Hurşit Külter için AİHM'e başvuru: Acele edin!

İHD, Şırnak'ta gözaltına alındıktan sonra kendisine ulaşılamayan Hurşit Külter için AİHM'e başvurdu ve "acil tedbir kararı" alınmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi'ne bağlı avukatlar, 27 Mayıs Cuma günü devlet güçlerince gözaltına alınan ancak gözaltına alınması kabul edilmeyen HDP İl Yöneticisi Hurşit Külter için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda bulundu.
Külter'in akıbetini sormak için daha önce Birleşmiş Milletler'e (BM) "müdahil olması" başvurusu yapan İHD'li avukatlar bugün de AİHM'e başvuruda bulundu.
Başvuru dilekçesinde, Külter'in gözaltına alınması sırasında görgü tanıklarının olduğuna, 'sokağa çıkma yasağı'nın devam ettiği ilde can güvenliğinin olmadığına dikkat çekildi.

'ACİLEN TEDBİR KARARI VERİLMELİ'

"Mahkemenin aciliyetle yaşam hakkının ihlal edildiğine dair kuvvetle muhtemel bilgi ve bulguların varlığı gereği tedbir kararı vermesini talep etmekteyiz" denilen başvuru metninde, şunlar da kaydedildi: "Türkiye'deki konjonktür ve bölgedeki operasyonel faaliyetler başvurunun vahametini göstermektedir. Bölgede meydana gelen olaylarda yüzlerce sivilin öldüğü, birçok sivilin yaralandığı ve tutuklandığı raporlarda da görülmektedir. Yaşananlar ışığında mahkemenizin Şırnak Cumhuriyet Savcılığı, Şırnak Valiliği ile acilen temasa geçip tedbir kararı vermesini talep ediyoruz."

DEVLETİN TETİKÇİLERİ KABUL ETMİŞTİ

Devlet adına suç işleyen özel harekatçılara ait bir sosyal medya hesabından Külter'in gözaltına alındığı duyurulmuştu. Ancak devlet yetkilileri Külter'in gözaltına alınmasını inkar ederek, infaz şüphelerini artırmıştı.