Kadın mücadelesi ve toplumsal dayanışma hedef alındı

OHAL kapsamında derneklerin kapatılmasına karar verilirken dün Amed’de birçok derneğin kapısına mühür vuruldu. Kapatılan dernekler arasında kadınlar, yoksullar, göç ettirilenler, tutsaklar, insan hakları için mücadele eden dernekler yer aldı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında “halk için ilan edilmedi” denilen OHAL kapsamında muhalif olan her kesime karşı operasyonlar başlatıldı. Binlerce öğretmenin görevinden alınması, televizyon ve radyoların kapatılması, gazetecilerin tutuklanması ile deva eden OHAL’de belediyelere kayyum atanırken, son olarak halkın seçtiği milletvekilleri tutuklandı. 2 gün önce de OHAL’in 11. Maddesi kapsamında 370 derneğin faaliyeti durduruldu. Kararın ardından birçok kentte derneklerin kapısı mühürlenmeye başladı.  Kapatılan en fazla dernek ise Amed ile İstanbul olarak görünüyor. Amed'de faaliyet yürüten yaklaşık 50 dernek kapatıldı.

ENSAR DEĞİL KADIN DERNEĞİ KAPATILDI

39 ilde kapatılan dernekler arasında kadın, çocuk, kültür sanat, mağdur insanlarla dayanışma dernekleri de yer alıyor. Çocuk istismarı ile gündeme gelen Ensar Vakfı hala kapatılmazken, çocuk istismarı, kadına saldırının önüne geçmek için yıllardır faaliyet yürüten birçok dernek kapatıldı. KJA'nın yakın bir süre önce dönem sözcüsü Ayla Akat Ata tutuklanırken, defalarca kez ise binasına baskın yapıldı. Buna ek olarak kadınlar için kurslar veren Ceren Kadın Derneği ve SELİS de kapatıldı. Savaş mağduru, göç ettirilmek zorunda bırakılan insanlar için dayanışma ağı ören ve Sur, Cizre, Gever, Nusaybin halkı için kardeş aile kampanyası ile yardımda bulunan Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kapatıldı. Daha önce de defalarca kez derneğe baskınlar oldu ve yardım tırları durdurularak yardım kolililerine el konuldu.

YOKSULLUKLA MÜCADELE DERNEĞİ KAPATILDI

Yine  Amed'de faaliyet yürüten ve 35 bin yoksula yardım eden Sarmaşık Derneği de faaliyeti durdurulan dernekler arasında yer alıyor. Özgür Gazeteciler Cemiyeti'nin de (ÖGC) Sur'da bulunan binasına da polislerce mühür vuruldu. Tutsaklarla iletişim kurmak ve hak ihlallerinin önüne geçmek için mücadele eden TUHAD-DER de dün kapatılan dernekler arasında yer aldı. Yine  Amed’de Mezopotamya Hukukçuar Derneği, Göç-Der, MEYA-DER’in kapatılmasına karar verildi. Sur ilçesinde faaliyet yürütün Dicle Fırat Kültür Sanat Derneği de dün kapatıldı. 

 

...