Kerkük Valisi: Kürtler Kerkük için ne yapacaksa artık yapmalı

Kerkük Valisi Kerim, Kerkük’ün halen bir statüye sahip olmadığını belirterek, Kürt siyasetçilerin bu konuda gözle görünür bir adım atarak duruşlarını göstermesini istedi.

Kerkük Valisi Dr. Necmeddin Kerim, kendisinin da aralarında bulunduğu Kürdistan Bölgesi’nden bir heyetin Irak’ın Necef kentinde düzenlenen bir toplantıya katılmasına ilişkin basına açıklamalarda bulundu.

TOPLANTIDA KONUŞULANLAR

Toplantıda tartışılan temel gündem maddelerinden birinin Kerkük olduğuna dikkati çeken Kerim, “Kürdistan Bölgesi’nin yanı sıra Irak’taki tüm vali ve birçok yetkili toplantıda hazır bulundu. Toplantıda tartışılan başlıca konulardan biri Kerkük’tü. Bu konuda şikâyetlerimizi dile getirdik” dedi.

Kerkük halkının Irak’ta diğer eyaletlere sunulan avantajlardan mahrum bırakılarak büyük bir haksızlığa uğradığını toplantıda dile getirdiğini belirten Kerim, şunları söyledi: “Toplantıda özellikle, Bakanlar Kurulu tarafından verilen kararlardan biri olan Kerkük’teki memur ve emeklilerin maaşlarına yüzde 3 kesinti uygulanarak Heşdi Şabi’ye verilmesi kararına karşı çıktık.  Ayrıca, bize gönderilen kararnamede şehit düşen Iraklı asker, polisler ve Heşdi Şabi üyelerinin çocuklarının resmi kurumlara atanmasından söz ediliyor. Şehit peşmergelerin çocuklarına ise hiçbir şekilde değinilmiyor.”

'KÜRT PARLAMENTERLER ENGEL OLMALI'

Bu konuyla ilgili olarak Bağdat’a resmi bir yazı gönderdiklerini aktaran Kerim, şunları aktardı: “Bağdat bize kararın parlamento tarafından verildiğini ve parlamentoda da Kürt temsilcilerimizin olduğunu, onların yasa meclisten geçerken bu konuda rahatsızlıklarını dile getirmediklerini ilettiler. Bizim Kürt parlamenterler bazı basit konular için parlamentoyu boykot edip Kürdistan’a dönebiliyorlar fakat bu kadar önemli ve peşmergenin hakkını savunan bir yasayı engellemiyorlar ve rahatsız olmuyorlar. Kürt parlamenterler bu denli önemli bir kararın onaylanmasına engel olunmalıdır."

Kürt tarafların Kerkük sorunları için çözüm geliştirmemesinin, ‘kentin Bağdat’a sunulduğu’ anlamına geldiğini ifade eden Kerim, “140’ıncı Madde’nin üzerinde 12 yıl geçti. Hiçbir şey yapılmadı. Kürt siyasetçilerin bu konuda duruşlarını ve tutumlarını açıkça ortaya koyması gerekiyor. Kerkük halkı artık pratik çözüm istiyor. Eğer Kürt siyaseti Kerkük’ü Kürdistan Bölgesi’ne bağlayamayacaksa da Kerküklülere yapılan zulme ve haksızlığa bir çözüm bulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

...