YENİLENDİ

HSM: 29 Mayıs’ta Kanimasi’de konumlanan işgalcilerle çatışma yaşandı

HSM, Güney Kürdistan’da resmi olarak konumlandırılmış olan Türk askerlerinin 29 Mayıs günü, Metina alanına bağlı Orta Tepe alanında araziye çıktığı ve burada bir gerilla birliği ile karşılaşması sonucunda çatışma çıktığını açıkladı.

HPG BİM, Güney Kürdistan’da resmi olarak konumlandırılmış olan Türk askerlerinin 29 Mayıs günü, Metina alanına bağlı Orta Tepe alanında araziye çıktığı ve burada bir gerilla birliği ile karşılaşması sonucunda çıkan çatışmada 2 HPG gerillasının yaşamını yitirdiğini, 1 gerillanın da esir düştüğünü açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı (HSM), Güney Kürdistan’da resmi olarak konumlanmış bulunan Türk güçlerinin 2000 yılından bu yana herhangi bir hareket içine girmeyip, sadece üstlendiğini ve kışlalarında kaldığını belirtti. 2004’ten bu yana zaman zaman HPG güçleri ile Türk devleti arasında savaşın tırmanış göstermesine rağmen, işgalci güçlerin bilgi toplama dışında her hangi bir aktif hareketliliği olmadığını kaydeden HPG BİM açıklamasında şunlara yer verdi: “Bilindiği gibi, Güney Kürdistan’da resmi olarak konumlanmış bulunan işgalci TC güçleri, 2000 yılından bu yana herhangi bir hareket içine girmeyip sadece üslenmiş oldukları kışlalarında kalmaktaydılar. 2004 yılından bu yana zaman zaman güçlerimizle Türk devleti arasında savaş tırmanış göstermesine rağmen, bu işgalci güçlerin bilgi toplama dışında herhangi bir aktif hareketliliği olmamıştır. Ancak son aylarda bu güçlerde belli bir hareketlilik gözlemlenmiştir. Hem çevrelerinde dron tipi keşif uçakları kaldırarak etraflarındaki güçlerimizi keşfetme faaliyetleri, hem de gözetleme faaliyetlerinde bulunarak uçakların daha etkili vuruş yapmalarına dönük bir çaba içerisine girmişlerdir.

En son 29 Mayıs günü Duhok-Amediye’ye bağlı Kanimasi nahiyesinde üslenmiş bulunan Türk işgalci güçleri Metina alanında bulunan Orta Tepe denilen araziye çıkmıştır. Burada bulunan bir birliğimizle ani bir karşılaşma gerçekleşmiş, burada herhangi bir Türk askerini beklemeyen birliğimiz birden bire bir çatışma içine girmiştir. Bu çatışmada 2 arkadaşımız şehit düşmüş, 1 arkadaşımız da yaralı olarak ele geçmiştir. Türk ordusu tarafından burada bir üsteğmenin öldüğü ilan edilmiş olsa da, sayısı tarafımızca netleştirilmemekle birlikte kayıplarının daha fazla olduğu değerlendirilmektedir.

Türk Genelkurmayı, olayla ilgili yapmış olduğu açıklamada gerçekleri çarpıtarak güçlerimizin üs bölgesine saldırdığını iddia etmiştir. Oysa kendileri, üs bölgelerinden çıkarak güçlerimizin bazen hareket etmekte olduğu bir alana gelmiş olduklarından dolayı bu çatışma yaşanmıştır.

Kuşkusuz Türk devletinin Behdînan bölgesinde bu hareketliliği kendi başına manidardır. Amacının Güney Kürdistan’da karışıklık yaratmak, Kürtler arası çelişkileri derinleştirmek olduğu açıktır. Bu tür provokasyonlara meydan vermemek ve tavır koyup provokasyon ortamı yaratılmasının önüne geçmek, başta Güney Kürdistan hükümeti olmak üzere ilgili tüm güçlerin bir görevidir.

Şehit düşen arkadaşlarımızın sicil bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Andok Zindan

Adı Soyadı: Agit Akbay

Doğum Yeri: Bitlis

Anne - Baba Adı: Hayriye – Sedrettin

Şahadet Tarihi ve Yeri: 29 Mayıs 2016 / Metina

 

Kod Adı: Kendal Sidar

Adı Soyadı: Ali Fırat Mikailoğlu

Doğum Yeri: Van

Anne - Baba Adı: Gulizar – Osman

Şahadet Tarihi ve Yeri: 29 Mayıs 2016 / Metina

Bager Ararat (Sinan Yaşar) adlı gerillamız da yaralı ele geçmiştir.”

...