KDP güçleri, Sêmalka’ya yürüyüşü engelledi

ANF'ye konuşan KNK Eş Başkanı Nilüfer Koç, KDP'nin bu engellemeyle sömürgecilerin politikalarını uyguladığına dikkati çekti.

Sykes-Picot Antlaşması'nı protesto etmek için Sêmalka Sınır Kapısı'na gitmek isteyen KNK ve siyasi parti temsilcileri, KDP asayiş güçlerince engellendi. KNK Eş Başkanı Koç, KDP'nin ulusal birliği engelleyen tutumuna rağmen mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) ve siyasi parti temsilcileri, Sykes-Picot Antlaşması'nın yüzüncü yıl dönümünü Rojava ile Güney Kürdistan’ı birbirinden ayıran sınırın üzerinde protesto etmek istedi. Protesto için Sêmalka Sınır Kapısı’na gidilmesine KDP güçlerince engel olundu. KNK ve siyasi parti temsilcileri ile basın mensupları, Dohuk ile Sêmalka Sınır Kapısı arasındaki Derbine yolunda durduruldu.

ANF'ye konuşan KNK Eş Başkanı Nilüfer Koç, KDP'nin  bu engellemeyle sömürgecilerin politikalarını uyguladığına dikkati çekti. Sêmalka Kapısı'nın kapatılmasının Güney hükümetinin değil, KDP’nin bir kararı olduğunun bugün net bir şekilde görüldüğünü belirten Koç, bu basın açıklamasına hükümet içinde yer alan partilerin de katıldığını söyledi.

'KDP KARARIYLA KAPATILDIĞI BUGÜN BİR DAHA GÖRÜLDÜ'

Koç, şu değerlendirmelerde bulundu: "Sêmalka Kapısı Rojava ile Başur Kürdistanı'nı birbirine bağlayan kapı durumunda. Bu açıklamayı yapmaya giderken Goran hareketinden, YNK’den, Yekgırtu’dan, Tevgera Azadi’den, Hızbi Zehmetkêşan'dan, Parti Ayinde’den, REPAK’tan ve çok sayıda sivil toplum örgütünden temsilciler de hazır bulundular. Ama KDP kapıya gidişimizi engelleyerek bu uygulamanın bir hükümet değil, parti kararı olduğunu gösterdi.

Biz buraya gelirken normalde olmayan yeni üç asayiş noktasıyla karşılaştık. Bunlar bizim için kurulmuşlardı. Hepsi de özel güçlerden, polislerden oluşuyordu. Hepsi de açık saldırı pozisyonundaydılar. Ancak biz provokasyona gelmemek için azami dikkat gösterdik. 

Çünkü biz bugün burada dünya kamuoyuna bir mesaj vermek için toplanmıştık. Biz ulusalararası güçlerin artık halkımızın özgür iradesine saygılı olmalarını talep edecektik. Yine Kürdistan parçaları arasında bu yapay sınırların kaldırılmasını isteyecektik. Tabii kapıya gidişimize izin verilmedi.” 

'ULUSAL BİRLİK MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'

Koç, engele rağmen sınırların kaldırılması ve ulusal birlik için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. 

KNK Eş Başkanı Nilüfer Koç, bugünün aynı zamanda KDP peşmergeleri tarafından yaralı ve hasta 63 gerillanın katledildiği Hêwler Katliamı'nın yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Biz bugün aynı zamanda bu Brakuji anlayışına karşı da buradaydık. Biz bir yandan Sykes-Picot’u kınarken, bir yandan da ulusal birliğe gelmeyen, sömürgecilerin politikalarından taraf tutum alan Kürt taraflarına da bu siyasetten vazgeçmeleri için bir çağrı yapacaktık. Bu eylemi bunun için hazırladık. Kapıya gidişimize izin verilmedi ama biz yine de mesajımızı halkımıza ulaştırdık ve mücadelemiz devam edecek."