GÖRÜNTÜLÜ

Kerküklü avukatlar Kandil Şehitliğinde

Kerkük'ten gelen avukat heyeti, Türk devletinin saldırdığı Mehmet Karasungur Şehitliğini ziyaret etti. Ziyarette Güney Kürdistan hükümetine çağrı yapıldı.

Kandil’de Mehmet Karasungur Şehitliğini ikinci kez bombalayan Türk devletine karşı tepkiler büyüyerek devam ediyor. Türk savaş uçaklarının ilk bombardımanının ardından birçok siyasi ve toplumsal örgüt şehitliği ziyaret edip açıklamalarda bulunmuştu. İkinci hava saldırısında direkt şehitlik müzesini hedef alan Türk devleti müzeyi tamamen yıktı. AKP iktidarının Kandil şehitliğine yönelik gerçekleştirdiği ikinci hava saldırısının ardından siyasi ve toplumsal örgütler tekrar ziyarette bulundu.

Kerkük’ten bugün gelen bir avukat heyeti Kandil’deki Şehit Mehmet Karasungur Şehitliği’ni ziyaret edip bu saldırıya ve Kürdistan'da izlenen politikalara yönelik bir açıklama yaptı.

'HUKUK VE İNSANLIK DIŞI!'

Heyet adına konuşan Hejar Kakayi, hava saldırısını şiddetle kınadı ve şunları söyledi: 

"Bir heyet olarak Kandil’e geldik.  Öncelikle avukat heyeti olarak Kürt Halk önderi Sayın Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan hukuksuz ve kanunsuz tecritten dolayı Türk devletini kınıyoruz. Türk devleti avukatların Sayın Abdullah Öcalan’la görüşmesine izin vermiyor. Bu uygulama hiçbir kanunda, hukukta yoktur. Kesinlikle hukuk ve insanlık dışı bir uygulamadır.  

GÜNEY KÜRDİSTAN'A ÇAĞRI

Bizim Irak ve Başurê Kurdistan hükümetinden isteğimiz, Türkiye’ye artık bir sınır konulmasıdır, Türk devleti bir daha Başurê Kurdistan’ı, özellikle Kandil’i bombalayamasın. Türk devletinin mezarlıkları bombalaması onun ne kadar daraldığını ve ne seviyeye geldiğini gösteriyor. Türk devletinin sınırı havadan ya da karadan ihlal etmesi, Başurê Kurdistan topraklarına geçmesi sadece Türk devletinin hizmetine giriyor. Bu sınır ihlallerinin de hiçbir kanunda yeri ve hakkı yoktur. Bizim avukatlar olarak isteğimiz, Irak ve Başurê Kurdistan hükümetinin bu çağrımıza kulak versin ve çağrımıza cevap olsunlar. Bizler avukatlar olarak buraya bu bombardımanı kınamak ve tepkimizi ortaya koymak için geldik."

'HERKES TUTUM ALMALI'

KJK Konsey Üyesi Rewşen Mardin gelen heyete teşekkür etti ve şöyle konuştu:

"Bugün avukatların üzerine büyük bir sorumluluk ve görev düşüyor. Bugün Kürt halkının iradesine ve Önderliğine yönelik büyük bir hukuksuzluk uygulanıyor. Bu hukuksuzluğu ortadan kaldırabilecek öncelikli kişiler avukatlardır. Bugün bunun gerçekleşmesi için hukuk alanında avukatların örgütlendirilmesini biz çok önemli buluyoruz. Bakur’da da 50 günü aşan açlık grevleri zindanlarda devam ediyor. İnsanlar ölüm sınırına gelmiş ancak bu eyleme ve eylemi gerçekleştirenleri ciddi bir sahiplenme yok. Kendine hukukçuyum diyen, kendine insanım diyen, vicdanım var diyen bu açlık grevi eylemlerine sahip çıkmalı. Bugün gelen heyet eğer bu hukuksuzluğa karşı iyi bir örgütlülük yaratır, hatta bunu uluslararası hukuka taşıyabilirse bir sonuç alabilir. Bu zulmün ve hukuksuzluğun derinleşmesi Önder APO’ya gösterilen ve dayatılan tecridin sonucudur. Bu heyetin duyarlılığını ve yaklaşımını çok önemli buluyoruz ve çok teşekkür ediyoruz. Bugün kendi gözleriyle gördüler, şehitliğimiz, şehit yoldaşlarımızın mezarları, Kürt halkının özgürlüğü için canını vermiş arkadaşlarımızın mezarları bombalanıyor. Bu en büyük hukuksuzluktur, bunun karşısında tutumsuz kalınmamalı. Buna karşı mücadelemizi yükseltmemiz gerekiyor ve bu çerçevede heyete geldiği için tekrar teşekkür ediyorum."

Açıklamanın ardından heyet Şehit Mehmet Karasungur Şehitliği'nde vurulan yerleri inceledi. Heyet özellikle ağır bir şekilde bombalanan ve adeta yerle bir edilen müzeyi uzun bir süre inceledi. Heyet incelemelerinin ardından şehitlikteki gerillalarla vedalaştı ve Kandil’deki Tevgera Azadi’ye kısa bir ziyaret gerçekleştirdi ve birtakım görüşmeler yaptı.