'İran için Kürt sorununun en iyi çözüm yolu demokratik çözümdür'

Kuruluşlarından bu yana Kürt sorununun çözümünde demokrasi ve çözüm siyasetinin esas aldıklarını belirten PJAK, "İran’ın iç sorunları ve Kürt sorunu için önündeki temel çözüm yolu demokratik çözüm yoludur" dedi.

Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK), yaptığı yazılı açıklamada, Ortadoğu’da köklü değişikler olduğunu belirterek, "Savaşın devam etmesi ve işgalci devletlerin demokratik siyasi çözümü istememesi yıkımın ve krizin sebebi olmuştur. Uluslararası güçler Ortadoğu’da ellerini güçlendirmek istiyorlar. Her çalışmaya müdahale ediyorlar. Aynı zamanda bölge ulus-devletleri de uluslararası egemen güçlerle aynı siyaseti yürütüyorlar. Savunma konumundan çıkıp işgalci konumlarını güçlendirmişler. Bunula da savunmalarını yapmak istiyorlar. Bu uygulamalarla bölgedeki savaşın artmasına sebep oluyorlar" dedi.

PJAK açıklamasında şu hususlara da dikkat çekildi: “Savaşın sınırları dışında geliştiğini söyleyen güçler bilmelidir ki, geçen yüzyılda belirlenen sınırlar onların kendilerine göre belirlediği sınırlardır. Ortadoğu’daki bütün güçler Ortadoğu tarihini anlamadan demokrasiden söz etmekle siyaset ve kültürlerini savunamayacakları gerçeğini görmeliler. Irak, Suriye, Libya ve Afganistan’ın durumu bu gerçeği iyi ortaya koyuyor.

İran siyasi coğrafya ve ulusal bakımdan çok kimliklidir ve bölgedeki kadim ulusların yeridir. Şimdiki durumda siyasi bileşimini bir kere daha gözden geçirmelidir. Siyasi ve zihniyet değişimine gitmelidir. İran’ın buna her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. İran’daki sınıf ve toplumsal bileşenler için daha fazla çaba içerisinde olmalıdır. İran yeni değişimlere mecburdur. İran halkının demokrasi talebi de önemlidir.

PJAK kuruluşundan bu yana Kürt sorununun çözümünde demokrasi ve çözüm siyasetinin esas almıştır. Bu yol İran Cumhuriyeti içinde en iyi yoldur. Şimdiye kadar bu çerçevede İran rejimi tarafından hiçbir adım atılmamıştır. İran Kürt sorununun çözümü için demokratik ve ciddi bir adım atarsa eğer bölge de yaşanan değişimlere uygunluk açısından da iyi ve yeni bir yola girmiş olur. Bugün İran ve Ortadoğu halklarının sorunlarını demokrasi ve diyalog yöntemiyle çözmenin en sonuç alıcı yol olduğu ortaya çıkmıştır. İzlememiz gerek yol budur. Kürt sorunu için bizim izlediğimiz yoldur. İran’ın iç işlerindeki istikrar ve bölgedeki değişimlere uygunluğu bakımında da İran’ın demokratik çözüm yoluna ihtiyacı var.

Demokratik çözüm seçimi iktidarlar için en iyi zemindir. İran iktidarı buna mecburdur. Eğer öyle olmazsa Irak ve Suriye’yi aşacak bir gelecek yaşayamaz. İran’ın iç sorunları ve Kürt sorunu için önündeki temel çözüm yolu demokratik çözüm yoludur."