HDP'li vekiller Yüksekova'daki yasaklara tepki gösterdi

HDP'li Zeydan, Irmak ve Botan, Yüksekova'daki "sokağa çıkma yasağı"na tepki göstererek, ablukanın kaldırılmasını istedi.

HDP Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan, Selma Irmak ve HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Yüksekova'da süren "sokağa çıkma yasağı" ile ilgili Meclis'te basın açıklaması yaptı.

"Yüksekova, Nusaybin, Şırnak, Silopi, Sur’da devam etmekte olan ablukalar ve yıkımlar ciddi insan hakları ihlallerine sebep oluşturmaktadır" denilen açıklamada, şöyle devam edildi:
"Yüksekova’da 2 ayına giren 'sokağa çıkma yasağı' devam ederken, yasak nedeniyle Esendere ve derecik beldesi, Şemdinli ilçesi halkı büyük mağduriyetler ile karşı karşıya kalmıştır. Özellikle yeni köprü mevkiinde ve Yüksekova devlet hastahanesinin bulunduğu mevkiinde sokağa çıkma yasağı ile beraber kurulan seyyar karakolların giriş ve çıkışlara getirdikleri yasaklar nedeniyle halk üzerine ambargo bırakmıştır. Türkiye’deki toplumsal barışın sağlanması ve Kürt illeri üzerindeki ablukaların bir an önce kaldırılması elzemdir. 'Sokağa çıkma yasakları başladığı' ilk günden beridir hükümet yetkililerinin toplumsal barıştan uzak açıklamaları ve kamulaştırma kanunları ve TOKİ söylemleri üzerinden ülkeyi şirket haline getiren hükümet yetkililerinin rant devşirme politikaları ile bir çok kişi mağdur edilmektedir. Kürt meselesinde siyasal ve demokratik çözümlerden vazgeçmek çözümsüzlüğü daha derinleştirerek çıkmazlara sürüklemesi ülkenin kaybından ve kutuplaştırıcı siyasettin derinleştirilmesinden başka bir şey değildir. İktidarın Kürdistan’da OHAL ve sokağa çıkma yasaklarıyla çözümü değil çözümsüzlüğü tırmandırdığı ortadadır."

'SPİKERLERE ŞOVLAR YAPTIRILIYOR!'

Yaklaşık bir ay önce İçişleri Bakanlığı'nın “operasyonlar bitti” demesine rağmen ilçedeki evlerin tek tek yıkıldığı ya da tahrip edildiğinin belirtildiği açıklamada, "Bugüne kadar 5 bine yakın evin yakılıp yıkıldığı söylenmektedir. İlçede biz seçilmişlerin ve STK’ların girmesine dahi izin verilmezken, yöreye koruma ordusuyla getirilen iliştirilmiş gazetecilik uzmanı spikerlere şovlar yapılmıştır" diye ifade edildi.
Açıklamada, 'sokağa çıkma yasakları'nın üretim, ekonomi ve hayvancılığı da olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekildi.
"İlçe merkezindeki okulların kolluk güçlerince birer karargah olarak kullanılması ileriki zamanlarda Türkiye’yi uluslararası hukuk camiasında mahkum ettirecek bir durum olacaktır" uyarısında bulunulan açıklamada, "Bu durum, kolluk güçlerinin yaptığı her hak ihlalini cezasızlıkla ödüllendiren hükümetin bir eseri olduğu görülmelidir" denildi.

MÜZAKERE TALEBİ

HDP milletvekilleri, çatışmalı sürecin getirdiği derin kopuşlar daha fazla büyümeden masaya dönülmesi ve müzakerelerin başlamasını da istedi.