GÖRÜNTÜLÜ

'Kasım Şeşo bana ajanlık dayattı!'

Xanesorlu Necip Bapir İlyas, Kasım Şeşo’nun kendisine ajanlık dayattığını ve PKK’ye bağlı kişileri PKK’den soğutma, kaçırmayı istediğini dile getirdi.

KDP’nin 3 Mart Xanesor saldırısından sonra KDP’li çeteler bugüne kadar aralıksız farklı politikalarla Xanesor ve Êzidîleri PKK’ye karşı ajanlaştırma faaliyetleri yürütüyor. Xanesorlu Necip Bapir İlyas KDP’nin bu yönlü faaliyetlerine ilişkin ajansımıza konuştu...

İlyas şunları anlattı: "5 Nisan’da Sinune’ye giderken KDP asayişi beni seytareden alarak Kasım Şeşo’nun yanına götürdü ve Kasım Şeşo, bana 3 tokat attı ve ‘sen Xanesor’a gideceksin, günde en az 3-4 kişiyi PKK’den koparacaksın ve yanımıza getireceksin. Eşini ve oğlunu da PKK’nin içinde çıkartacaksın ve evini Xanesor’dan Şerefedin’e getireceksin. Ben sana Şerefedin’de bir ev vereceğim, sen de burada bizimle çalışacaksın. Sana, eşine ve oğluna maaş vereceğim’ dedi. Ben de Kasım Şeşo’ya gelmeyeceğimi söyleyince hemen Kasım Şeşo’nun yanındaki asayiş çalışanları ellerimi arkadan kelepçeleyerek bana vurmaya başladı. Daha sonra beni PKK’ye küfür etmeye zorladılar. Ben PKK’ye küfür etmeyeceğimi söyleyince asayişi çağırdılar, beni 1 yıl tutuklayacaklarını söylediler. Asayiş tekrar beni Kasım Şeşo’nun yanına götürdü. Kasım Şeşo asayiştekilerin yanında ‘onu Duhok’a götürmeyin, ben onu tekrar dinlemek istiyorum’ dedi. Kasım Şeşo tekrar bana bir tokat vurdu. 'Ya sen PKK de DAİŞ gibi bizim çocukları kaçırıyor diyeceksin ya da seni tutuklamalarına izin vereceğim’ dedi. Ben de korkudan onların dediklerini yaptım. Eğer yapmasaydım beni Duhok’a götüreceklerdi ve ben artık ne evimi ne de Xanesor’u görürdüm. Benim konuşmalarımı da kayıt altına aldılar.”

‘GÖRÜNTÜLERLE BENİ TEHDİT ETTİ’

İlyas anlatımlarını şöyle sürdürdü: “Eğer sen oğlunu ve eşini PKK’den koparmazsan ve gelip bize katılmazsan senin görüntülerini Fecebook üzerinde paylaşacağız, dediler. Ben de can korkusuyla ‘Tamam. Görüntülerimi paylaşmayın, sizin dediklerinizi yapacağım’ dedim. Ben gideceğim evimi Şerefedin’e getireceğim. Bana ‘Eğer sen gelmezsen senin görüntülerini her yerde paylaşacağız’ dediler. Ben de tamam dedim ve öyle onların elinden kurtuldum."

'KDP, ÊZİDÎ HALKINA DAİŞ GİBİ SALDIRIYOR'

PKK’den başka hiçbir gücün Êzidîleri korumadığını söyleyen İlyas, şunları ifade etti:

"PKK’den başka kim bize yardım etti? Ferman zamanında PKK bizi DAİŞ’in elinden kurtardı. Yaşlı anne ve babalarımızı sırtlarına alarak DAİŞ’in saldırılarından kurtardılar. O zor şartlarda çocuklarımıza, halkımıza yemek ve su getiren PKK’nin kendisiydi.
Bunun yanında KDP’ye bağlı peşmergeler arkasına bakmadan DAİŞ’in saldırılarına yüz yüze bırakarak kaçtı. Şimdi de her gün bizden birini gözaltına alıyorlar, diyorlar ‘PKK’ye küfür edin ve evinizi yanımıza getirin’. Biz evimizi nereye götüreceğiz? Benim evim burası, Xanesor benim ata toprağımdır, ben buradan hiçbir eve, hiçbir yere gitmem, ölürsem burada ölürüm. Ne olursa olsun ben evimi terk etmeyeceğim. Ben Duhok ve Zaxo’yu istemiyorum. Eğer bir ihtiyacım olursa da işte Rojava burada, gidip günlük ihtiyaçlarımı oradan alacağım. Her gün bizden birilerini gözaltına alıyorlar bu yaptıklarıyla DAİŞ’ten hiçbir farkları yoktur. Zorla, tehditle, videolarla insanları yanına almak suçtur. İnsan özgür bir iradeye sahiptir. Bırak kim nasıl yaşamak istiyorsa öyle yaşasın. KDP’nin DAİŞ’ten farkı kalmamıştır.”

İlyas Êzidîlere seslendi: “Sezimizi duyan, bizi dinleyenler şunları iyi bilsinler ki, KDP’nin tek bir gerçeği var, o da bizi DAİŞ’e satmasıdır. 3 Mart’ta KDP’nin çeteleri bize saldırarak bizi katletti. 3 Mart’ta kimi öldürdüler; yine Êzidîlerin çocuklarını öldürdüler, KDP’nin kendisi de DAİŞ’tir. Êzidî halkımız gidip KDP’nin çetesi olmasın. Onlara 'gelin, size ayda 700 bin vereceğiz' diyorlar, yalandır, kimse inanmasın."

KDP'DEKİ ÊZİDÎLERE ÇAĞRI

KDP içindeki Êzidîlere de kutsal topraklara geri dönme çağrısında bulunan Xanesorlu Necip Bapir İlyas, şunları kaydetti:

“Kendi yerinize, kendi halkınızın yanında yer alın. Şu an Şengal’e bağlı 12 bin peşmerge var fakat hiçbiri de resmi değil. Onlardan her biri 3 ayda bir 300 Dolar alıyor ya da almıyor, sonra diyorlar gelin. KDP’ye gidenler bir an önce kendi kutsal toprakları olan Xanesor’a dönmelidirler, kendi ve halkı için onuruyla yaşasınlar. KDP ye muhtaç olmaktan iyidir.
5 Nisan’da ben Şerefedin’den gelirken ferman zamanında annelerimizi ve yaşlılarımızı canlı bir şekilde tandıra koyup yakan kişiler, Gire Zirka köyünden Tata eşirine bağlı kişiler şu an Sinüne ve Xanesor arasındaki asayişe yerleşmişler. Şu an kamplarda yaşayan Zaxo ve Duhok’a giden halkımıza sesleniyorum; gelin kendi kutsal topraklarınıza. Burası sizin için en güvenilir yerdir ve onurunuzdur. PKK üzerinde doğru olmayan konuşmalar yapıyorlar, bunlardan biri de Kasım Dırbao’dur. KDP komutanlarındandır o ve kardeşinin adı Xanesor’da geçiyor, Şengal sosyal hizmetlerinde aylarca bulunandır.”