Hakkari'de MOBESE tacizi

Hakkari merkez ve ilçelerinde tüm sokak ve caddelere Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) kameraları takılmasına tepki gösteren yurttaşlar, Hakkari’nin açık cezaevine döndüğünü söylüyor.

Hakkari merkez ve ilçeleri Gever (Yüksekova), Çelê (Çukurca) ve Şemzînan'da (Şemdinli) yıllardır takılan MOBESE kameralarına yenileri eklendi. Başta Hakkari şehir merkezi olmak üzere, mahallerde bulunan tüm sokak ve caddelere kameralar takıldı. Her gün sayısı çoğalan ve özellikleri artırılan, 365 derece dönebilen kameraları işaret eden yurttaşlar, bu uygulamanın nedeninin korku olduğunu söylüyor. 

YURTTAŞLAR FİŞLENİYOR

ANF’ye konuşan bir esnaf, bugüne kadar kameraların olumlu bir etkisini görmediklerini kaydederek, "Yetkililer bu kameraların hırsızlar için taktıklarını söylüyor ama böyle bir fonksiyonunu görmedik. Hırsızlar hiçbir zaman yakalanmadı. Her mahalle ve sokak başındaki onlarca MOBESE kameralarıyla sadece taciz ediliyoruz. Sürekli izlendiğimizi düşünmek, psikolojik baskıdır. Yurttaşlar olarak bir nevi fişleniyoruz da” dedi.

SUÇ VE DELİL ÜRETİLİYOR

Hakkarili gençler de kameralar yüzünden var olan özgürlüklerinin de kısıtlandığını düşünüyor. Hakkari’de her mahallede, sokakta, caddedeki kameralarla tıpkı Biri Bizi Gözetliyor (BBG) evlerindeki gibi hissettiklerini ifade eden gençler, şunları dile getirdi: "Her anımız, her saniyemiz, özel yaşantımız, canlı canlı birileri tarafından izleniyor. Gençleri tutuklamak istediklerinde herhangi bir kameradaki görüntüsünü gösterip suçlayabiliyorlar, çünkü oradan geçmiş olmak yetiyor. Bazen bir kameraya yansıyan görüntü/fotoğrafı başka alana da monte edip savcılığa delil olarak sunuyorlar. İki kişi bir araya gelince hemen polis gelip 'ne yapıyorsunuz, eylem mi yapacaksınız' diye taciz ediyor. Bütün bunların nedeni Hakkari'nin Kürt kenti olmasındandır.”