Güney Kürdistan'dan İranlı komutanın tehdidine tepki

Güney Kürdistan hükumeti, İranlı komutanın "Yok ederiz" şeklindeki tehditlerine tepki gösterdi.

Güney Kürdistan Bölge Hükümeti, İran Devrim Muhafızları Komutanı Hisen Selami’nin tehditlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Güney Kürdistan ile İran arasında yaşanan gerginlik İran Devrim Muhafızları Komutan Hisen Selami’nin cuma namazında yaptığı tehditle yeniden gündeme geldi. Selami, Güney Kürdistan hükümetini yıkmakla tehdit etmişti. 

Hükümetin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Bu tehditleri şiddetle kınıyor ve uygun olmayan bir tutum olarak değerlendiriyoruz. Bu tür yaklaşım ve tutumlar, İran İslam Cumhuriyeti ile olan tarihi ve dostluk temelli ilişkilerimize uygun düşmemektedir.
Her iki taraf arasında bir süredir dostluk temelli bir diyalog sürmektedir. Karşılıklı bir anlayış söz konusuyken, dile getirilen tehditler bu diyalogların doğasına aykırıdır. Bu tür tehditler her iki taraf arasındaki diyaloglara hiçbir şekilde hizmet etmemektedir. Kürdistan bölgesine yönelik böylesi bir dilin kullanılması hiçbir şekilde kabul edilemez.
Kürdistan Bölgesi Hükümeti, dostluk ilişkilerinin ve komşuluk hukukunun korunması için her zaman İran halkları, Kürdistan bölgesi ve bölgenin çıkarlarına göre hareket etmeyi esas almıştır. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi topraklarının İran toprakları ya da Kürdistan Bölgesine komşu başka bir ülkeye yönelik saldırıların kaynağı olmasını hiçbir zaman istemedik ve istemiyoruz.” 

NE OLMUŞTU?

İran-Kürdistan Demokrat Partisi (İ-KDP) peşmergeleriyle İran askerleri arasında 15 Haziran'da başladığı belirtilen çatışmalarda her iki taraftan da çok sayıda kişinin öldüğü belirtilmişti.  26 Haziran'da ise İran’ın Diyana’ya bağlı Sideka ve Hacı Ümran bölgelerine yönelik gerçekleştirdiği top atışlarında 5 sivil yaralanmış ve köylülere ait bağ ve bahçeler yanarak zarar görmüş, çok sayıda hayvan da telef olmuştu.

İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Selami de dün yaptığı konuşmada, "Irak'ın kuzeyindeki siyasi yetkililere, yükümlülüklerine bağlı kalmaları uyarısında bulunuyorum. İran'a tehdit oluşturan her noktayı hiç tereddüt etmeden yok edeceğiz" demişti.