ortak olmayın" çağrısında bulundu.

Fransa'nın Eutelsat şirketinin Türk devletinin isteği doğrultusunda Stêrk TV, Ronahi TV ve News Channel gibi Kürt televizyon kanallarını kapatma talebine tepkiler devam ediyor. Kerkük'teki Kürt gazeteciler, Türk devletinin dünyanın her yerinde Kürtlerin sesini kısmak istediğini, Eutelsat'ın da buna aracılık ettiğini dile getirdi.

Kararın Türk devletinin baskılarıyla alındığını kaydeden gazeteci Ako Hemîd, "Eutelsat'ın üç Kürt kanalını kapatmak istemesinin arkasında şüphesiz ki Türk hükümetinin baskıları var. Çünkü Türk devleti her yönüyle Kürt sesini kısmaya çalışıyor ve Kürt karşıtlığı yapıyor. Türk devleti şimdiye kadar Kuzey Kürdistan ve Türkiye'de Kürtlerin sesini kısmak için her şeyi yaptı. Şimdi de diğer parçalara el atmaya çalışıyor. Bu televizyonların kapatılmasının arkasında Türkiye'nin bu isteği var" dedi.

"Buradan Fransa'ya ve Eutelsat'a sormak lazım: Siz demokrasiden, insan haklarından basın ve ifade özgürlüğünden söz ediyorsunuz. Buna rağmen böyle bir girişimde nasıl bulunursunuz?" diye soran Hemîd, şöyle devam etti: "Bütün dünya Türk devletinin Kürtleri katliamdan geçirmek istediğini görüyor. Bu durumda Fransa'nın ya da Eutelsat'ın böyle bir girişimde bulunması Türkiye'nın yaptıklarına ve yapacaklarına ortak olması anlamına geliyor. Çünkü Türk devleti Kürtlere karşı büyük bir askeri operasyon hazırlığı yapıyor."

Kapatılan kanallardan birinin Rojava devriminin sesi olan Ronahi TV olduğuna dikkat çeken Hemîd, artık Türk devletine "dur" demek gerektiğine vurguda bulunarak, "Rojava örneği tüm dünyanın gözü önündedir. Rojava'nın teröre karşı nasıl mücadele ettiği ve Türk devletinin de Rojava'ya nasıl düşmanlık yaptığını herkes görüyor. Bunu Fransa da görüyor. Eğer bazı ticari ilişkilerden dolayı Fransa Kürtlerin sesini kısıyorsa bunun kabul edilir bir yanı yok. Onun için Kürdistan'ın dört parçasından gazetecilerin, basın mensuplarının Türk devletine dur demesi gerekiyor" diye kaydetti.

Söz konusu televizyon kanallarının Kürt halkının sesini dünyaya duyuran kanallar olduğuna işaret eden gazeteci Karwan Star ise şunları söyledi: "Bu üç kanal Kürtlerin sesini dünyaya duyuran kanallardır. Türkiye bunların kapatılmasını talep ederek, Kürtlerin sesinin dünyaya duyurulmasını engellemek istiyor. Kürtlerin sesini kesmek için bu şirkete baskılar yapıyor. Bizler Kerküklü gazeteciler olarak bu kararı kınıyoruz. Bu Türk devletinin ilk uygulaması da değil. Eutelsal şirketinin Türk devletinin bu talebini karşılıksız bırakmasını istiyoruz."