KDP'nin alıkoyduğu savaşçılar nerede?

Rojava'da DAİŞ'e karşı savaştıktan sonra ülkelerine dönmek isterken KDP tarafından alıkonulan 9 enternasyonalist savaşçının 7'sinden haber alınamıyor.

Alınan bilgilere göre internationalist savaşçılar, Rojava'da DAİŞ'e karşı mücadele ettikten sonra ülkelerine dönmek isterken Hewlêr yakınlarında alıkonuldular.  KDP’nin “gözaltı” olarak kayda geçen bu uygulamaları hiçbir hukuki temele dayandırılmıyor. Herhangi bir gerekçe öne sürülmezken, yargılama da sözkonusu olmuyor.

Alıkonulan savaşçılara ilişkin ANF’ye konuşan PYD Güney Kürdistan Temsilcisi Xerîb Hiso, dokuz enternasyonal savaşçının Hewlêr yakınlarındaki Kelek asayiş noktasında (Sektere) gözaltına alındığını söyledi.

Bunlardan İtalyan olan ikisinin ülkelerine dönebildiği öğrenildi. Diğerlerinin nerede ve hangi koşullarda tutuldukları öğrenilemedi. Bazı kaynaklar, enternasyonalist savaşçıların DAİŞ çeteleri ile aynı yerde tutulduklarını iddia ediyor. 

Gözaltı gerekçesini de öğrenemediklerini belirten Hiso, "DAİŞ vahşetine karşı insani görevlerini yerine getirmek için Rojava'dan bulunduktan sonra ülkelerine dönmek isteyen bu insanlar, 3 gün önce gözaltına alınmışlar” dedi.

Bu durumu Perşembe günü öğrendiklerini belirten Hiso, “Neden gözaltına alındıkları belirtilmiyor. Yine bırakılıp bırakılmadıklarını da bilmiyoruz" diye ekledi.

Söz konusu durumun kendilerinde endişe yarattığını söyleyen Hiso, "Savaşçıların ailelerine ulaştık. Enternasyonalist savaşçıların ülkelerinin konsoloslukları aracılıklarıyla aileleriyle irtibat kurduk. Onlar da bu durumdan habersizdi. Ancak şimdiye kadar serbest bırakıldılar mı, Rojava'ya geri mi gönderildiler, bilemiyoruz" ifadelerinde bulundu.

Alıkonulan enternasyonalist savaşçıların Callum Ross (Rizgar Çiya), Ozgan Ozdil (Dêrsim Agir), Anthonî Degatto (Rustem Fist), Justin Schnepp (Şervan Agir),  ABD’li Damien Rodriguez (Şêrzad Azad), İspanyalı Fernando Sanches Grassa (Çiya Azadî) olduğu öğrenildi.