YENİLENDİ

HPG gerillası Çetinkaya ve Bulut’un mezarları tahrip edildi

Mazgirt ilçesine bağlı Sörek Köyü Mezarlığı’nda bulunan HPG gerillası Baran Çetinkaya ve Sancar Bulut’un mezarları, Tunceli Valiliği talimatıyla askerlerce tahrip edilerek, mezar taşları kırıldı.

Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar (Perî) Beldesi’nde bulunan Karabulut (Sörek) köyündeki HPG gerillaları Sancar Bulut (Seyit Rıza) ve Baran Çetinkaya’nın (Brusk Dersim) mezarları askerlerce tahrip edildi. Zırhlı araçlarla köye giren askerler ile aileler arasında uzun süreli tartışmalar yaşandı. Mezarları yıkmak için geldiklerini belirten askerler, talimatı ise Tunceli Valisi’nden aldıklarını söyledi.  Aileler uzun süre zırhlı araçlar önünde bekleyerek, askerleri engelledi.

Direnen ailelere karşı askerler zırhlı araçtan, “Karabulut halkı; Tunceli Valiliği’nin bize vermiş olduğu talimatla geldik. Müracaatlarınızı Tunceli Valiliği’nize bildirebilirsiniz. Bu yaptıklarınız kayıt altına alınıyor. Ayrıca yasal işlem yapılmasını istemiyorsanız çekilin” anonsu yaptı. Köylülerin tüm direnişlerine rağmen HPG gerillası Bulut ve Çetinkaya’nın mezarları tahrip edilerek, mezar taşları askerlerce kırıldı.

Duruma tepki gösteren DBP’li Akpazar Belde Belediye Eşbaşkanı ve aynı zamanda mezarı tahrip edilen HPG gerillası Çetinkaya’nın annesi Fadime Çetinkaya, “Bugün burada Türk devleti mezarlarımızı tahrip ettiler, kırdılar. Valiliğin kararı dediler. Valiliğin kararını çıkart dedik çıkartmadılar. Vali o kararı vermişse, gelsin buraya. Mezarımızın hepsini kırdılar. Bu Dersim’in onurudur. Bu Dersim’in gururudur. Biz bunları onların yanına bırakmayacağız. Ya bizi ezersiniz ya da taşlarımızı versinler dedik.  Burada mezar yapacağım, şehitlik yapacağım. İsterse beni vursunlar. Seni tanıyorum dediler. Tabi tanıyacaksın, ben Brusk Dersim’in, Seyid Rıza’nın anasıyım. Böyle rezillikle, adilikle hiçbir şey kazanamayacaklar. Buraya bu kadar saldırmaları son çırpınışlarıdır. Biz kanımızın son damlasına kadar şehitlerimizin arkasındayız” dedi.

‘İŞTE GİDİYORUM ANNE ŞİİRİ’

Çetinkaya’nın mezarının yanına dikilen mermer taşlarında gerilla saflarına katılırken ardından bıraktığı, “İşte gidiyorum anne… Gidişim Afrikalı bir çocuğun yediği ekmek, Filistin'de demir yığınlarına atılan bir taş, yüzyıldır direnen Kürdistan gibi helal anne. İşte gidiyorum anne. Gidişim erkeğin baba olma hayali, genç kadınların düşleri, gelinliği... Kürdün, Kürdistan'ın özgürlüğüdür anne. İşte gidiyorum anne. Gidişim darağacında asılan Denizlerin vasiyeti, yıkılan, yakılan memleketimin bereketi, Mem û Zin'in mürüvvetidir anne. İşte gidiyorum anne... Gidişim sonsuz değil, bir sabah güneşinde, akşam ayazında, dilimde yutkunduğum özlemle çalarım kapını anne. İşte gidiyorum anne. Gidişim sonsuz değil, belki yoldaşlarımı omzunda gözlerim kapalı, bedenim soğuk gelirim yeter ki sen beni kokla anne…" şiiri bulunuyordu.

HPG gerillası Baran Çetinkaya Dersim'de 4 Eylül 2015 tarihinde şehir merkezinde bulunan Şehit Naif Karabulut Karakolu'na HPG gerillası Rıdvan İpek (Rezan Erzurum) ile birlikte düzenlediği eylemde yaşamını yitirmişti. HPG gerillası Sancar Bulut (Seyid Rıza) ise 2011 yılında Kastamonu’da yaşamını yitirmişti.