Kayıp yakınları: Devlet yüzleşmek yerine aklıyor

Yakınları devlet tarafından katledilenler Amed, Batman ve İzmir'de hesap sormaya devam etti. Eylemlerde, cinayetlerin yargılamalar yapılmayarak devlet tarafından aklandığına işaret edildi.

AMED
İHD ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 379'uncusu Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlendi. İHD Amed Şubesi yönetici ve üyeleri ile kayıp yakınları katıldığı eylemde, 1994 yılında Batman'da Hizbulkontra tarafından kaçırıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Zeynel Kürsep'in akıbeti soruldu. 
İHD Şube Yöneticisi Avukat Abdullah Zeytun, devletin kayıplar gerçeği ile yüzleşmekten kaçındığını ancak mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

'YARGILAMA YAPILMAYARAK KATLİAMLAR AKLANIYOR'

Zeytun, "Birlikte oluşturacağımız geleceğin tüm halklar nezdinde meşruluğu, geçmişteki tüm suçların yargılanmasında yatmaktadır" diyerek, son birkaç yılda gerçekleşen katliamlara ait yargılamaların yapılmadığını kaydetti. Katliamlarla ilgili tüm dosyaların adliye raflarında bekletildiğine dikkati çeken Zeytun "İlk günkü otopsi raporları ve tutanaklar dışında, yargı eliyle gerçekleştirilen hiçbir işlem bulunmamaktadır. Bu sistematik cezalandırıcı ve aklayıcı politikalardan derhal vazgeçilmesi gerekir" diye konuştu. 
İHD Şube Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Hasan Yalçın da, 1994 yılında Batman'da Hizbulkontra tarafından kaçırılan ve en son bir sığınakta izine rastlanan ancak bir daha kendisinden haber alınamayan Zeynel Kürsep'in hikayesini anlattı. Yalçın, şunları aktardı: 

KÜRSEP'İN HİKAYESİ

"Zeynel Kürsep, 24 Mart 1994 günü Batman Devlet Hastanesi çıkışında silahlı iki kişi tarafından zorla bir araca bindirilerek kaçırıldı. Daha sonrada Hizbullah örgütü tarafından kaçırıldığı öğrenilen Kürsep, Atatürk Parkı'nın yanında bulunan ve Sami Karadeniz'e ait olduğu öğrenilen bir dairede 6 gün tutuldu. Ardın da bir sığınağa götürüldü. Zeynel Kürsep bu sığınağa götürüldüğünde Fahrettin Tan isimli yurttaş da, 3 aydır burada tutuluyordu. Zeynel Kürsep'in gelişinden sonra bir yıla yakın süre birlikte kaldılar. Uzun süre burada tutulduktan sonra Batman'a bağlı Zorava köyüne, Aziz Önlük'e ait olduğu belirtilen evin altındaki sığınağa götürüldüler. Fahrettin Tan buraya getirildikten bir ay sonra, fidye karşılığında serbest bırakıldı. Fahrettin Tan serbest bırakıldığında sığınakta, Zeynel Kürsep, Mahmut Demirer, İsmail Ağaya ve Resul Saçan bulunuyordu. Bu sığınak devlet güçlerince 1998 yazında ortaya çıkarıldı. Ancak Zeynel Kürsep'ten, kaçırıldığı günden bu yana bir daha haber alınamadı." 

BATMAN
Batman'daki kayıp yakınları ve İHD üyeleri de 379'uncu kez Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi.
İHD Şube Başkanı Mehmet Bağatır, Uluslararası Kayıplar Haftası'na dikkati çekerek, "Tarihsel hafızamız bizi, Türkiye'de gözaltında kayıpların simgesi haline gelmiş Hasan Ocak'a götürüyor" dedi.
Bağatır, "Gözaltında kayıp olgusu emperyalizme bağlı gericiliğin sürdürdüğü kirli bir politikadır" dedi. Arjantin, Şili, İspanya'da yürütülen mücadeleler sonucu bu ülkelerin kendi kirli geçmişleriyle yüzleştiğini kaydeden Bağatır, Türkiye'de ise devletin savaşta direttiğine vurgu yaptı.

İZMİR
İHD İzmir Şubesi de kayıplar için Konak Sümerbank önündeki eylemlerini sürdürdü. Eylemde, 12 Mayıs 1994 tarihinde İstanbul'da evinin önünden gözaltına alındıktan 18 gün sonra Kırıkkale'de ensesinden tek kurşunla vurulmuş halde bulunan Halil Alpsoy ve 18 Mayıs 1994 tarihinde yine evinin önünde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan oğlu Kasım Alpsoy'un hikayeleri okundu.