Kadınlar: Yıkıma karşı herkes yönünü Sur’a dönsün

Sur’daki yıkıma ve mahallenin bariyerlerle çevrilmesine karşı kadınlar Alipaşa Mahallesi’nde oturma eylemi yaparak, Sur’daki yıkımın durdurulması için herkesin yönünü Sur’a dönmesini istedi.

Amed’in Sur ilçesinin Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde aylardır tüm engelleme ve tepkilere rağmen yıkım sürerken, yıkıma karşı oturma eylemi yaptı. Dünden beri mahalle polis bariyerleriyle çevrilerek yurttaşlar zorların zorla evlerini terk etmesi istendi. 2 mahalle bariyerlerle çevrilip yarı açık cezaevine dönüştürülürken, bariyerler içinde kalan evlerde yaşayanların suları ve elektrikleri kesildi. Dünden beri bariyerler içinde susuz ve elektriksiz kalan mahalle sakinleri dayanışmak ve yıkımı protesto etmek için Alipaşa Mahallesi’nde oturma eylemi yaparak, yıkımın durdurulması, elektrik, suların bırakılması ve bariyerlerin kaldırılmasını istedi.

Oturma eylemine DBP, HDP, TJA, Sur’un Yıkımına Hayır Platformu üyeleri, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Alipaşa Mahallesi’nde Surlu ailelerle bir araya gelen kadınlar, mahallenin sorunlarını dinleyip, uzun uzun sohbet etti.

GÜVEN: DİRENMEKTEN BAŞKA SEÇENEĞİMİZ YOK

Oturma eyleminde konuşan DTK Eş Başkanı Leyla Güven, Sur’da yaşayanların karşılaştığı durumu çok iyi anladığını dile getirdi. Güven, “Her şeye rağmen Sur’da siz halkımız direniyorsunuz. Biz de sizin direnişinize katılıp, mücadeleyi yükseltmek istiyoruz. Mahalle etrafı tellerle cezaevine çevrilmiş durumda. Yine AKP çeteleri Sur’a yerleştirilmiş, sonra da deniliyor halk direnmiyor. Yalanınız batsın. Bizim yüreğimiz sonuna kadar Sur’da direnen halkımızla beraber. Sur’da yıkılan sadece ev, bina değildir. 5 bin yıllık tarih yok edilmek isteniyor. Kürt belleği yok edilmek isteniyor. Kürt halkının itaat etmesini istiyor ama halkımız asla sizin kirli oyunlarınıza boyun eğmeyecek. Buna karşı bizim direnmekten başka bir şey düşmüyor” diye konuştu.

‘KENDİMİ YAKARIM’

Sur’un Alipaşa Mahallesi’nde yaşayan ve evinin yıkılmaması için günlerdir direnen Abdulselam Demir, “Biz ezilecek, yok edilecek insanlar değiliz. Bu toprakların sahibiyiz. Biz Erdoğan’dan sarayın yarısını istemiyoruz. Evimizi vermek istemiyoruz. Elektriği, suyu kestiniz, bizi dışarıya atmak istiyorsunuz. Bu insanlık mı, Müslümanlığa sığıyor mu? Biz bu yaşatılanları kabul etmiyoruz. Gelsinler bizi öldürsünler yine de evimi vermeyeceğim. Gerekirse kendimi burada yakarım” diyerek, yaşananlara tepki gösterdi.

‘OTURMA EYLEMİNİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Oturma eylemine katılan kadınlar adına açıklama yapan HPD PM üyesi Bedia Akkaya ise, Sur’da büyük bir yıkımın olduğunu ve bu her gün artarak sürdüğünü söyledi. Kadınlar olarak yıkıma dur demek için Sur’da yaşayan halkın yanında olduklarını dile getiren Akkaya, Sur’a dönük saldırılar karşısında sonuna kadar duracaklarını belirtti. Akkaya, “Dün direndik, bugün direniyoruz, yarın da direneceğiz. AKP’nin politikalarını kabul etmeyeceğiz. Sur için yarın da burada olacağız. Kadınların Sur ile dayanışması için herkesi Sur’a çağırıyoruz. Herkes Sur’a yönünü dönmesi ve yıkımı durdurması gerekir” diye konuşarak, yarın Sur’da yapılacak oturma eylemine çağrıda bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından kadınlar oturma eylemini sonlandırdı.