Irmak: Yüksekova ranta açılmak isteniyor!

Hakkari milletvekili Selma Irmak, Yüksekova’nın yakılıp yıkılmış harabe bir kente dönüştürüldüğünü belirterek, ilçeyle ilgili devletin kamulaştırma ve kentsel dönüşüm projesinin ranta açma amacını taşıdığını ifade etti.

İlçede 10 bine yakın binanın hasarlı, 5 binin ise ağır hasarlı olduğunu aktaran Irmak, sosyal bir konut projesi üstünde çalıştıklarını ifade ederek, Yüksekova’da devletin yıkım ve talanına karşı sosyal konut projesiyle cevap vereceklerini dile getirdi.

Irmak, Yüksekova Cumhuriyet Savcılığıyla yaptıkları görüşmede 52 cenazenin Erzurum’daki kimsesizler mezarlığına defnedildiğini öğrendiklerini belirterek, geriye kalan 25 cenazenin ise teşhis edilerek ailelerine teslim edildiğini söyledi.

Yüksekova’da fiziksel bir yıkımın yanında maneviyata da bir saldırı olduğunu aktaran Irmak, çalışmalarının sadece fiziksel yıkımı inşa etmek olmadığını vurguladı.

Hakkari Milletvekili Selma Irmak, sokağa çıkma yasağının 79 gün sürdüğü Yüksekova’daki izlenimlerini ve başlayan inşa çalışmalarını değerlendirdi.

Selma Irmak, çatışmaların 38’inci gününde Genel Kurmayın operasyonların sona erdiğini açıklamasından 40 gün sonra kente giriş yapabildiklerini belirterek, bu süre içerisinde devlet güçlerinin ilçede başka bir operasyon gerçekleştirdiğini ifade etti. Geri dönüşlerin olmayacağını hesaplayan bir yağma ve talan operasyonun Yüksekova’da gerçekleştirildiğini ifade eden Irmak, “Cumhuriyet ve Güngör mahallerinde barikat ve hendeklerin olmamasına rağmen neredeyse enkaza çevrilmemiş ev yok. Özel bir projenin ya da kamulaştırmanın buraya uygulanacağı sonucunu çıkartıyoruz. Yıkım sonuçları için teknik personelden arkadaşlar çalışıyorlar onların tahminlerine göre; 10 bin bina hasarlı, 5 binin üzerinde bina ise kullanılamaz halde. Nerdeyse en asgari şekilde hesaplarsak 30 bin insan evsiz kalmış durumda. Yıkımın hem amaçlanan fiziki boyutundan hariç bir de manevi boyutu var. Ekonomik yıkıntının ise haddi hesabı yok zaten. Bütün bunlara bakınca ilçede göçertilme politikası uygulandığını anlıyoruz” dedi

‘YÜKSEKOVA RANTA AÇILIYOR’

Yüksekova’yla ilgili devletin kamulaştırma ve kentsel dönüşüm projesinin olduğunu bildiklerini ifade eden Irmak, her mahalleye bir karakol, güvenlik merkezleri, daha geniş caddeler ve kontrol edilebilir bir kent planı yapıldığını anlattı. AKP’nin halkı kendine muhtaç eden bir politika izlediğini anlatan Irmak, “100 metrekare bir eve 80 bin TL civarında bir fiyat biçiliyor. Verdikleri bu paraya ancak bir oda alınabilir. Şuan Yüksekova’da çok büyük bir yalan dönüyor. Devletin, yıkımın giderlerini karşılayacağı ve yeniden ev sahibi olacakları konusunda büyük bir söylenti var. Bunun sonuçlarını hep beraber göreceğiz ama; büyük bir manipüle söz konusu. İstanbul ve Ankara’dan Yüksekova için müteahhitlerle görüşülmüş. Bu alanı büyük bir ranta çevirmeye çalışıyorlar. Halkımızla birlikte buna izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu. ’52 CENAZE KİMSESİZLER MEZARLIĞNA DEFNEDİLDİ’

Irmak, Yüksekova Cumhuriyet Savcılığıyla yaptıkları görüşmede 52 cenazenin Erzurum’daki kimsesizler mezarlığına defnedildiğini belirterek, geriye kalan 25 cenazenin ise teşhis edilerek ailelerine teslim edildiğini ifade etti. Irmak, şunları aktardı: “Teşhis edilemeyen cenazelere ilişkin DNA testi için örnekleri alındı. Aradan uzun bir süre geçmesine rağmen sonuçları alamadık. Savcılık bu konu için görüştüğümüzde bize; ‘Erzurum Savcılığının çok ciddi yanlışlıklar’ yaptığını söyledi. Erzurum Savcılığı bir takım DNA örneklerini hiç gereği yokken posta yoluyla Yüksekova’ya göndermiş. Yasak kalkmadığı için de DNA örneklerini alamayan savcılık, yasak sonrası örnekleri İstanbul’a yeni gönderebilmiş. Yine Erzurum Savcılığı bir takım DNA örneğini de Trabzon Adli Tıp Kurumuna göndermiş. Halbuki İstanbul’da bir birim oluşturulmuştu bu tip incelemeler için.8 DNA testinin sonuç verdiğini bize iletti savcılık. Ailelere ulaştırabilmek için istediğimizde ise sonuçlar bize verilmedi. Avukatlar aracılığıyla alıp ailelere ulaştıracağız sonuçları. Yüksekova’da yaşamını yitiren yerel güç sayısı şimdilik tespit edilen: 79.”

‘PSİKOLOJİK SAVAŞ YÜRÜTÜLDÜ’

Yüksekova’da fiziksel bir yıkımın yanında maneviyata da bir saldırı olduğunu aktaran Irmak, çalışmalarının sadece fiziksel yıkımı inşa etmek olmadığını vurgulayarak, şunları belirtti: “Halkın yaşadığı travmayı azaltıp, yapılmak istenenleri anlatarak bir inşa çalışması yürütüyoruz. Ciddi bir çalışma var. GAP belediyeler birliğinin desteğiyle birlikte destek çalışmaları geliyor. Burada bir koordinasyon oluşturduk. İnsani destek, hasar tespit ve sağlık komisyonu oluşturduk. Bunlarında alt birimleri var bu şekilde bir işlev görüyor. Dört bir koldan bu çalışmalar yürüyor. En önemli ayak psikolojik boyutun giderilmesidir. Çünkü, burada yoğun bir psikolojik savaş yürütüldü.”

‘YENİ BİR YÜKSEKOVA İNŞA EDECEĞİZ’

Sosyal bir konut projesi üstünde çalıştıklarını ifade eden Irmak, Yüksekova’da devletin yıkım ve talanına karşı sosyal konut projesiyle cevap vereceklerini dile getirerek,“ Projemiz için görüşmeye başladık, ilerleyen dönemde bunu açıklayacağız. Kentin kendine gelebilmesi için bunu yapmamız gerekiyor. Yüksekova halkının mesajı nettir; teslim olmayacağız ve bizim irademizi teslim alamayacaksın mesajıdır. Bu mesaj üzerinden yeni bir Yüksekova’yı inşa etmemiz; bizim büyük bir görevimizdir” diye konuştu.

‘KENTTE ÇALIŞMALARIMIZ ENGELLENİYOR’

Kentte bir çok çalışmaya devlet güçlerinin engel çıkardığını aktaran Irmak, “Sıcak yemek dağıtımı ve iftar çadır kurulumuna müdahale edildi. Teknik komisyonun çalışanları gözaltına alındı. Her alanda tehdit ediliyoruz. Avukat arkadaşlarımız, sözlü bir şekilde taciz ediliyor. Yine basın çalışanı arkadaşlara engel var. Birçok alanda çalışmalarımız engelleniyor. Vekiller olarak mahalleye çıktığımızda siren sesleri ve zırhlı araçlarla o sokaktan defalarca geçilerek halkı korkutma ve sindirme durumu yaşatılmaya çalışılıyor. Bu yaşananlar bizi yolumuzdan alı koyacak değil tabii. Bizler başka yollar bularak yine halkımıza ulaşacağız” dedi.

‘İNSAN HAKLARI KURUMLARI İLÇEYE GELMELİ’

Direngen Yüksekova halkıyla yan yana yürüme çağrısı yapan Irmak, yaşatılan bu travmanın daha erken atlatılabilmesi için bir yerden işin ucundan tutulması gerektiğini söyledi. İnsan hakları kurumlarını Yüksekova’ya davet eden Irmak, kimyasal silahlar kullanıldığına dair ciddi iddialarının olduğunu belirterek, yaraların daha kolay sarılması için herkesi Yüksekova’yla dayanışmaya çağırdı.