İki yıllık seferberlikten sonra PKK’ye katıldı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın seferberlik çağrısına uyarak DAİŞ’e karşı savaşmaya giden Aso Kelarî, PKK’nin gençliğe kazandırdıklarını kendi yaşamından örnekler vererek anlattı.

Başurê Kürdistanı’nın Kelar şehrinde dünyaya gelen Aso Kelarî, 22 yaşındaki bir PKK gerillası. Yaşadığı toplumun kendine yabancılaşmasından duyduğu rahatsızlığa bir çare olarak önce Kerkük’e ardından Şengal’e geçmiş. Gerilla Aso Kelarî neden PKK’de olduğunu anlattı.

‘KENDİ ÖZÜMÜZE YABANCILAŞMIŞTIK’

Aso Kelarî sözlerine, yirmi yaşında kopmaya karar verdiği topluma ve sistem dair düşüncelerini paylaşarak başladı: “İçinde yaşadığım toplum birbiriyle menfaat üzerinden ilişkileniyordu. Toplumun elinden maneviyatı neredeyse tamamen alınmış gibiydi. Böyle bir toplumda çok sağlıklı yaşanılamaz. Çünkü sistem tüm gücünü toplayıp, kirli oyunlarıyla sana saldırıyor. Özellikle bir toplumun dinamik gücü olan gençlik üzerinde, çok ince oyunlarla özel savaş yürütülüyor. Çünkü kendi özüne yabancılaşmış bir kişilik yaratılmak isteniliyor. Başurê Kürdistan gençliği de bu kirli politikalardan nasibini alıyor. Bizler kendi kültürümüzden o kadar uzaklaştırılmıştık ki artık kendi özümüzü, kim olduğumuzu bile unutacaktık. Kısacası var olan bu yaşam beni tatmin etmiyordu. Ben de bir arayış içerisindeydim.”

‘ÖNDER APO’NUN SEFERBERLİK ÇAĞRISI ÜZERİNE KATILDIM’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın DAİŞ çetelerine karşı 2014 yılında yaptığı seferberlik çağrısına uyarak Kerkük’e gittiğini söyleyen Aso Kelarî, oradaki gözlemlerini aktardı: ‘’Arkadaşların yanına geldim. PKK hakkında pek bilgim yoktu. Kerkük’te bulunduğum iki yıllık süre boyunca arkadaşları yakından takip ettim. Önder Apo’nun felsefesini ve PKK’yi az da olsa o süreçte tanımaya başladım. Arkadaşların birbirlerine ve halka verdikleri değeri kendi gözlerimle görmüş oldum. Bu ilgili yaklaşımı daha önce hiç görmemiştim. Çünkü peşmergeyi de görmüştük ama bu denli savaşçı, mütevazı ve fedakâr değillerdi. Bu da beni her geçen gün dağlara yakınlaştırıyordu.”

‘PKK İLE TARİH BİLİNCİ KAZANDIM’

DAİŞ çetelerinin Şengal’e saldırmasından dolayı arkadaşlarla birlikte oradaki halkımıza destek olmak için Şengal’e geçtim diyen Aso Kelarî, orada birçok hamlenin içinde yer aldığını söyledi. Kelarî, Şengal savaşını ve PKK’ye katılımını şu cümlelerle ifade etti: “Bu savaş sürecinde PKK militanlarının büyük yoldaşlığını gördüm. Mevzilerde adeta kendilerini birbirlerine siper ediyorlardı. Onlardaki o fedai ruh beni oldukça etkiliyordu. Çünkü onlardaki yoldaşlık kardeşlikten de öteydi. Bu yüzden kutsal Şengal dağında PKK’ye katıldım. Katıldıktan sonra gördüğüm eğitimlerle Apo’nun felsefesini ve hareketin paradigmasını daha iyi anlayabildim. PKK ile tarih bilinci kazandım. Kendi kişiliğimi ve içinde yaşadığım toplumu daha iyi çözümlemeye, Kürt kültürünü ve Kürdistan’ı daha iyi tanımaya başladım.”

‘İNSANIN KENDİSİ OLABİLECEĞİ TEK YER DAĞLARDIR’

Kürdistan gençliğinin onurlu bir yaşam için gerilla saflarına katılması gerektiğini söyleyen Gerilla Aso Kelarî şöyle konuştu: “Kendilerine dayatılan sistem yaşamını reddedip ona karşı mücadele etmeliler. Çünkü insanın kendisi olabileceği tek yer dağlardır. Sistemin gençliğe verebileceği hiçbir şey yok. Onun için eriyip bittiği bir sistemin içerisinde daha fazla kalmamalılar. Gençliğe çağrım gelin birlikte omuz omuza bu mücadeleyi başarıya götürelim.”