Kamptan atılmak istenen Êzidîler: Bize sahip çıkılsın

Midyat AFAD kampı yetkilileri, ailelerinin yanına yerleşen Êzidîlerin 6'sını kamptan atarken, kalanların da kampı boşaltmalarını istedi. Kampta yaşayan Eyto, “Ailerimizi sokağa atmak istiyorlar" diyerek destek çağrısında bulundu.

DAİŞ çetelerinin Şengal’i işgal etmesinin ardından Mardin’in Midyat ilçesinde bulunan AFAD kampında yaşamaya başlayan Êzidîlerin son 1 ay içerisinde yanlarına yerleşen akraba ve aileleri sokağa atılmak isteniyor. Êzidîlere ilk olarak geçtiğimiz hafta Cuma günü 3 gün içerisinde ayrılmaları yönünde uyarı yapıldı. Kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu yaklaşık 50 Êzidînin bugün kampı boşaltmaları istendi ancak Êzidî aileler kamptan ayrılmayı reddetti. 6 erkek ise kamptan atıldı. Geriye kalan Êzidîlerin 3 gün içinde kampı boşaltmaları istendi.

Kampta yaşayan ve kendi akrabaları da kamptan atılmak istenen Naif Xwededa Eyto, ailelerin gidecek yerinin olmadığını belirterek, perişan halde olduklarını söyledi.

‘ÇOĞU KADIN VE ÇOCUK’

Kendisinin 10 kişilik ailesi ile birlikte 2 yıl önce Midyat AFAD kampına geldiğini belirten Eyto, son bir ay içerisinde akrabalarının da aralarında bulunduğu yaklaşık elli Êzidînin Şengal, Zaxo ve Güney Kürdistan’ın çeşitli bölgelerinden gelerek AFAD kampında bulunan aile ve akrabalarının yanına yerleştiğini aktardı. Son bir ay içerisinde kampa gelen ailelerin kamp yetkililerinin Cuma günü yaptığı uyarı ile kamptan gönderileceğini öğrendiklerini ifade eden Eyto, “Benim kuzenim ve 5 kişilik ailesi de kamptan gönderilmek isteniyor. Gönderilmek istenen diğer Êzidîlerin çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor. Bugün son gündü ancak kimse kamptan ayrılmadı, bize son bir 3 gün daha süre tanıdılar, 3 gün sonra kesin olarak kamptan atacaklarını söylediler” dedi.

‘GİDECEK BİR YER DE GÖSTERMİYORLAR’

Kamptan atılmak istenen aile ve akrabalarına devletin ve kamp yetkililerinin gidecek bir yer de göstermediğini açıklayan Eyto, ne yapacaklarını bilemediklerini ve perişan halde olduklarını anlattı. Kadın ve çocukların ağırlıkta olduğu 50 kişinin sokağa atılarak perişan edileceğini belirten Eyto, devletin zaten kampta aylardır kendilerine zulüm ve baskı uyguladığını, şimdi de ailelerini sokağa attığını dile getirerek yapılan zulme tepki gösterdi. Kendilerine verilen sürenin Çarşamba günü son bulacağını söyleyen Eyto, kamuoyunun kendilerine sahip çıkmasını istedi.