Goran parlamenteri: 2 milyar dolar petrol geliri kayıp

Goran Hareketi Milletvekili Elî Heme Salih, 2017 yılının ilk 8 ayında Güney Kürdistan'da 2 milyar dolar petrol gelirinin kayıp olduğunu söyledi.

Güney Kürdistan'ın ikinci büyük partisi Goran (Değişim) Hareketi Milletvekili Elî Heme Salih, 2017 yılının ilk 8 ayında Güney Kürdistan'da 2 milyar dolar petrol gelirinin kayıp olduğunu söyledi.

Salih, Irak petrol şirketi SOMO'ya ait bir belgeyi resmi Fecebook hesabı üzerinden yayımlayarak, Güney Kürdistan'da 1 Ocak 2017 ile 22 Ağustos 2017 tarihleri arasındaki petrol gelir giderlerine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Kürdistan Bölgesi yılbaşından 22 Ağustos'a kadarki 8 aylık sürece 125 milyon varil petrol satışı gerçekleştirdi. Varil fiyatı 51 dolar olan petrolün işlenme ve nakil masraflarını çıkardığımızda varil başına geriye 40 dolar kalıyor. 125 milyon varil petrolün toplam tutarı ise 5 milyar 24 milyon dolara tekabül ediyor. Yılbaşından bu yana geçen 8 aylık sürede sadece 6 kez memurların maaşları ödendi. Bu da 6 kez de ödemeler yarım maaş olarak yapıldı. Bu maaşların toplamı ise 3 milyar dolar ediyor. Geriye kalan 2 milyar 24 milyon doların nerede olduğu bilinmiyor. Bu konuda hükümet sessizliğini koruyor" dedi.

Salih, Kürdistan bölgesinin aylık iç gelirinin ise 170 milyon dolar olduğunu ve bu paranın akıbetinin de belirsiz olduğunu yazdı.