Kerkük'teki Kürt partilerden merkezi hükümete tepki

Kerkük'teki Kürt partileri, Irak merkezi hükümetinin Kerkük İl Meclisi seçimlerinin ertelenmesi planına karşı çıktı.

Güney Kürdistan'daki Kürt siyasi partilerinin Kerkük teşkilatları, Irak merkezi hükümetinin Kerkük meclis seçimleri ile ilgili gündemine aldığı yeni tasarıyı görüşmek için toplandı. Kürdistan Komünist Partisi binasında yapılan toplantıya kentteki tüm Kürt partilerinin üst düzey temsilcileri katıldı.

Toplantının ardından yapılan ortak basın açıklamasında konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Kerkük Sorumlusu Aso Mamed, Irak Bakanlar Kurulu aldığı parlamentoya sunduğu yasa teklifinde Kerkük'ün özel statüsünün olduğunu ve kentteki meclis seçimlerinin ertelenmesini istediğini söyledi.

Kerkük'ün özel bir statüsü olduğu gibi Musul ve daha birçok vilayetin özel statüde olduğunu belirten Mamed, il meclis seçimlerinin ertelenmemesini ve zamanında yapılması için Kürt partilerin fikir birliği içerisinde olduğunu ifade etti.

Alınmak istenen kararın arkasında siyasi ajandaların olduğunu söyleyen Mamed, kendilerinin de Kerkük'teki Arap ve Türkmen kesimlerle görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Mamed, "Tüm görüşleri almaya hazırız ama bazı şeylerin de sınırı var. Kerkük için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" dedi.