HPG gerillası Büyükertaş'ın taziyesine kitlesel ziyaret

Gever'de yaşamını yitiren HPG gerillası Mehmet Salih Büyükertaş (Şervan Amara) için Halfeti'de kurulan taziyesinde konuşan DBP Urfa İl Eş Başkanı Hidayet Enmek, Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin en güçlü dönemini yaşadığını söyledi.

Hakkari'nin Gever ilçesine bağlı Zêvkan ve Kertiniz köyleri arasında çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillası Mehmet Salih Büyükertaş (Şervan Amara) için memleketi Urfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Seldek köyünde kurulan taziye kitlesel olarak ziyaret edildi. HDP ve DBP Urfa il ilçe örgütleri öncülüğünde gerçekleştirilen taziye ziyaretine Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, DBP Urfa İl Eş Başkanı Hidayet Enmek, HDP ve DBP’li yöneticiler, Halfeti ve Bozova belediye eş başkanları ve meclis üyeleri ile yüzlerce kişi katıldı. Taziye ziyaretini gerçekleştirenler zılgıt, alkışlar ve sloganlar ile taziye çadırı önünde karşılandı. Kadınların aile evine geçtiği taziyede erkekler de taziye çadırında toplandı. Kadınların geçtiği aile evinde bir taraftan direniş zılgıtları yükselirken, bir taraftan da yakılan ağıtlar yürek burktu. 

Taziyede konuşan DBP Urfa İl Eş Başkanı Hidayet Enmek, HPG gerillası M. Salih Büyükertaş’ın Kürdistan Özgürlük Mücadelesi adına canını verdiğini belirterek, Büyükertaş’ın sadece ailesinin tüm Kürt halkının ve Kürdistan’ın şehidi olduğunu dile getirdi. Enmek, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin verilen bedeller karşısında daha da büyüyeceğini kaydederek, “Düşman bunu iyi bilsin. Bizi öldürebilirler. Bizi tutsak edebilirler. Bize işkence edebilirler. Ama bizim yüreğimizdeki özgürlük, kardeşlik ve demokrasi mücadelesine hiçbir zaman engel olamayacaklar. Çünkü onu alabilecek bir güce erişmediler, erişemeyecekler de. Kürt halkı gençleri öncülüğünde verdiği özgürlük mücadelesinde muhakkak zafere ulaşacaktır. Bu zafer de emin olun ki o kadar uzak değil. Çünkü gelinen noktada hiçbir dönem bu kadar güçlenmemiştik. En güçlü dönemimizi yaşamaktayız. Legal sahada her türlü sindirme politikası ile baskı görmekteyiz. Zindanlar dolup taştı. Ancak bizi sahadan bizi alanlardan bizi bu mücadelemizden koparamıyorlar. Buda onlara dert oluyor” diye belirtti.

‘DÜŞMAN KAYBETTİ, ÇÜNKÜ BİZ ONLARA TESLİM OLMADIK’

Cizre’deki bodrumlarda katledilen Cizre Halk Meclisi Eş Başkanı Mehmet Tunç’un yaşamını yitirmeden önceki konuşmasını hatırlatan Enmek, “Mehmet Tunç arkadaşında dediği gibi düşman kaybetti. Çünkü biz onlara teslim olmadık. Bizim ortaya koyduğumuz mücadele böyle bir gelenekten gelme ve böyle bir pratik sergilemekte. Bundandır ki can havliyle her türlü kirli, ahlaktan yoksun saldırıları çeşitlendirerek, her türlü hukuksuzluğa imza atılarak meşru kılınmak adına hamasi söylemler ile devam etmektedir. Bununla bizi evlerimize kapatmaya çalışıyorlar. Ama şunu da öğrendiler. Ne yaparlarsa yapsınlar bu davaya gönül vermiş insanları bu hareketten koparamayacaklarını öğrendiler. Bunun için topyekun bir savaş ile hepimizi bitirmeye çalışıyorlar. Bu haliyle baktığımız zaman Şehit Mehmet Salih ne ilk şehidimiz ne de son şehidimiz olacaktır. Bizim şehitlere karşı olan borcumuzu yerine getirmemiz gerekiyor. Bu mücadeleyi şehitlerimizin şahsında daha da yücelmek bizim elimizdedir” dedi.

‘İKTİDAR VE DEVLET KÜRT SORUNUN ÇÖZÜLMESİ TARAFTARI DEĞİL’

Ardından konuşan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan da gelinen süreçte Kürt halkı için günün birlik olma ve kenetlenme günü olduğunu belirterek, Kürt sorunun demokratik çerçevede çözümünü istediklerini ancak, buna son verecek olan devlet ve iktidarın çözümsüzlüğü halka dayattığını dile getirdi. Kürt sorunu meselesinin çözümünün kolay olmadığını ve bu meselenin 40 yıllık değil 200 yıllık bir mesele olduğunu söyleyen Öcalan, “Bir gün önce çözümün geliştirilmesi gerekiyor. Kürt halkı tarafından çözüme dair sorun olacak bir durum söz konusu değil. Eğer devlet ve iktidar isterse Kürt meselesini kısa bir sürede çözümü doğru yola evirebilir. Ama iktidar ve devlet bunu istemedikleri için sorun bu şekilde yaşanan ölümler ile devam ediyor. Her gün ülkenin dört bir yanında ölüm haberleri geliyor. Biz bu kanın dökülmesine karşıyız. Kan dökmek ile bu sorun çözülmez. Biran önce çözüm geliştirilmeli ve kan dökülmesinin önüne geçilmelidir” dedi. 

...