Kayıp yakınları Aldulhakim Kartal’ın akıbetini sordu

İHD ve kayıp yakınları 26 yıldır kendisinden haber alınamayan Abdulhakim Kartal’ın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla düzenlediği oturma eyleminin 446’ncısnı gerçekleştirdi. İHD Şubesi Vedat Aydın Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı. İHD Amed Şube Başkanı Raci Bilici, 446 haftadır kayıp yakınları ile beraber mücadele ettiklerini belirterek, adalet arayışlarını ısrarla sürdüreceklerini kaydetti. Kayıpların ailelerinin gözü önünde kaybettirildiğini belirterek, hükümetin bugüne dek kayıplar hakkında herhangi bir açıklama yapmadığını söyledi.

‘ADALETİ ENGELLEMEK SUÇTUR’

Faillerin yargılanması için eylemlerini kararlılıkla sürdüreceklerini vurgulayan Bilici, şunları söyledi: “Bir gün hakikat ile yüzleşeceksiniz. Cinayetler içerisinde yer alan herkes, yargılanırlar ve ailelerden özür dileyecek bir noktaya gelecekler. Dünyanın birçok yerinde bu böyle olmuştur. Devleti koruma refleksi içine girerek, adaletin sağlanmasını engellemek suçtur. Cumhuriyet savcılarına çağrıda bulunuyoruz; gerçekleri açığa çıkarma niyetiniz varsa, bunu yerine getirmiyorsanız sizler de suç işliyorsunuz. Her birey için kim sorumlu ise, kimler tarafından alınmış ya da katledilmişse, kimlerin emri ile kimler organizasyonun içerisinde ise açığa çıkarmak sizin sorumluluğunuzdur. Gerçekler açığa çıkarılana kadar mücadele etme görevimiz var.”

İnsan hakları savunucularına ve sivil toplum kuruluşlarına kayıp yakınlarının mücadelesini sahiplenme çağrısında bulunan Bilici, “Adaletin yerine gelmesi anlamında büyük bir mesafe almış olacağız. Her bireyin sorumluluğudur. Bu ülkede bir an önce adalet yerini bulur, failler yargılanır ve kayıplarımızın nerede olduğu öğrenilir” dedi.

Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın ise, 16 Ağustos 1991’de Batman’dan Silvan’a gitmek üzere yola çıkan taksi şoförü Abdulhakim Kartal’ın kaybedilme hikayesini anlattı.

Eylem, kayıp yakınlarının 5 dakikalık oturma eylemi ile sona erdi.