Gever için rapor hazırlanacak

Gever’i ziyaret eden Kürdistan Baro başkanları, ilçede yaşanan yıkım ve hak ihlallerini raporlaştırarak ulusal ve uluslararası kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.

Gever’i ziyaret eden Kürdistan Baro başkanları, ilçede yaşanan yıkım ve hak ihlallerini raporlaştırarak ulusal ve uluslararası kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.

Amed Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, Gever’de 79 günlük yıkımın, yaşanan hak ihlallerinin en kısa zamanda raporlaştırılarak ulusal ve uluslararası kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

Gever'de diğer özyönetim alanlarında olduğu gibi çok ağır hak ihlallerin yaşandığını söyleyen Amed Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, 20 Temmuz 2015'te gelişen savaşın Kürt sorununa çare üretebilecek bir siyasi pozisyon değil, aksine toplumda ayrışma ve kırılmayı yaratan bir sürece doğru ilerlediğini söyledi. Kürt sorununun çözümünü güvenlikçi politikalarda aramanın bir sonuç getirmeyeceğini vurgulayan Özmen, Sur örneğini vererek, "Tam bir yıkım tahribat yok ediş var. İlçenin her yanında yakılıp yıkılmış binalar var. Bu sadece ekonomiyle yorumlanması mümkün değil, insan haklarının, evrensel hukuk açısından da değerlendirmeye tabi tutulmalı. Birçok insan hakkı ihlallerinin Gever'de yapmış olduğumuz görüşmelerde, gözlemlerde ve tespitlerde belirledik" dedi.

Gever'de ciddi boyutlarda hak ihlalleri yaşandığını gözlemlediklerini aktaran Özmen, ihlallerle ilgili sorumluluğu olan devlet güçleri hakkında derhal soruşturma başlatılması gerektiğini vurguladı. Gever Cumhuriyet Başsavcılığıyla da bir görüşme yaptıkları bilgisini veren Özmen, "Duvarlara nefret içeren cinsiyetçi söylemler ve hakaretler yazılmış, yine kuşatma esnasında yatak odalarına girilerek aynalara da benzer yazılamalar yapılmış. Bunlar hakkında soruşturma başlatılarak yapanların bulunması ve cezalandırılması gerekiyor" dedi. İnsan hakları ihlallerine ilişkin kendileri de ayrıntılı bir rapor hazırlayacaklarını söyleyen Özmen, "Yaşam hakkından tutun diğer tüm insan hakları açısından da hazırlayacağımız raporumuzu kamuoyuyla paylaşacağız" diye konuştu. 

Yasak nedeniyle binlerce kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını dile getiren Van Baro Başkanı Murat Timur ise, "Bu ülkede yaşanılan bir iç çatışmadır. İç çatışma sırasında uluslararası hukuk tarafların nasıl davranacağını açıkça ortaya koyuyor. Ama bugün karşılaştığımız manzarayla uluslararası hukukun nasıl rafa kaldırıldığını bir kez daha gördük" dedi.

Çatışmaların yaşanmadığı sokaklarda bulunan evlerin de yıkıldığını belirten Bitlis Baro Başkanı Enis Gül ise, Kürt sorununun kentler yıkılarak çözülemeyeceğini vurguladı ve ekledi: "Sorun bu şekilde daha da derinleşir. Bu şiddet sarmalıyla asla bir şey çözülemez. Bu işin çözümü zaten bellidir, bu sorun diyalog ve müzakereyle çözülür. Şiddet gören sivil vatandaşlar bu sorunu şiddetle çözmeye çalışacaktır. Bunun sorunu daha da derinleştireceği açık."