Kavunu başka ürünle takas ediyorlar

İpekyolu’nun Irgat köyünde kavun hasadına başlayan halk, bir kısmını yol kenarında yaptıkları barakalarda satıyor, bir kısmını ise çevre il, ilçe ve köylere götürüp takas usulü başka ürünle değiştiriyor.

Van’ın İpekyolu ilçesi Irgat (Melava) Mahallesi'nde Mayıs ayında toprağa tohumu atılan kavunların toplanmasına başlandı. Özalp yolu üzerinde bulunan mahallede tarlalardan kavunları toplayan halk, bir kısmını yol kenarında yaptıkları barakalarda satıyor, bir kısmını ise çevre il, ilçe ve köylere götürerek takas usulü başka bir ürünle değiştiriyor. 40 yılı aşkın süredir kavun eken Hıdır Dağ (53), “Her ne kadar para kazanmak gibi bir derdimiz olsa da bu meslek bizler için kültür oldu. Bizim için kalıcı bir meslek haline geldi” dedi.

KAVUNLAR VAN’IN BİRÇOK YERİNE ULAŞIYOR

Dağ, Mayıs ayı ile birlikte tarlalarda hummalı bir çalışmanın başladığını söyleyerek, kavun tarlalarının sürekli zararlı otlardan temizlendiğini ve sulandığını dile getirdi. Ağustos’un son haftasında mahsulün toplanmaya başlandığını belirten Dağ, kavunun olgunlaşma süresinin 90-130 gün arasında değiştiğini anlattı. Mahallenin yakınında bulunan Erçek Gölü’nün kavun tarlası için avantaj sağladığına dikkat çeken Dağ, “Kavunların olması için belli bir sıcaklık ve neme ihtiyaç var. Burada yakında göl olması nem anlamında olumlu bir durumdur. Kavun ekilecek tarla sonbahar ayında toprak tavlı iken derin sürülür. Derin sürüm disk ile ikileme yapılır. Toprak hazır hale geldikten sonra gübreleme, çapalama ve sulama işlemleri devam eder. Yani tarlana ne kadar emek verirsen, toprak da sana karşılığını verir” dedi.

'İYİ SU VERMEZSEN ÜRÜN KALİTESİZ OLUR'

Kendilerinden sonra bu işi çocuklarının devralacağını belirten Dağ, “Kendi işinizi yapıyorsunuz. Yılın sadece 2 ayı bu işle uğraşıyorsunuz, üstelik masrafsız bir iştir” diye konuştu. En büyük sorunlarının kavunlara zarar veren kargalar olduğunu söyleyen Dağ, “Kargalardan çok çekiyoruz. Korkuluk koymamıza rağmen, engelleyemiyoruz. Onlar da korkulukların cansız olduğunu anlamış. Sürekli çocukları tarlada bekletmek zorunda kalıyoruz” diye ekledi.

Doğru yöntemle sulandığında iyi ürünün elde edildiğine işaret eden Dağ, “Bu işte önemli olan ne kadar tarlanı sulayabildiğindir. Eğer iyi su veremezsen kalitesiz ürün elde edersin. Mesela kavunlar için damla suyu verme yöntemi çok önemlidir. Ancak biz bunu yapamıyoruz. Bu yüzden de bu sene mahsulümüz yeteri kadar olgunlaşmadı” dedi.

TAKAS YAPILIYOR

Kavunu kimi zaman takas usulü başka ürünler ile değiştirdiklerini söyleyen Dağ, “Eskiden at arabaları ve traktörlerle köylere gidilerek takas yapılıyordu. Şimdi ise arabalar ile köylere giderek takas yapıyoruz. Köylerde kimde hangi ürün fazlaysa onunla kavun takası yapıyoruz. Özellikle köylerde buğday, peynir ya da süt ürünlerinin takasını yapıyoruz. Takas biçimi ise şöyle oluyor: Kavunun kilosu 1 TL, peynirin ise 10 TL. Bu durumda biz 1 kilo peynire 10 kilo kavun veriyoruz” dedi.

Üretmenin her insana mutluluk verdiğine vurgu yapan Hıdır Dağ, "Köy yaşamını çok seviyoruz. Bazı köylüler tarlada, bazıları hayvancılıkla uğraşıyor. Bu yaşamı hiçbir şeye değişmeyiz" diye kaydetti.