GÖRÜNTÜLÜ

HPG'li Büyükertaş'ı Halfeti'de binler uğurladı

Gever'de komplo sonucu yaşamını yitiren HPG'li Mehmet Salih Büyükertaş (Şervan Amara), memleketi Halfeti'de binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

Hakkari'nin Gever ilçesine bağlı Zêvkan ve Kertiniz köyleri arasında bulunan alanda komplo sonucu yaşamını yitiren HPG gerillası Mehmet Salih Büyükertaş (Şervan Amara) için Urfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Seldek Mahallesi'nde cenaze töreni düzenlendi. Dün ailesi tarafından Erzurum Adli Tıp Kurumu'nda (ATK) yapılan DNA testi ardından alınan HPG'li Büyükertaş'ın naaşı, gece saatlerinde Halfeti'ye getirildi. Burada morga kaldırılan Büyükertaş'ın cenazesi sabah saatlerinden itibaren morg önüne yığılan halk tarafından alınarak, 5 kilometre uzaklıkta bulunan köyüne kadar omuzlarda taşındı. HPG gerillazı Büyükertaş'ın cenaze tabutu yeşil, sarı ve kırmızı renkte flamalar ile süslendi. Törene HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, HDP ve DBP Urfa il ilçe yöneticileri ile binlerce kişi katıldı.

'HPG İNTİKAM'

Cenaze töreninde zılgıtlar arasında sık sık "HPG intikam", "Şehîd namirin", "Bijî Serok Apo" ve "Ey şehît riya te riya meye" sloganları atılarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve HPG'li Büyükertaş'ın posterlerinin bulunduğu pankartlar taşındı. Ailesi tarafından kına tepsileri ile karşılanan HPG'li Büyükertaş naaşı, köye varıldığında aile evine götürülerek helallik alındı. Daha sonra köy meydanında cenaze namazı için saf tutan halk, dini vecibelerin yerine getirilmesinin ardından sloganlar eşliğinde köy mezarlığına doğru yürüyüşe geçti. Geçilen her güzergahta 7'den 70'e zılgıt, alkış ve sloganlar ile karşılanan HPG'li Büyükertaş'ın naaşı, köy mezarlığına varıldığında okunan dualar ile toprağa verildi. Defin işlemlerinin ardından binler, okunan Çerxwa Şoreşe Marşı eşliğinde demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu.

Yapılan saygı duruşunun ardından cenaze törenine katılanlara hitaben konuşan HPG'li Büyükertaş'ın amcası Sefer Büyükertaş, cenaze töreninde sahipsiz bırakılmadıklarını belirterek, yeğeninin onurlu bir yolda verdiği mücadele sonucu yaşamını yitirerek, şehit olduğunu söyledi. Amca Büyükertaş, bugünün 7 Haziran 2015'te Hakların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde demokrasi ve özgürlük isteyenlerin ortaya koyduğu temiz iradenin yıldönümü olduğu belirterek, "Ancak Saray'daki zat bu seçim sonuçlarını kabul etmedi. Bununla da yetinmeyerek kirli bir savaş konseptini devreye koydu. Saray, iktidarı için kan dökmeyi seçti. Mehmet Salih de özgürlük yolunda canını verdi. Yeğenim sadece Büyükertaş ailesinin şehidi değildir. Bütün Kürt halkı ve Kürdistan'ın şehididir" dedi.

ÖCALAN: ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİ BÜYÜTECEĞİZ

Ardından konuşan HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan da özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin mücadelesinin sonuç alıncaya kadar, sonuna kadar sürdürüleceğini dile getirdi. Verilen mücadelenin özgür bir Kürdistan ve vatan yaratmak için olduğunu söyleyen Öcalan, "Onların karşısında topyekûn savaş konsepti ile sivil, çocuk, kadın demeden katleden bir zihniyet karşısında tamamen onurlu bir direniş ile bu mücadelenin devamcısı oldular. Bizler onların bu onurlu mücadelesinin takipçisi olacağımızı ve bu yolda sonuna kadar direneceğimizi de buradan tekrarlıyoruz. Eğer bir halka topyekûn inkar, asimilasyon soykırım reva görülüyorsa elbetteki bu soykırım karşısında tek yapabileceğimiz direnmektir. Onurlu bir direnişi topyekûn hep beraber sergilememiz gerekiyor. Bugün sadece Kürtler değil tüm demokrasi çevresi tüm özgürlükler, barıştan yana olan herkesin onurlu mücadeleye ses vermesi ve öncülük etmesi gerekiyor. Bugün yok edilmek istenen sadece Kürt halkı değil, Kürt halkı şahsında tüm ezilen halklar yok sayılan halklar Türkiye topraklarında yok edilmek isteniyor. Bunu yapan kişi de tek adamlık ve diktatörlük uğruna bunu yapmaya devam ediyor" dedi.

Kürt halkına karşı geliştirilen kirli savaşın durdurmanın halkın elinde olduğunu söyleyen Öcalan, "Biz bu mücadeleye onlara bırakmayacağız. Onların istediği sonucu almasına başarmaya çalıştığı teslimiyete hiçbir zaman izin vermeyeceğiz. Kürt halkının toprakları ellerinden alınarak başkalarına peşkeş edilmeye çalışılıyor. Bu soykırım karşısında durmayacağız" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından halk, "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla mezarlıktan ayrıldı. HPG'li Büyükertaş için doğduğu köyde taziye çadırı açıldı. Açılan taziyenin en az 3 gün boyunca açık kalacağı belirtildi.

Cenaze töreninin ardından misafirleri uğurlayan HPG'li Büyükertaş'ın kardeşi Haci Büyükertaş ise polisler tarafından köy çıkışında kendilerine hakaret ettiği iddiasıyla darp edilerek, gözaltına alındı. Duruma ilişkin HDP'li Vekil Öcalan, emniyet mensupları ile iletişime geçerek, Büyükertaş'ın serbest bırakılması için girişimlerde bulundu. 

...