Goran Hareketi: Türkiye ile ilişkiler ailesel ve partiseldir

Kürdistan Parlamentosu Goran Hareketi Grubu Başkanı Birzo Mecid, Bölge yönetiminin KDP üzerinden Türkiye ile geliştirildiği ilişkilerin partisel ve ailesel olduğunu belirtti.

Mecid, bağımsızlık referandumunun da görev süresi bitmiş bir başkanla olamayacağını kaydetti.

Rojnews’e bir mülakat veren Goran (Değişim) Hareketi Grubu Başkanı Birzo Mecid, KDP’nin izlediği politikalar nedeniyle işlevsiz hale gelen parlamentonun yeniden aktifleşmesini istedi. Birzo Mecid, DAİŞ karşıtı mücadele ve ekonomik kriz gibi konuların parlamentoda ele alınması gerektiğini ifade ederken, “Şimdi referandumdan söz ediliyor. Referandum için de parlamentoya ihtiyaç var” dedi.

BÖLGE BAŞKANLIĞI BİR KİŞİNİN MALI HALİNE GETİRİLDİ

“Bu nedenle de KDP yaptığı yasa dışı işleri düzeltmek için çalışmalıdır” diyen Mecid, böylece Parlamento Başkanı ve Goran Hareketi’nden olan bakanların görevlerine dönebileceğini ifade etti.

Parlamento’nun aktifleşememesinin Goran hareketinden kaynaklı olmadığını söyleyen Mecid, “KDP ve bazı çevreler parlamentonun açılması için Goran Hareketi’nin şartlarının olduğunu söylüyorlar. Hayır, hiçbir şartımız yok, bu Goran’a karşı bir iddiadır. Sadece birçok hukuk dışı iş yapıldığını ve parlamentonun bunu düzeltmesi gerektiğini ifade ettik” şeklinde konuştu.

KDP’nin her şeyi şahsileştirdiği eleştirisinde bulunan Mecid, şunları ifade etti: “Belki Kürdistan Bölge Başkanlığı görevi bir kişinin malı hale getirilmiş olabilir ve 'sadece Kak Mesut Kürdistan Bölge Başkanı olabilir' diyebilirler. KDP Kürdistan Bölge Başkanı’nın değiştirilmesini gündemden çıkarmak için parlamentoyu kapatmış olabilir. Bu nedenle biz Kürdistan Bölge Başkanlığı sorunu başlıca sorunlardan biridir diyoruz.”

KDP’nin gündeme getirdiği bağımsızlık referandumunu da değerlendiren Mecid, bağımsızlığı desteklediklerini ancak bunun meşru kurumlar yoluyla yapılması gerektiğini söyledi.

REFERANDUM BİR PARTİNİN MÜLKÜ DEĞİLDİR

Mecid, “Öncelikle parlamento gibi ulusal kurumlar aktifleştirilmelidir. Bir projenin ya da referandum gibi bir konunun bir partinin mülkü olmasına izin verilmemelidir. Bir defa daha halkın oylarıyla oynanamaz” dedi.  Mecid, bu referandumun görev süresi 19 Temmuz 2015’te tamamlanmış bir Bölge Başkanı ile yapılamayacağını vurguladı.

Bölgesel seçimlerin de zamanında yapılması gerektiğini kaydeden Mecid, şöyle konuştu: “Her zaman seçimler için hazırız. KDP’nin Goran’ın oylarının azaldığına ilişkin iddialarını reddediyoruz. Tam tersine KDP sahtekarlık yaptığı için bu da sorunların oluşmasına neden olmuştur. Halkın ekmeğini kesmiştir. Devletlerle net olmayan ilişkileri var. Bu nedenle halk intikamını alacaktır ve o yüzden de oylarında azalma olacak.”

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER PARTİSEL VE AİLE İLİŞKİLERİDİR

Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkileri de eleştiren Mecid, “Tüm o var olan ilişkiler, özellikle de Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkiler partisel ve ailesel ilişkilerdir. Bu ilişkiler şahıslar yoluyla yürütülmüştür” dedi.  Bu şekildeki dışilişkilerin bölgeye zarar verdiğinin altını çizen Mecid, şöyle devam etti: “Çünkü bu ilişkiler ulusal değil. Tükiye peşmergelere ve savaşçılara saldırdığında bazı peşmergeler ve savaşçılar şehit düştü. Açıklamalarımızda bu saldırıları kınadık. Ama maalesef Kürdistan Bölge Başkanlığı’nın ve hatta Peşmerge Bakanlığı’nın bu olayı kınamadığını gördük. Bunun dışında da Peşmerge Bakanlığı savaşçıları suçladı. Bu yüzden de eğer ilişkiler ulusal düzeyde değilse durum bundan daha da kötü olacaktır.”

KDP ŞENGAL’DE YABANCI DEVLETLERİN İSTEKLERİNİ YERİNE GETİRİYOR

Mecid, Şengal’e yönelik saldırılara ilişkin bir soruya ise şöyle yanıt verdi: “Bu konu doğrudan doğruya bu şeffaf olmayan ilişkilerle bağlantılıdır. Kimsenin bu ilişkilerden haberi yok. KDP yabancı devletlerin isteklerini yerine getiriyor. Bu da kaynağını partisel ilişkilerden almaktadır.”

Bağdat ile ilişkilerin de partisel ve ailesel olduğunu söyleyen Mecid, şöyle özetledi: “KDP’nin yürüttüğü Bağdat ile Kürdistan Hükümeti arasındaki ilişkiler ailesel ve partiseldir. Resmi platformda yapılmıyor. Şimdiye kadar da hiçbir ilerleme sağlanabilmiş değildir.”